Útikönyv és térkép nélkül: nyaralás okostelefonnal

Vágólapra másolva!
Térkép, útikönyv, idegenvezető, strandkereső, étteremajánló és kemény kezű könyvelő is lehet az okostelefon. Érdemes hát kinyomtatott papírkötegek helyett nyaralós alkalmazásokkal megtöltött mobilt vinni külföldre.
Vágólapra másolva!

Ha otthon megszoktuk, külföldön sem szívesen mondunk le az okostelefon jelentette kényelmi szolgáltatásokról. Az ismeretlen kis üzlet, új étterem megkereséséhez használt Google Maps hatványozottan válik hasznossá, ha egy teljesen ismeretlen városban kell eligazodnunk. Egyszerűbb rákeresni a híres prágai sörözőkre, útvonaltervezést kérni a brüsszeli központi pályaudvartól a főtérig, mint a helyiektől kérdezősködve megtalálni a keresett helyeket. Az okostelefon ráadásul nem csak tájékozódni segít: fel lehet benne jegyezni, mennyit költöttünk, szótárként működik, átveszi az útikönyv szerepét, és még képeslapot is lehet vele küldeni.

Az első kellék: olcsó mobilnet

A mobilszolgáltatók egy része már gondolt azokra, akik külföldön sem szeretnének lemondani az okostelefonjukról. A T-Mobile-nál napi- és hetijegyet, a Vodafone-nál napijegyet és az év bármely napján elérhető havidíjas roaming netet lehet vásárolni. A csomagok ártól függően tíz-ötven megabájnyi adat forgalmazását teszik lehetővé. A legolcsóbb megoldás napi hétszáz forintba kerül, ebből már a levelezés és némi térképnézegetés ki is jön. (A különböző mobilos tevékenységek adatigényéről szóló korábbi cikkünk itt találja.)

Aki nem éri be tíz megabájttal, annak más megoldás után kell néznie. Még az utazás megkezdése előtt érdemes kideríteni, hogy a célország szolgáltatói milyen feltöltőkártyás csomagokat kínálnak, mert gyakran érdemesebb a roaming helyett venni egy helyi SIM kártyát. Szerencsés esetben a baráti körben van is spanyol, görög vagy épp francia SIM, ha nincs akkor viszont megéri az öt-tíz eurót rákölteni, majd lenetezni róla a pénzt. Így legalább cserealapunk is lesz a következő évre.

Notesz helyett telefon

Az a közös a hotelfoglalás visszaigazolásában, a digitális repülőjegyben és a többi utazáshoz kapcsolódó papírban, hogy egy hasznos kódot, ügyfél-azonosítót rejtenek rajtuk iszonyatosan sok apróbetűs szöveg közé. Ha ezt a paksamétát magunkkal akarjuk hordani - márpedig a hotel címére vagy a biztosítás számára bármikor szükség lehet - a fél táskánk meg is telt. Célszerűbb ezeket az információkat a telefonon tárolni egy adattároló appban vagy akár a Google Docs-ban. A titkosított megoldás annyival jobb, hogy oda nyugodtan felírhatjuk bankkártyánk és irataink számát is.

Forrás: [origo]
Úti jegyzeteket és fontos tudnivalókat is megjegyez a Catch Notes

A városjárást teszik kényelmesebbé a Catch.com-hoz hasonló jegyzetgyűjtő szolgáltatások. Az egyes jegyzetekbe kifényképezett térképlapot, a Wikipédiából kimásolt pár sort, címeket, telefonszámokat szúrhatunk be a számítógépünknél ülve, az összegyűjtött tartalom pedig a szinkronizálás gomb lenyomása után megjelenik a mobilunkon is.

Hotel, hostel, panzió, kanapé

A legjobb alkalmazások és weblapok a vándorló kedvű nyaralóknak készülnek. Az ismeretlenek kanapéjára való bekéredzkedést megkönnyítő CouchSurfing oldal mellett remek panziókereső is készült azoknak, akik nem négy csillagot és wellneszt akarnak. Az Airbnb a világ 184 országának közel 15 ezer városában tud csendes szállásokat ajánlani. Az oldalhoz csak iPhone-alkalmazás készült, az androidosok a telefonjuk böngészőjéből tudnak keresgélni az adatbázisban.

Forrás: [origo]
Airbnb: térképes panziókereső a telefonban

A még olcsóbb megoldásokra vadászó diákok számára fél tucat hostelkereső alkalmazást készítettek a programozók. A nyaralni készülők választhatnak, hogy az egész világra kiterjedő Hostelworld appját telepítik, vagy az egy-egy ország szálláshelyeire fókuszáló valamelyik helyi szoftvert.

Útikönyv a telefonban

A könyvkiadók közül az útikönyvekkel foglalkozók látták meg először a lehetőséget a hordozható eszközökben. A Lonely Planet-könyveknek mára létezik iPhone- és Android-verziója, a nagyobb képernyőre vágyók pedig e-könyv-olvasón is megvehetik a neves útikönyveket. Az interaktívabb élményre, hangos turistavezetésre vágyók többek között a magyar fejlesztésű Pocket Guide-ot próbálhatják ki. A tizennyolc európai városban elérhető szolgáltatás túrákat ajánl, rögzíti, merre jártunk, geoinformációt társít a mobillal készített fotókhoz, és persze elmondja, mit érdemes megnézni. A szoftvernek csak egy hátránya van, a tudása csak a város határáig terjed, ha kirándulni akarunk, érdemes mellé venni egy útikönyvet is.

Forrás: [origo]
Kibővített valósággal kalauzol a városban a Lonely Planet

Az online térképek és a hozzájuk társítható adatok számtalan kényelmes navigációs szolgáltatáshoz teremtettek alapot. A strandolni indulók a kilenc földközi-tengeri országban működő Beach Locatorra támaszkodhatnak, a gasztronómiai izgalmakra vágyók a francia fejlesztésű Super Marmite segédletével kereshetnek érdekes lakáséttermeket. A nevezetességeket keresőket pedig a Wikipédia és a Google Maps mobilos verziója is kiszolgálja.

Mennyi is ez helyi pénzben?

Nyaralás közben különösen nehéz féken tartani a kiadásokat. A túlköltekezéstől a mindennapok során is hasznos Expensify védheti meg az embert. A mobilon futó alkalmazásba egyszerűen feljegyezhetünk minden elköltött eurocentet, a nap végén pedig összesítve lehet megnézni, mennyi pénzt költöttünk el. A program nemcsak a túl sok pénz elverésétől óvja meg a felhasználót, hanem attól is, hogy múzeumokat, programokat hagyjon ki túlzott takarékosságból. Alapfelszerelésnek kellene lennie minden utazónál.

Forrás: [origo]
Összegyűjti számláinkat és vigyáz a pénzünkre az Expensify

Az eurozóna országaiba látogatóknak egyszerű dolguk van, az eurós árakat viszonylag egyszerű átszámolni forintra. Az egzotikusabb tájakra utazók viszont jól járnak, ha egy pénzváltó alkalmazást felraknak a készülékre, hogy tudják pontosan, mi az ára a hazaviendő csecsebecséknek, a strandon megvásárolt sörnek vagy a múzeumbelépőnek. Currency converter keresőszóra tucatnyit ad vissza az Android és az iOS szoftverboltja is, bármelyik megteszi. Ha minden kötél szakad, a Google is el tudja látni ezt a feladatot, csak a pénznem hárombetűs rövidítését kell ismerni hozzá, az 1 EUR in HUF keresésre például eurót vált forintra.

Útiszótár, hogy ne kelljen mutogatni

Douglas Adams Galaxis útikalauz stopposoknak című könyvében beígért minden nyelvet lefordító Bábel-halat még nem tenyésztette ki a tudomány, remek netes és telefonos szótárak azonban már vannak. Az útikönyveket is kiadó Lonely Planet társalgókönyveket is készít, amelyek hasznos mondatokat, beszélgetéspaneleket adnak egy idegen országban való boldoguláshoz. A fizetős megoldás mellett olyan programokat is választhatunk, mint az ingyenes Tourist: language learn and speak vagy a Wikitravel webolda, amelyet a Wikipédiához hasonlóan önkéntesek szerkesztenek.

Forrás: [origo]
Az alap mondatokat, kifejezéseket tudja a Tourist

Az idén utazóknak még nem segít, a jövőben viszont várhatóan kibővítik a Word Lens nevű alkalmazást is, amely a görgethető szótár helyett a telefon kameráját használja. A készüléket egy felirat felé fordítva azonnal elolvashatjuk egy általunk ismert nyelven, mit írtak ki. A szoftver jelenleg tíz euróba kerül, és csak spanyolról angolra fordít.

Képeslap e-mailben

Papír képeslapot egyre kevesebbet küldünk mostanában, helyette négyszázötven képes galériákat osztunk meg, miután hazajöttünk a nyaralásból. A különböző fényképezős alkalmazásoknak (Instagram, Picplz) köszönhetően azonban akár személyre szabott képeslapokat is küldhetünk a barátainknak. Az alkalmazásokhoz jár internetes tárhely is, így azzal sem kell vesződnünk, hogy feltöltsük valahová az elkészült fotókat. Azoknak pedig, akik valódinak tűnő, kétoldalas képeslapot akarnak küldeni, van erre is külön célalkalmazás. Még akár nyomtatott verziót is lehet kérni a jobban sikerült fotókból.

Irány a város!

Ha mindent bepakoltunk, minden kütyü fel van töltve, akkor már csak neki kell indulni a kalandnak. A telefon szól, ha eső készülődik, nem hagyja, hogy elsétáljunk a helyi nevezetességek mellett, segít éttermet keresni, és még az otthon maradottakkal való kapcsolattartást is kiveszi a kezünkből. Egyedül arra kell figyelni, hogy le ne merüljön nap közben, mert akkor metrójegyekből, kisfelbontású turistatérképekből és szalvétára jegyzetelt címekből kell kitalálni, hogyan jutunk vissza a nap végén a hotelbe. Vagy vinnünk kell magunkkal egy napelemes hátizsákot is.