Csinnadrata nélkül érkezett meg a Firefox 5

Vágólapra másolva!
A hosszan elhúzódó Firefox 4 megjelenése után azt ígérte az alternatív böngészőt fejlesztő Mozilla alapítvány, hogy gyorsítani fognak a tempón. Negyedévvel az ígéret után megérkezett az apróbb javításokat tartalmazó ötös Firefox.
Vágólapra másolva!

Valamivel gyorsabb, okosabb és biztonságosabb lett a Firefox, ám kevés új, igazán felhasználóbarát funkcióval bővült az új verzió. A szoftver frissítése után feltűnő oldal is még a hosszú idő alatt elkészített négyes variáns nagy frissítéseit hirdeti: alkalmazás tabok, böngészőfülhöz ugrás és tab panoráma.

A frissített összetevők listáját kell megkeresnünk, hogy megnézzük, mi változott a motorháztető alatt. Az ígéretek szerint kevesebbet fog összeomlani a browser, a biztonsági tuningoknak köszönhetően nyugodtabban használhatjuk, a weblapok pedig kicsit szebbek lesznek benne. Az új verzió támogatja a CSS stíluslapokkal megvalósított animációt, és jobban bánik a HTML5-ös technológiát használó weblapokkal is.

Az apró fejlesztésekért cserébe néhány új problémát is el kell szenvedni a felhasználóknak. A Gmail lassú lehet, az Adobe Reader X-et használóknak pedig meg is fagyhat a Firefoxuk, ha PDF-et nyitnak meg a böngészőben. Ezekre a hibákra a közeljövőben érkezik javítás. A biztonsági frissítés miatt azoknak is érdemes telepíteni a Firefox 5.0-t, akik elégedettek voltak a négyessel.