Elnézést kért a Facebook az arcok felismerése miatt

Mark Zuckerberg Facebook
Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért a felhasználóktól a Facebook azért, hogy nem csak előzetes hozzájárulásukat követően indította el automatikus arcfelismerő szolgáltatását.
Vágólapra másolva!

A világ legnépszerűbb közösségi oldalán az amerikai felhasználók számára már tavaly óta, a világ többi részén azonban csak a héten vált elérhetővé az arcfelismerő technológia. Ez a feltöltött képeket elemzi automatikusan, és ha a fotón detektálja a felhasználó valamelyik ismerősének arcát (mert azt már egy másik fotón valaki korábban már bejelölte), felkínálja az adott személy bejelölését a fotón. A felcímkézésnek köszönhetően egyszerűen ki lehet listázni az összes olyan képet, amelyen egy adott felhasználó látható.

Az Európai Unió tagállamainak adatvédelmi biztosait tömörítő szervezet és más szakértők is problémásnak találták, hogy a Facebook úgy vezette be a szolgáltatást, hogy semmilyen módon nem jelezte azt, és nem is kérte ki a felhasználók hozzájárulását ehhez. A BBC brit közszolgálati médium szerint a Facebook üzemeltetői utólag úgy nyilatkoztak, hogy valóban tehettek volna többet a felhasználók informálása terén. A szolgálatást egyébként ki lehet kapcsolni, ennek módjáról korábbi cikkünkben olvashat.