Kémprogrammal kukkolt a számítógépszerelő

Vágólapra másolva!
Egy kaliforniai számítógépszerviz dolgozóját azzal vádolják a hatóságok, hogy a javításra leadott laptopokra kémprogramokat töltött fel, hogy kukkolni tudja a PC-k női tulajdonosait.
Vágólapra másolva!

Az amerikai rendőrség az után kezdett nyomozni tavaly, hogy egy helyi lakos bejelentést tett, mert a lánya számítógépén gyanús üzenetek jelennek meg. A vizsgálatok során kiderült, hogy a Macbookjára egy kémprogramot telepítettek, amellyel kívülről bárki távirányíthatta a gépet, például hozzáférhetett a webkamera képéhez is.

A héten letartóztatott, majd ötvenezer dolláros óvadék ellenében szabadon bocsátott húszéves szerelő, Trevor Harwell hamis hibaüzeneteket küldött ki a gépekre, hogy rávegye a felhasználókat, hogy vigyék el a gépet az íróasztalról. Például azt írta ki a képernyőre, hogy "ki kell tisztítani a belső szenzorokat, kérjük, helyezze a laptopját meleg gőz közelébe néhány percre!"

Néhányan az áldozatai közül annyira nem értettek a számítástechnikához, hogy bevitték magukkal a laptopjukat a fürdőszobába, ahol Harwell a beépített webkamerán keresztül megleste őket zuhanyozás vagy átöltözés közben. A hölgyfelhasználókról készült fotókat a szerelő előbb mindig egy szerverre töltötte fel, onnan pedig a saját számítógépére másolta le azokat: a rendőrség az otthonában lévő háttértárakon digitális fotók és videók ezreit találta meg, amelyek közül számos fotón olyan emberek voltak láthatóak, akik a férfi munkahelyén, a Rezitech nevű társaságnál javíttatták a laptopjukat korábban. Harwellt a hatóságok számítógéprendszerek tizenkétrendbeli illetéktelen használatával és csalással vádolják, ám egyelőre nem ismerte be, hogy ő követte volna el a bűncselekményeket.