Emerald Projekt: Integrált jogi modellező keretrendszer

Vágólapra másolva!
A jogi szabályozások növekvő száma és bonyolultsága megterhelő és költséges feladatot jelent az ezekben eligazodni kívánó magánszemélyek és szervezetek számára. A jogi környezet megismerhetőségének támogatása, a jogkövető magatartás segítése kiemelt fontosságú feladat. A mesterséges intelligencia - különösen a tudásmodellezés fejlődésével - lehetőség nyílik olyan szoftverrendszerek fejlesztésére, melyek képesek a jogalkotás és jogalkalmazás folyamatait támogatni.
Vágólapra másolva!

A Multilogic Kft. és Budapest Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem MIT tanszékének kooperációjában elindított Emerald projekt (a projektet a KMOP-2009-1.1.1 alap támogatja) célja egy jogi modellezést és alkalmazásfejlesztést támogató integrált környezet létrehozása, mely az elmúlt években megjelent Szemantikus Web (SW) technológiák és a hagyományos szabályalapú rendszerek ötvözésével egy hatékonyabb hibrid megközelítést jelent. Ebben a hibrid megközelítésben az ontológia - mint Szemantikus Web technológia - lehetővé teszi egy tárgyterület leírására használt fogalmak és a fogalmak összefüggéseinek definícióját, a szabályalapú leírások pedig a szakértői tudás feltételtől függő állítások formájában való megfogalmazásának lehetőségét nyújtják.

Az Emerald keretrendszerrel létrehozható jogi alkalmazásokat két fő alkalmazási területre lehet osztani: a jogalkalmazást és a jogalkotást támogató megoldásokra. A jogalkalmazás területén lehetőség nyílik a formális szintakszissal és szemantikával rendelkező modellekre támaszkodva jogi problémák kiértékelésére: a rendszer a jogi környezet ismerete alapján kérdéseket tesz fel, interaktívan elirányítva a felhasználót. Egy ilyen rendszer alkalmas a laikusok számára is hozzáférhető információs portálok készítésére, mellyel a szervezetek jelentősen csökkenthetik az ügyfélszolgálataik terhelését.

A jogalkotás során a jogi szövegek elkészítésével párhuzamosan formális modelleket készíthetünk, amelyek az elsőrendű matematikai logika módszereivel vizsgálhatók. A vizsgálatok kiterjedhetnek az esetleges belső ellentmondások, valamint a megváltozott szabályok jelenlegi környezetre gyakorolt hatásainak elemzésére.

A rendszer által támogatható gyakorlati feladatok köre széles, például: jogi változások hatásainak elemzése, ellentmondások felderítése, intelligens űrlapokat tartalmazó ügyfélszolgálati rendszerek, valamint lakosság tájékoztatását szolgáló intelligens portálok megvalósítása.
A projekt célkitűzései szerint várhatóan, a projekt eredményeképpen létrejövő technológia és kísérleti eszköz felhasználásával széles kört elérő, jelentős költségeket megtakarító és egyben jelentős társadalmi igényeket kielégítő szolgáltatások lesznek építhetőek. A projekt során alkalmazandó nemzetközi szabványok biztosítják, hogy az alkalmazások és a jogi modellek az Európai Unióban vagy más a szabványokat alkalmazó nemzetközi közösségekben is felhasználhatóak legyenek.