Már tudjuk, mivel fog játszani!

Vágólapra másolva!
A Nintendo rájött, hogy mégsem jó, ha csúnyák a játékok, némiképp lenyúlta az iPad ötletét,  és megoldotta azt is, hogyan játszhat tovább a gyerek Marióval akkor is, ha szülei mondjuk a Híradót néznék a tévén. A Microsoft továbbra is a mozgásérzékelős játékélményben látja a jövőt, míg a Sony felturbózott PSP-vel és a játékosok felé két különböző képet közvetítő Playstation-tévével akarja magához édesgetni a digitális szórakozásra vágyókat. Az idei E3 videojáték-expó újdonságai.
Vágólapra másolva!

A játékipar éves gigarendezvényén jelentette be a Nintendo Wii nevű konzoljának utódját, a Wii U-t. Bár a cég korábban azt hangoztatta, hogy nem a grafika teszi a jó játékot, legújabb játékgépében mégis ezen a téren fejlesztett: a Wii U ugyanis már HD-felbontású játékokat futtat majd, bár a rövid bemutató alapján ezek nagyjából ugyanolyan színvonalú grafikával rendelkeznek, mint egy tipikus Xbox 360-as vagy playstationös program.

A Nintendónak alaposan fel is kell kötnie a nadrágszíjat, mert bár a Wii öt évvel ezelőtti premierjekor a mozgásérzékelős vezérlést egyedüliként kínálta, mostanra riválisai is előrukkoltak hasonló megoldásokkal.

A Wii-t keresztezték az iPaddel

A Wii U-hoz egy teljesen új fajta vezérlő készül, ami leginkább egy karokkal és gombokkal, illetve gázkarként vagy virtuális ravaszként funkcionáló karokkal felszerelt táblagépre hasonlít. Közepén egy 16 centiméteres képátlójú érintőképernyő található, amely multifunkciós: egyes játékokban extra információkat - például térképet vagy az elérhető muníciót jeleníti meg, vagy célozni lehet rajta keresztül "látva" a virtuális világot.

Az E3-n egy golfjátékot is bemutattak, amelyet úgy lehetett játszani, hogy a tabletet a földre helyezték, és azon jelent meg a golflabda. A tabletet giroszkóppal és gyorsulásmérővel is felvértezték, így az iPadhez hasonlóan az eszköz döntögetésével is lehet majd irányítani a játékokat, beépített kamerájával pedig videochatelni is tudnak majd a játékosok.


Bemutatják a Wii U-t Los Angelesben

A szülők azonban egy másik szolgáltatás miatt fogják áldani a Wii U-t: az ezen futó játékokat ugyanis nem csak a tévén, hanem akár magán a kontrolleren is játszani lehet majd. Ez az egység vezeték nélküli kapcsolaton keresztül kommunikál a konnektorba dugott alapgéppel, és ha a családtagok valamelyike egy műsort nézne a tévén, a gyerek tovább játszhat magán a tabletforma kontrolleren, amely önmagában egyébként semmire nem használható. Az új Wii a Nintendo tervei szerint valamikor 2012-ben kerül majd a boltokba, kompatibilis lesz a jelenlegi modell irányítóival, azt azonban még nem tudni, hogy mennyibe fog kerülni.

Szteroidot adott a PSP-nek a Sony

A Sony a tinédzserek kedvencének számító hordozható játékkonzol, a PSP utódját mutatta be: a PlayStation Vita (amerikai akcentussal ejtsd: vida, latinul életet jelent) elődjénél sokkal szebb játékokat tud majd futtatni, mert négymagos processzor és kategóriájához képest nagy teljesítményű grafikus chip kerül bele. Az új hordozható Playstationt 5 colos (12,7 centiméteres), 960x544 pixeles felbontású, jó képminőségű OLED érintőképernyővel szerelik fel, és a készülék hátlapja is érintésérzékeny: bizonyos játékok esetében magát a képernyőt, másoknál pedig a hátlapon keresztül történhet az irányítás, de a hagyományos analóg karok és gombok is megtalálhatóak a kütyün.

Nézze meg, milyen lesz a grafikája az új PSP-nek!

Az új PSP-re letölthető játékok is megvásároljhatóak lesznek, de a cég saját formátumát használó flashmemórián is adnak ki hozzá programokat, az interneten keresztül pedig multiplayer módban is megmérkőzhetnek ezekben a tulajdonosok. A zsebgépet kamerákkal is felszerelik, így a korábban tesztelt Nintendo 3DS-hez hasonlóan augmentált valóságot használó játékok is elérhetőek lesznek rá. A Vitából 3G adatmodemmel szerelt drágább (telefonként nem használható), és egy, csak wifi internetre kapcsolódni később olcsóbb változat kerül majd a boltokba karácsony előtt. Európában 250 és 300 euróba, vagyis 65-80 ezer forintnak megfelelő nettó összeget kell majd leszurkolni a legújabb zseb-Playstationökért.

Két képet mutat egyszerre a Playstation-tévé

Míg a már kapható Nintendo 3DS-szel szemben a Sony új zsebkonzolja nem támogatja a térhatású látványt, a tévéhez kapcsolható PlayStation 3 esetében támogatja azt, bár ehhez a játékosnak 3D-képes tévével kell rendelkeznie.

Mivel a Sony televíziókat is gyárt, nem meglepő, hogy egy külön Playstation-tévével is előrukkolt: a 24 colos, készülék nem csupán térhatású módban használható külön szemüveggel. Olyan módba is át lehet kapcsolni a tévét, hogy az eltérő polarizációjú lencsékkel szerelt 3D szemüveget viselő két játékos szemei számára eltérő képet közvetítsen. Ennek eredményeként mindkét ember teljes képernyőn játszhat, nem kell megfelezni a látható kép méretét. A Playstation-tévé 500 eurós, vagyis 133 ezer forintnak megfelelő várható árával ugyanakkor csak a legfanatikusabb játékosok számára lesz jó választás.

A Microsoft csak a Wii-t nyúlja

Nagyobb lélegzetvételű bejelentéssel távozott az idei E3-ről a Microsoft: a cég elsősorban a tavaly piacra dobott mozgásérzékelőjét, a Kinectet használó játékokat jelentett be. A felhasználó testének mozgását lekövető technológiát az új FIFA, egy új Star Wars és nemsokára a Sims életszimulátor is használni fogja, de támogatni fogja a Call of Duty és a Tomb Raider következő része, valamint a sok díjat bezsebelő akció-szerepjáték, a Mass Effect harmadik epizódja, de még az új Forza 4 autószimulátor is.

Lézerkardozás puszta kézzel a Star Wars Kinectben

Az Xbox 360-ra idén ősszel megjelenik a Gears of War című sikeres akciójáték harmadik része, a cég másik sikerprogramjának, a Halo-nak a negyedik folytatására azonban 2012-ig kell várni.

Idén nem lesz forradalom

A videojátékos cégek terveiből jól látszik, hogy az idén nem számíthatunk forradalmi újításokra, csak számos sikerjáték folytatására. Karácsony előtt csak a Sony új zsebkonzolját lehet majd megvenni, ez azonban csak egy szűkebb réteg, leginkább a tinédzser korosztály számára érdekes termék, a Nintendo új konzolja a legoptimistább elemzői várakozások szerint is leghamarabb a jövő év közepétől lesz megvásárolható, idén karácsonykor pedig még biztosan nem lesz a fa alatt.