Óriási felhőbe menti el adatainkat az Apple

Vágólapra másolva!
Az Apple legújabb operációs rendszeréért már a boltba sem kell majd elmenni, mivel csak letölthető változatban fogják árulni. A cég az iPhone-on vagy Mac számítógépen lévő fájlokat vadonatúj adatközpontjában helyezné biztonságba, laptopjain pedig több évtized múltán végre teljes képernyős módban is futni fognak a programok. Steve Jobs újból megszakította betegszabadságát, hogy bemutassa vállalata új fejlesztéseit.
Vágólapra másolva!

Az Apple alapítója két szoftvert és egy új szolgáltatást mutatott be hétfőn a cég fejlesztői konferenciáján: az iPaden és iPhone-on futó szoftver ősszel érkező új változatát, a cég számítógépein használatos Mac OS X operációs rendszer továbbcsiszolt verzióját és egy olyan ingyenes szolgáltatást, amely minden adatunkat számítási felhőbe továbbítja, hogy azok bármilyen más eszközről elérhetőek legyenek.

Feltölti, hogy bárhonnan letölthessük

Az ősszel elinduló iCloud a számítógépen, táblagépen vagy éppen okostelefonokon lévő dokumentumok, képek, zenék másolatait automatikusan továbbítja az Apple három óriási adatközpontjában lévő szerverek valamelyikére. Ennek köszönhetően a fájlok az interneten keresztül mindig hozzáférhetőek maradnak: például az okostelefonnal készült fotót egyszerűen meg lehet nyitni számítógépen, vagy a munkahelyen elkezdett dokumentumot otthon is be lehet fejezni. Az iCloud teljesen ingyenes lesz.

A szolgáltatás a dokumentumok, naptárbejegyzések, kontaktok és levelek mellett a társaság könyvesboltjában vásárolt digitális köteteket is automatikusan szinkronizálja majd az eszközök között. Az iCloud minden beállítást és applikációt lement, így ha valaki egy új iPhone-t vagy iPadet vásárol, jelszavának begépelése után ugyanott folytathatja a munkát, ahol a régi készüléken befejezte, nemcsak a kontaktjai, de a programjai is meglesznek. Az új szoftvereket használóknak nem kell megkérniük majd a szervizest vagy a szomszéd fiút, hogy többórás munkával költöztessen át minden fontos adatot a régi gépről az újra.

Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino
"Van még egy dolog..."

Az Apple új iOS és Mac OS X szoftvereiben alapból megtalálható lesz a szinkronizálási funkció, a felhasználók számára pedig 5 gigabájtos tárhely jár majd, de ebbe nem számítanak bele a zenefájlok, az applikációk vagy a fotók.

Percek alatt felhőbe kerülnek a zenék is

Music Match néven ugyancsak ősszel digitális zenetár-szolgáltatást is indít az Apple. A társaság szerint saját - kezdetben csak az USA-ban elérhető -, az iTunes szoftverben debütáló szolgáltatásuk azért lesz jobb a riválisoknál, mert a merevlemezen lévő zenefájlokat először elemzi, és csak azokat az MP3-akat tölti fel a cégnél lévő tárhelyre, amelyek nem találhatóak meg az Apple 18 millió zeneszámot tartalmazó katalógusában. Ennek köszönhetően optimális esetben az egész művelet csak perceket vesz igénybe, míg a riválisoknál a teljes kollekció továbbítása a számítási felhőbe akár hetekig is eltarthat a háttérben.

Ha a gépünkön talált dal az iTunes zeneboltban is elérhető, akkor feltöltés helyett 256 kilobites minőségű, másolásvédelem nélküli zenefájlként szinkronizálja azt a felhasználó Mac számítógépeire, iPhone-jára, iPadjére vagy iPod Touch eszközére a rendszer - ezzel tulajdonképpen legalizálva azt. A Music Matchet évi 25 dollárért, vagyis kevesebb mint ötezer forintért lehet majd használni, ennyiért legfeljebb ötezer dalt lehet bárhol hallgathatóvá tenni.

Kényelmesebb lesz az iPhone

Ősszel válik elérhetővé az iPhone, iPad és iPod Touch eszközökön futó iOS operációs rendszer legújabb, 5-ös változata. Ennek legfontosabb újítása is az iCloud támogatása, de több új kényelmi funkciót is beépít a cég a szoftverbe, amely az androidos készülékekhez hasonlóan a jövőben számítógép nélkül is frissíthető és aktiválható lesz. Steve Jobs szerint ugyanis beköszöntött a PC-mentes korszak, amikor már nem előfeltétele az internet használatának a számítógép, táblagéppel vagy okostelefonnal is mindent lehet használni.

Megújul, az Androidéhoz lesz hasonlatos a rendszer értesítőfelülete, a Safari böngésző böngészőfüleket is tud kezelni majd, és megtalálható lesz benne a számítógépes változatból ismert cikkolvasó mód, illetve a későbbi olvasásra szánt tartalmak egyszerű elraktározását biztosító olvasási lista is. IMessage néven egy saját, csak iOS-ről elérhető chatszolgáltatást is indít az Apple, ezen a szövegek mellett képeket és videókat is meg lehet majd osztani az ismerősökkel. A gépelést könnyítendő az iOS-es eszközök virtuális billentyűzetét két darabra lehet húzni, hogy az eszközt két kézben tartva a bal és jobb kéz hüvelykujjai elérjék a gombokat. A Newsstand nevű új szolgáltatás digitális magazinok és újságok előfizetését teszi lehetővé az Amazon Kindle-jéhez hasonló módon: a friss lapszámok éjjelente wifin töltődnek le az eszközre automatikusan.

Teljes képernyő és eltűnő görgetősáv a Mac OS X-ben

Júliustól lehet megvenni az Apple számítógépein használatos operációs rendszer, a Mac OS X legújabb, Lion nevű változatát. A program az elődeinél olcsóbb lesz, nem száz, csak harminc dollárba, azaz nagyjából öt és fél ezer forintba kerül majd, és DVD-n már ki sem adják, kizárólag letölthető változatban lehet megvenni az összes otthoni gépre feltelepíthető licencben. A letölthető kiadás négy gigabájt méretű lesz, és persze az Apple új gépeire is ezt telepítik majd.

Hosszú évek után ez lesz az első olyan Mac OS, amely lehetővé teszi, hogy teljes képernyős nézetre kapcsoljanak egy-egy programot benne, ettől - a Windowsban a kezdetek óta elérhető - megoldástól a cég eddig idegenkedett. Radikális lépésként az ablakokban való mozgást biztosító görgetősáv is eltűnik az új rendszer ablakaiból, pontosabban csak akkor lesz látható, ha mondjuk a böngészőben vagy szövegszerkesztőben fel-le mozog a felhasználó, egyébként eltűnik, hogy ne foglalja feleslegesen a helyet a képernyőn.

Forrás: AFP/Kimihiro Hoshino

Kihasználva, hogy az Apple noteszgépeit és egereit multitouch, azaz több ujjal érinthető tapipaddal szerelik fel, egy sor új, többujjas vezérlési parancsot vezetnek be zoomolásra vagy görgetésre, tartalmak közötti lapozásra. A rendszer automatikus mentést kínál majd az összes szoftverhez: a felhasználó bármikor visszaállhat az általa használt fájl egy-egy korábbi verziójára. Ősztől ez a szoftver is használni fogja az iCloud szinkronizációs lehetőségeit, AirDrop néven pedig egy, csak Macek között használható, egyszerű fájlmegosztó funkciót is beépítenek a Lionba, ezzel Steve Jobs szerint a pendrive-okkal való másolgatást lehet majd kiváltani.

Nem látványos, de forradalmi

Bár a Steve Jobs által bejelentett újdonságok valószínűleg csak a fanatikus macesek szívét dobogtatják meg - hiszen sem új iPhone-ról, sem az iPad új változatáról nem esett szó - az Apple nagyon fontos stratégiai irányait fedte fel. Az, hogy az új Mac OS X-et csak letölthető változatban lehet majd megvenni, radikális változás, és a rendkívül összetett felhőalapú adatszinkronizáló szolgáltatások révén a Google-lel és a Microsofttal is hatékonyan szállhat szembe a cég - nem véletlen, hogy nemrég félmilliárd dollárt szánt adatközpontjainak bővítésére, ezek a jövőben kulcsfontosságúak lesznek. Az iCloud elindításával ugyanis a felhasználók megszokják majd, hogy minden adatukat bárhol elérhetik anélkül, hogy Bluetoothon vagy USB-n át kellene azokat másolni, persze ehhez zökkenőmentesen működő internetre is szükség lesz.