Felfedték a Windows 8 néhány újítását

windows 8
Vágólapra másolva!
Első alkalommal mutatta meg a nagyközönségnek a Microsoft a készülő Windows 8-at. A kezelés leegyszerűsödik, ugyanúgy lehet majd tapogatni, mint az iPad szoftverét, az asztal háttérbe szorul, de nem tűnik el teljesen.
Vágólapra másolva!

A Microsoft a tajvani Computex konferencián mutatta be először a készülő új Windowst nyilvánosan. A cég blogján is publikált videóban a Windows 8 új felhasználói felületének működését magyarázzák el, amelynek grafikus megvalósítása az okostelefonokon használatos Windows Phone 7 szoftverből lehet ismerős.

A videó szerint a Microsoft asztali operációs rendszerébe is beköltöznek a Windows Phone 7 nyitóképernyőjével bemutatkozott "csempék". Az évek során megszokott ikonokkal és folyton változó rendetlenséggel teli asztal helyett letisztult, lapozgatható csempesort kapunk. A felhasználó maga állíthatja össze, hogy mit szeretne az első lap kilenc értesítője közt látni. Ki lehet fűzni a levelesládát, megjelenhetnek egy csempében a Képek mappa legújabb fotói vagy egy netről frissített időjárás-jelentés, és minden olyan elem, ami korábban widgetbe kívánkozott. A csempék a régi ikonok szerepét is átvehetik, ilyenkor nem kötődik hozzájuk aktív funkció (például a Word csempe nem listázza a legutóbb szerkesztett dokumentumokat), csak elindítják a programot.

Lapozgatni lehet majd a Windows 8-at

A csemperendszer mellett az ablakkezelés a másik újdonság. Az egyes alkalmazások között lapozgatva lehet váltani, ami különösen a táblagépek vagy érintőképernyős laptopok használóinak lesz kényelmes. A programok alapból a teljes képernyőt elfoglalják, ám melléjük lehet dokkolni más szoftvereket. A képnézegető mellé könnyedén be tudunk illeszteni egy csevegőklienst, vagy az esti híradó mellett megjeleníthetjük a Twittert is.

A Start menü is előbukkan, ha régi programokat indítunk el

Az asztal fogalma nem tűnik el teljesen a rendszerből, ha régebbi szoftvereket indítunk el - például a 2010-es Office programjait - akkor előbukkan a Start menü, feltűnik a hagyományos tálca, a rendszer visszaalakul olyanná, mint a Windows 7 volt. Az átalakulás nem teljes, a régi rendszert idéző asztal mellé be lehet illeszteni a Windows 8-as szoftvereket, illetve az Alt-Tab billentyűkombináció nyomogatása helyett egyszerűen lapozással lehet előhívni a többi futó programot.

Kétujjas pötyögésre tervezték a billentyűzetet

Bár a jelenleg kapható Windows 7-et is lehetett érintőképernyőn keresztül vezérelni, a Windows 8-ba már olyan felületet épít be a Microsoft, amely ezt kényelmesen teszi lehetővé. Ez a funkció azért is kulcsfontosságú, mert az új Windowst úgy készítik el, hogy az ne csak hagyományos asztali PC-ken és laptopokon, hanem más hardverre alapuló táblaszámítógépeken is lehessen használni.

A Windows 8 tabletesítését szolgálja a virtuális billentyűzet átszabása is. A hagyományos, a képernyő alját kitöltő érintőbillentyűzetet egy ikon megérintésével állíthatják át hüvelykujjas módra. Ilyenkor a betűk a tablet két alsó sarka körül csoportosulnak, és a kütyüt két kézzel tartva, hüvelykujjainkkal lehet rajtuk gépelni.

A windowsos programok táblagépen is futni fognak

A Microsoft szerint ezek az eszközök mostanra váltak olyan teljesítményűvé, hogy ne csupán egy lebutított mobilos rendszert, hanem teljes értékű Windowst is élvezhetően futtassanak. A Texas Instruments chipgyártó cég csütörtökön bejelentette, hogy olyan négymagos processzort fejlesztett táblagépekhez, amelyet kifejezetten a Windows új verziójának futtatására optimalizáltak. Steven Sinofsky, a cég Windows-zal foglalkozó részlegének vezetője úgy nyilatkozott, hogy a felhasználók a Windows 8-cal ugyanolyan táblaszámítógépes élményben részesülnek majd, mint a rivális Apple iPadjén. Sinofsky kiemelte, hogy a Windows 8 azt is lehetővé teszi, hogy a régebbi, például XP-re vagy Win 7-re írt programjaikat is futtatni tudják táblagépen.

Forrás: [origo]
Teljesen átalakul a nyitóképernyő

A gyártó szerint energiatakarékos működése ellenére az új lapka képes lesz ugyanazokat az alkalmazásokat futtatni, amelyeket eddig laptopon vagy asztali PC-n használtak. A chip korábban nem alkalmazott hibrid technológiával készül, négy végrehajtó egysége közül kettő magas, 1,8 gigahertzes órajelen fut, ezeket a nagy teljesítményt igénylő alkalmazások használják, a másik két, lassabb mag pedig a kis erőforrásigényű programok energiatakarékos futtatásáért felelős.

A Neowin technológiai hírportál úgy értesült, hogy a Microsoft korlátozni fogja azt, hogy ki gyárthat Windows 8-alapú táblagépeket. Ezzel a cég azt akarja elkerülni, hogy úgy járjon, mint a Google, amelynek Android szoftverét kétes minőségű kínai táblagépek tucatjain is használják.

Az iPad kemény ellenfél, az Android nem

A Microsoft megfogalmazása szerint a Windows 8 esetében teljesen újragondolták az operációs rendszert annak érdekében, hogy azt ne csak a szokásos módon, egérrel és billentyűzettel, hanem kicsi vagy nagyméretű érintőképernyőn is zökkenőmentesen lehessen használni. A cég hangsúlyozta, hogy a Windows 95 megjelenése óta a Windows 8 tartalmazza majd a legtöbb újdonságot. Bár a megszokott kezelőfelület is benne marad az operációs rendszerben, nem csak érintőképernyős számítógépeken fut majd az új Windows.

A Forrester Research cég elemzője a hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy bár az Apple iPad egyelőre valószínűleg megtartja vezető pozícióját a táblagépek között, ám a Google Android-rendszereket egy jól sikerült operációs rendszerrel visszaszoríthatja a Microsoft.

Gyors indulás, szoftverbolt és más funkciók: korábbi cikkünkben összegyűjtöttük, amit a készülő Windows 8-ról eddig tudni lehet.