Rakétával lőné a hackereket az USA

Vágólapra másolva!
Háborús cselekménynek számítanak a kiberbüntettek, így hagyományos fegyverekkel is vissza lehet lőni a hackertámadást indító országokra - állapította meg a Pentagon frissen nyilvánosságra hozott kiberstratégiai jelentése.
Vágólapra másolva!

Az amerikai hadügyminisztérium harmincoldalas kiberstratégiájából tizenkét oldalt hoztak nyilvánosságra. A dokumentum szerint a Pentagon a jövőben háborús cselekményként értékeli az Egyesült Államok elleni kibertámadásokat, és fenntartja a lehetőségét a hagyományos haderővel történő válasznak. A kiberstratégia a Wall Street Journal amerikai napilap szerint korai válasz a megváltozott világra, amelyben egy hacker ugyanolyan veszélyes lehet az USA reaktoraira, metróira és távvezetékeire, mint egy idegen ország hadserege.

A Pentagon részben el akarja rettenteni a potenciális ellenfeleket, és figyelmeztetni őket a kibertámadás következményeire. "Ha lekapcsolod az elektromos hálózatunkat, lehet hogy egy rakétát küldünk le a kéményeden!" - nyilatkozta egy katonatiszt.

Tűz alatt állnak az USA számítógépei

A kiberstratégia kialakítását a Pentagon elleni támadások, valamint az iráni atomprogram ellen kitenyésztett Stuxnet kártevő tevékenysége sürgette. A döntő pillanat 2008-ban jött el, amikor legalább egy katonai rendszerbe be is jutottak a támadók. Az eset nem egyedi, pár napja a komoly katonai beszállítóként nyilvántartott Lockheed Martin jelentette be, hogy betörtek a rendszerébe.

Forrás: AFP/Oliver Laban-Mattei
A hadsereg erősen támaszkodik az infokommunikációs technológiára

A Pentagon lényeges kérdéseket hagyott megválaszolatlanul a kiberstratégiai jelentésben, így ez biztosan komoly vitákat vált majd ki. Nincs meghatározva benne például az, hogy mely kiberbüntettek elég súlyosak ahhoz, hogy katonai csapással lehessen rájuk válaszolni. Emellett azzal sem foglalkozik a dokumentum, hogy egyáltalán pontosan be lehet-e határolni egy kibertámadás forrását.

A napilap által megkérdezett három védelmi szakértő szerint a teljes dokumentum célja, hogy elhelyezze a kiberbüntetteket a háborúkat szabályozó nemzetközi jogi környezetben. A dokumentum kiemeli, mennyire hasznosak az infokommunikációs eszközök a hadsereg számára, és fontosnak tartja, hogy Amerikának és szövetségeseinek összhangban legyenek a kiberháborús alapelvei. A közös doktrína kialakításáért az első lépést már meg is tette a NATO tavaly, igaz, a szövetség csak konzultációs kötelezettséget állapít meg a tagok között, a hackertámadást elszenvedő országot nem kell feltétlenül kisegítenie a többi államnak.

Bárhogyan hívhatják, amíg nem háború

A 2007-es észt kiberháború során is felvetődött már a kiberbüntettek és a hagyományos harci cselekmények valamiféle megfeleltetése. Egy jól előkészített hackertámadás ugyanolyan kárt tud okozni az infrastruktúrában, mint a háború. Az észt incidens során azonban a katonai és civil elemzők egyaránt nagyon óvatosan bántak a kiberháború kifejezéssel. A háború szó ugyanis magával vonta volna a NATO válasz lehetőségét. Az Észtország ellen indított kibertámadásokért végül Konsztantyin Goloszkokov, a Kreml által is támogatott Nasi nevű ifjúsági szervezet vezetője vállalta a felelősséget.

Forrás: AFP/Arif Ali
Komoly következményekkel járhat a kibertámadások háborús cselekménnyé nyilvánítása

Hasonló nemzetközi problémákkal járhattak volna azok a támadások, amelyeket 2009 novembere óra indítottak vélhetően kínai hackerek amerikai energiacégek ellen. Az üzleti titkokat kereső támadók az Éjféli sárkány nevű támadássorozat alatt körülbelül egytucatnyi céghez jutottak be a McAfee kiberbiztonsági cég jelentése szerint. A hírbehozott cégek közül csupán öt ismerte be, hogy átjutottak védelmén a hackerek.

Dolgoznak a jelentés finomhangolásán

"Egy kibertámadás ugyanolyan szabályok mentén történik, mint egy hagyományos, és a hatásai is megegyeznek" - mondta Charles J. Dunlap, a légierő 2010-ben nyugállományba vonult helyettes katonai főügyésze, a Duke egyetem professzora.

James Lewis, az Obama kormány tanácsadójaként is tevékenykedő kiberbiztonsági szakértő szerint a Pentagon még dolgozik annak kidolgozásán, mely kiberbüntettek vonnának maguk után katonai támadást. A katonai szakértők szerint a támadók által okozni kívánt, illetve az elszenvedett kár lehetne a mérce. Például, ha egy számítógépes támadás olyan hatással van a kereskedelemre, mint egy katonai blokád lenne, akkor jogos az ellentámadás - mondta Lewis.