A windowsos mobilok is kémkednek

Vágólapra másolva!
A Windows Phone 7 szoftvert futtató okostelefonok maguk nem tárolnak adatokat felhasználóik tartózkodási helyéről, viszont továbbítják ezeket az adatokat egy online adatbázisba - számolt be a CNet internetes informatikai magazin.
Vágólapra másolva!

A múlt héten derült ki, hogy az iPhone-ok egy memóriájukban lévő, nem különösebben védett fájlba mentik, hogy a tulajdonosuk merre járt, ezért az adatok illetéktelenek kezébe kerülhetnek. Nem sokkal később pedig a Google Android szoftverét használó készülékekről tudhattuk meg, hogy a tartózkodási helyről, és annak közelében lévő wifihálózatokról továbbít adatokat a keresőcégnek.

Ezen a héten újabb platformról derült ki hasonló: a CNet beszámolója szerint a Windows Phone 7 szoftvert használó készülékek a Microsoft központi szerverére továbbítanak információkat. Ezzel az a baj, hogy a hatóságok vagy akárki más a felhasználók tudta nélkül nyomon követhetik az okostelefonok, és ezzel tulajdonosaik mozgását.

Nem rögzít, továbbít

A Microsoft közlése szerint az okostelefon csak akkor rögzíti a tartózkodási hellyel kapcsolatos információkat, ha helyfüggő szolgáltatásokat használnak rajta. Ekkor a készülék egyedi azonosítóját, a közeli mobil- és wifihálózatok paramétereit, illetve, ha elérhető, a GPS-koordinátákat továbbítják a cég szerverének. A Windows Phone 7 szoftvert használó modellek saját memóriájukban egyáltalán nem rögzítenek ilyen adatokat, ellentétben az iPhone-nal, amely helyben tárolja ezeket az információkat, időnként azonban továbbítja azokat az Apple-nek. Az Androidot használó készülékek korlátozott mennyiségben tárolnak hasonló adatokat, és ezeket továbbítják a Google-nek - a keresőcég szerint azonban az információkat anonimizálják, így az egyes felhasználók követése nem lehetséges.