Tagadja az Apple, hogy kémkedne az iPhone-osok után

Steve Jobs Apple iPad
Vágólapra másolva!
Az Apple tagadja, hogy szoftverein keresztül kémkedne az iPhone-t használók után: a cég szerint a készülékek azért rögzítik belső memóriájukba a wifihálózatokkal és mobil adótornyokkal kapcsolatos információkat, hogy igény esetén képesek legyenek gyorsan meghatározni a felhasználó helyzetét. A biztonság kedvéért azért kiadnak egy szoftverfrissítést, amely csökkenti az adatbázis méretét, és törölhetővé teszi azt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai gyártó szerdán kiadott közleményében úgy fogalmaz, hogy "az Apple nem nyomoz az iPhone-tulajdonosok tartózkodási helye után, és a jövőben sem tervezi azt". A vállalat szerint okostelefonjai azért rögzítik saját adatbázisba a wifihálózatok és mobil adótornyok paramétereit, hogy a készülék helymeghatározó funkciója a lehető leggyorsabban és leginkább hatékony módon működjön. A pozíció megállapítására például akkor van szükség, ha a készüléken térképet indítanak el, és a tulajdonos navigálni szeretne ezen, vagy a közeli éttermek listájára kíváncsi. Míg a GPS-alapú helymeghatározásra várni kell, míg megtalálja a megfelelő számú navigációs műholdat, az Apple megoldása sokkal gyorsabban akad rá a készülék helyzetére.

A tartózkodási hely és a hozzá tartozó időbélyeg elmentése nem folyamatos, csak bizonyos műveletek esetén végzik el az iPhone és iPad készülékek szoftverei, azonban ezek birtokában meg lehet határozni, hogy az adott készülék használója merre járt korábban. Esetenként több mint egyévnyi helyadatot tartalmaz az adatbázis, ami nem csak a készüléken, de a PC-re vagy Macre mentve is megmaradt.

Bár az Apple tagadja, hogy a begyűjtött adatokat bármilyen célra felhasználta volna, a felhasználók felháborodását elkerülendő, szoftverfrissítéssel változtatja az iOS 4 szoftverben debütált funkció működését. A frissítést követően az iPhone és iPad eszközök sokkal kevesebb wifihálózatot és cellainformációt tárolnak majd, az iTunes program pedig a korábbi gyakorlatban ellentétben ezeket az adatokról nem fog biztonsági másolatot készíteni. A mobil eszközökhöz néhány héten belül lesz elérhető az új szoftver.