Viagrát a régi laptopnak!

laptoptuning ssd
Vágólapra másolva!
Egy átlagos noteszgépen nem lehet túl sok dolgot fejleszteni, de azért van néhány lehetőség arra, hogy a két-három éves konfiguráció sebességét jelentősen megnöveljük. Lemértük, mennyire turbózza fel a Windowst az extra memória, a gyorsabb merevlemez, és valóban csodát tesz-e az aranyáron kapható SSD-meghajtó egy régi számítógéppel.
Vágólapra másolva!

Az asztali számítógépek komoly előnye, hogy évekkel később is lehet bennük alaplapot, processzort cserélni, bár az újabb modellekre való átállás sokszor egy sor egyéb hardver cseréjét is igényli. Egyre kevesebben választanak maguknak ilyen gépet, a laptopokon viszont a fejlesztés lehetősége minimális: házilag legfeljebb a memóriát lehet bővíteni, vagy a merevlemezt kicserélni nagyobb kapacitású vagy gyorsabb adattárolóra. Mindhárom lehetőséget kipróbáltuk.

Bagóért megduplázhatjuk a memóriát

Először a manapság tipikusnak mondható két gigabájt memóriát dupláztuk meg egy második modul behelyezésével. Egy két gigabájtos memóramodul mindössze 6-8 ezer forintba kerül, ezért gyakorlatilag a legolcsóbb bővítési lehetőségnek számít egy laptop esetében. Az utóbbi években megjelent modelleken általában könnyű hozzáférni a memóriamodulok foglalatához, többnyire csak egy védőpanelt kell lecsavarozni.

Forrás: [origo]
Csak néhány csavart kellett kitekerni, és máris betehettük az új memóriamodult

A memória házilagos bővítése a legtöbb márkánál nem jár garanciavesztéssel, de szerelés előtt érdemes érdeklődni a gyártóknál - bár régi laptopnál ez egyébként sem probléma. Fontos viszont tudni, hogy csak a 64 bites Windows képes kezelni 3 gigabájtnál több memóriát, ezért ha négy gigabájtnyi vagy több memóriával akarjuk használni a számítógépet, az operációs rendszert is váltani kell. A Windows 7 esetében a doboz mindkét verziót tartalmazza, de ha nem lenne 64 bites telepítőnk, bátran kölcsönkérhetjük a lemezt ismerősünktől: elég, ha megvan a legális, 32 bites változathoz használt sorozatszám. A Windows XP és a Vista 64 bites verziói nem túl elterjedtek, a szoftverek sem támogatják ezeket, ha már váltunk, érdemes a Win 7-re átállni.

Így nézheti meg, bővíthető-e a memória a laptopjában

A SiSoftware Sandra Lite nevű ingyenes segédprogrammal könnyen megvizsgálhatjuk, hogy egyáltalán van-e szabad memória-bővítőhely a gépben, hiszen például két gigabájt memória lehet egy darab modulra integrálva, de akár két külön egységként is beszerelve a gépbe. A program főképernyőjén a Mainboard menüpontot kell kiválasztani, ott pedig a Computer Memory Controller cím alatti sorokat kell végignézni. Itt leolvasható a maximálisan behelyezhető memória mennyisége, illetve látható, hogy van-e üres bővítőhely (bank) a gépben, a már foglaltakban pedig mekkora modulok működnek, és azok típusa (például DDR2 vagy DDR3) is leolvasható.



Mi lett gyorsabb? Első látásra is gyorsabban indulnak a programok, egy kicsivel maga a Windows is, mivel a rendszer a korábbinál több komponensét tudja a gyorsan elérhető memóriában tartani, nagyságrendekkel kevesebbszer kell a merevlemezen lévő lapozófájlhoz nyúlnia, ez ugyanis lényegesebben lassan működik. A nagyobb memóriának köszönhetően sokkal több program futhat egyszerre anélkül, hogy a rendszer lelassulna: bátran meg lehet nyitni tucatnyi böngészőlapot, chatprogramot, Excelt, Wordöt, Powerpointot egyszerre, és a videovágás műveletei is gyorsabban befejeződnek. A tesztprogram ötszáz extra ponttal jutalmazta az extra memóriával szerelt gép teljesítményét.

Mi nem változott? Akármennyi extra RAM-ot is pakolunk a gépbe, attól nem fognak felgyorsulni a játékok - azok esetében inkább a grafikus kártya és a processzor számít. Nem mennek majd végbe sokkal gyorsabban a processzor teljesítményét igénylő feladatok sem, például a videók átkonvertálása vagy a tömörítés.

Gyorsabb másolás új merevlemezzel

Miként lehet tovább gyorsítani a laptopot? Például gyorsabb merevlemezzel. Az utóbbi években megjelent laptopok gyors SATA-csatlakozóval szerelt winchestereket fogadnak, azonban ezekből is többféle típus létezik: van, amelyikben például percenkénti 5400-as fordulattal forognak az adattárolásra használt mágneses felületű lemezek, de hasonló áron gyorsabb, 7200-as percenkénti fordulattal (rpm) működő modelleket is találni. Nagyjából 15 ezer forintért 500 gigabájtos merevlemezt lehet venni a laptophoz a gyorsabb fajtából is, mi is ennyiért szereztünk be új winchestert a meglévő helyére.

Forrás: [origo]
Két csavar eltávolítása után egyszerűen kihúzható a merevlemez

Mi lett gyorsabb? A 7200 rpm-es lemez beszerelése után mintegy 40 másodperccel hamarabb indult el a Windows, mint a korábbi felszereltség mellett. Több mint egy perccel hamarabb végzett a gép a nagy fájl másolásával is. A játékok futtatását a merevlemez gyorsabbra cserélése csak abban befolyásolja, hogy hamarabb betöltődnek például a pályák, futásuk azonban nem lesz simább. A megduplázott memóriával és a gyorsabb merevlemezzel már közel hétszáz extra pontot adott a tesztprogram a gép teljesítményének. A két alkatrész kombinációja a videókkal kapcsolatos feladatok - lejátszás, vágás, kódolás - terén több mint ötszáz pont növekedést produkált, az irodai feladatok terén pedig háromszáz pontot ért a fejlesztés.

Mi nem változott? Az új winchester gyorsasága elsősorban nagy fájloknál érzékelhető, amit jól jelez, hogy a kis, néhány megabájtos képfájlok átméretezése ezzel is alig vált gyorsabbá.

SSD, a méregdrága Viagra

A merevlemezeknél sokkal gyorsabb működést ígér az adattárolók legújabb generációja, a Solid State Disk (szilárd állapotú lemez), ismertebb nevén SSD, ami az elkövetkezendő években kiváltja majd a winchestereket. A merevlemez helyére beszerelhető alkatrész a memóriakártyákhoz hasonlóan nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, így működés közben nem is bocsát ki semmilyen zajt, miközben sokkal gyorsabb, szintén a mechanika hiánya miatt. Legfontosabb hátránya az ára: egy 120 gigabájtos típusért ma 60 ezer forintot kérnek el, ami sokszorosa a merevlemezek árának. A teszteléshez egy 300 gigabájtos, középkategóriás Intel Series 320 SSD-meghajtót használtunk, ezért 130-140 ezer forintot kell fizetni, vagyis önmagában annyiba kerül, mint az átlagember laptopja.

Forrás: [origo]
Felül a régi merevlemez, alul az új SSD-meghajtó

Mi lett gyorsabb? A másolás sebessége döbbenetesen felgyorsult az SSD-n: a korábban 3-4 percig tartó műveletet az újfajta háttértár 45 másodperc alatt elvégezte. Az átlagos felhasználás során felmerülő műveletekkel dolgozó tesztprogram az eredeti állapothoz képest több mint 2700 extra pontot adott, de a gyors winchesteres konfigurációhoz képest is kétezer ponttal emelkedett a teljesítmény. A szerkesztésre váró videók, a játékprogramok pályái, a szerkesztésre megnyitott fotók turbó módban töltődnek be.

Mi nem változott? Érdekes módon akárhogy optimalizáltuk a rendszert, átlagban nem sikerült jobb indulási értéket elérni vele a gyors merevlemezt tartalmazó konfigurációnál. A kis fájlokkal végzett műveletek sem váltak gyorsabbá, ahogyan az elsősorban a processzor, grafikus lapka teljesítményét igénylő alkalmazások, például a játékok futása sem.

Teszteredményeink

memória/háttértár2 GB, 5400 rpm-es merevlemez4 GB, 5400 rpm-es merevlemez4 GB, 7200 rpm-es merevlemez4 GB, Intel Series 320 SSD
Windows 7 indulás

1 p 18 mp

1 p

37 mp

37 mp

Nagy fájl másolása

4 p 8 mp

4 p 2 mp

2 p 50 mp

45 mp

Képek átméretezése

53 mp

51 mp

49 mp

49 mp

Szavak cseréje e-könyvben

8,5 mp

8,1 mp

7 mp

7 mp

PCMark Vantage összpontszám

3218

3718

3904

5962

Vantage videós teljesítmény

2476

2489

3061

3375

Vantage játékbeli teljesítmény

1972

2056

2301

4105

Vantage irodai feladatokbeli teljesítmény

3333

3233

3538

10159


Így bővítse laptopját

Egy gigabájt memória manapság már egyértelműen kevés, legfeljebb a második, poraiból feltámasztott PC esetében elégedjünk meg ennyivel, egyébként legalább két gigabájt RAM a belépő bármilyen felhasználási típus esetén. Aki viszont nem csak levelezésre és hírek olvasására használja a laptopját, annak érdemes négy gigabájt memóriára váltania. Általánosságban elmondható, hogy ötévesnél régebbi modellt már nem érdemes tuningolni, legfeljebb szinten lehet tartani a működését az aukciós oldalakról általában olcsón beszerezhető alkatrészekkel. A merevlemez cseréje sem igényel túl nagy beruházást, ráadásul "érezhető" előnyöket is kínál: egy fél terabájtos merevlemezen már sok zenét és filmet lehet raktározni. Ezzel szemben az SSD-k még nagyon drágák, és még ha jelentősen fel is gyorsítják a másolást, egyelőre csak a professzionális felhasználók kiváltságának tekinthetők. Még egyáltalán nem elterjedtek, de megjelentek az első hibrid SSD/HDD meghajtók is, amelyek a hagyományos merevlemezeket egészítik ki néhány gigabájtos, gyorsítótárként működő flashmemóriával, valamelyest felgyorsítva a másolás sebességét.

Így teszteltünk
Egy hároméves, Intel Core 2 Duo P8400-as processzorral, integrált videokártyával és két gigabájt memóriával, és másodpercenkénti 5400-as fordulattal működő merevlemezzel felszerelt Lenovo ThinkPad T400-as laptopot használtunk a tesztek elvégzéséhez. Minden mérést Windows 7-en végeztünk, amelyre egy hétköznapi felhasználó által szükséges programokat - chat, szövegszerkesztő, képnézegető stb. - is feltelepítettük, a rendszer indulását a Soluto nevű programmal optimalizáltuk. A Windows indulásának sebességét az ingyenes BootRacer programmal, a teljesítményt a PCMark Vantage szoftverrel mértük. A képek átméretezéséhez IrfanView-t használtunk, a szavakat pedig WordPaddel cseréltettük ki az Egri csillagok e-könyves kiadásában, a másolási teszthez egy 4,5 gigabájtos filmet másoltunk Total Commanderrel egy mappából egy másikba.