Az androidos telefonok is kémkednek a felhasználók után

Vágólapra másolva!
Azok után, hogy kiderült, az iPhone szoftvere folyamatosan rögzíti a készülék tartózkodási helyét, egy amerikai biztonsági szakértő leleplezte az Androidot is, amely óránként többször elküldi a Google-nak, merre járnak a mobilosok.
Vágólapra másolva!

Az androidos okostelefonok pár másodpercenként rögzítik a felhasználójuk tartózkodási helyét, a környékbeli wifi-hotspotok helyét, nevét, és jelerősségét, és mindezt óránként többször el is küldik a Google-nak - állítja egy hackerből lett online biztonsági szakértő, Samy Kamkar a Wall Street Journal szerint. Kamkar egy HTC okostelefon működésének elemzése során jutott az eredményre, amelyet megosztott az amerikai üzleti napilappal. A Wall Street Journal egy másik szakértő bevonásával ellenőrizte az adatokat.

Kamkar szerint a készülékek egy olyan egyedi azonosítót is visszaküldenek a Google-nak, amelynek segítségével minden egyes készüléket pontosan nyomon lehet követni. Ezzel a Google alaposabb megfigyelést végez, mint az Apple, amelynek készülékei csak elmentik a felhasználó tartózkodási helyét. Az iPhone és az iPad által végzett adatgyűjtést két szakértő leplezte le, de ők nem találtak bizonyítékot arra, hogy az információkat a készülék el is küldik a cégnek.

Az Apple-t tavaly már kikérdezte a szenátus

Az Apple készülékei által gyűjtött adatok viszont nem titkosítottak, és könnyen kiszivároghatnak a felhasználótól, mivel titkosítatlan formában kerülnek minden olyan számítógépen elmentésre, amellyel a mobilokat vagy tableteket szinkronizálják.

Az Apple mobilos adatgyűjtési gyakorlatával kapcsolatban az egyik szenátor, Edward Markey is kérdéseket intézett a vállalathoz, amelyre egyelőre sem ő, sem az amerikai sajtó képviselői nem kaptak választ. Markey és szenátortársa, Joe Barton 2010-ben már kikérdezte a vállalatot erről, és az Apple akkor azt válaszolta, a készülékei csak azoknak a tartózkodási helyét gyűjtik be "időről időre", akik valamilyen helyfüggő alkalmazást használnak. Az iPhone-ok akkor is rögzítik a felhasználó helyét és a környékbeli wifis adatokat, amikor a telefon hálózatot keres - ismerte be a vállalat tavaly júniusban.

A cég nem közölte, hogy a felhasználóknak milyen gyakran kell GPS-es vagy mobilcella-információkon alapuló helymeghatározást használniuk ahhoz, hogy a tartózkodási helyüket a telefon elküldje az Apple-nek. Az Apple szerint az információkat titkosítva továbbítják, és csak akkor kerül hozzájuk valamilyen azonosító, ha a cég mobilos hirdetési rendszeréhez kapcsolódnak. Az iPhone-ok 12 óránként továbbítanak adatokat, és csak wifin keresztül - ha a készülék ritkábban kapcsolódik vezeték nélküli hálózathoz, akkor azt az időt kivárják.

A Google Mapshez is használják az adatokat

A Samy Kamkar által az androidos mobilról gyűjtött információk szerint a Google sokkal aktívabban figyeli a felhasználókat, a tartózkodási helyük és a környékbeli wifis hozzáférési pontok adatai pedig akkor is elküldésre kerülnek, ha semmilyen helyfüggő alkalmazást nem használ a mobilos.

A felhasználók tartózkodási helyének és a környékbeli hotspotoknak a feltérképezésére a mobilgyártók többféle szolgáltatást építenek, a wifi-hálózatok helyének ismeretében például pontosítani lehet a helymeghatározást. A Google korábban úgy nyilatkozott, hogy a térképein megjelenített forgalmi információkhoz is felhasznál a telefonokról gyűjtött adatokat - írja a Wall Street Journal. A cég szerint azért, hogy a felhasználókat ne lehessen pontosan nyomon követni, az utazásuk kiindulópontját és végcéljának koordinátáit kitörlik az adatbázisból.

A Google korábban a wifi-hotspotokról Street View utcanézeti panorámaképeit készítő autókkal is gyűjtött adatokat, amelyekről azonban kiderült, hogy jelszavakat és azonosítókat is elmentettek. Kamkar szerint az androidos telefonok ilyen információkat nem rögzítenek.

A Gartner piaci elemzőcég szerint a helyfüggő szolgáltatások 2,9 milliárd dolláros piaca 2014-re 8,3 milliárd dollárosra nő majd, ezért rendkívül értékesek az internetezésre használt telefonokról származó GPS-koordináták és más információk. A mobilgyártók mellett egyes mobilszoftverek is küldenek adatokat észrevétlenül a felhasználók tartózkodási helyéről. Ezzel kapcsolatban New Jersey-ben szövetségi ügyészek indítottak vizsgálatot, és a kanadai adatvédelmi biztos is megkereste már a Google-t emiatt.