Az internet jövőjéről rendez konferenciát a magyar EU-elnökség

Vágólapra másolva!
"Future Internet Week" címmel a magyar EU-elnökség kutatás-fejlesztés programja keretében rendeznek konferenciát május 16-19. között Budapesten, a rendezvény célja a kommunikációs-információs technológia uniós projektjeinek és pályázatainak a bemutatása, de szó esik majd a finanszírozásról is.
Vágólapra másolva!

A Future Internet konferenciasorozat 2008-ban, a szlovén elnökség alatt indult útjára, és a Bledi Deklaráció hozta létre - mondta el Csévalfay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján. A konferenciát azóta minden elnökség ideja alatt megtartják.

Az EU a 2007 és 213 között 9,1 milliárd eurót biztosít az információs és kommunikációs technológia (IKT) fejlesztésére. Az internet technológia és ipar 2009-ben 122 milliárd euró árbevételt ért el az unióban, ez a teljes IKT bevétel 23 százalékát tette ki. Az arány 2014-re már 31 százalék lesz.

Az IKT és ezen belül az internet fejlesztések hagyományos banki kockázattal nem finanszírozhatók, ezért kerül előtérbe a kockázati tőke, amelynek lassan kialakul a határokon átnyúló európai változata is - mondta az államtitkár. Bemutatott egy, az Egyesült Államokból indult finanszírozást, amely gyökeret eresztett az EU-ban is: a modellben minden intézmény - például a hadügy- és az egészségügyi minisztérium - a közbeszerzésen elköltendő közpénz 1,2 százalékát köteles elkülöníteni, és abból pályázatokat kiírni innovációra.

A pályázatok olyan innovációkra szólnak, amelyekre az adott intézménynek szüksége van, így ha megszületik az új termék, vagy technológia, annak egyúttal piaca is van. Az USA-ban évi 2 milliárd dollár az elkülönített keret, az EU 15 millió eurót szánt a mintaprojektre.

A Future Internet Week konferencia során szó lesz az uniós fejlesztésekről, előadás hangzik el egyebek mellett az intelligens városról és a társadalmi hálózatokról is, a 12 szekcióülés között pedig lesz, amelyik az internetbiztonsággal és használhatósággal, a tartalommal, illetve az interaktív médiával foglalkozik. A konferencia részletes programja megtalálható a Future Internet Week 2011 honlapon.

Az első napi rendezvények ingyenesek, ám a regisztráció ezekre már betelt.