Megéri a pénzét? A legjobb laptopok - 3. rész

Vágólapra másolva!
Erőgép laptop full extrás és lecsupaszított változatban: a legjobb vételnek számító notebookokat felvonultató cikksorozatunk utolsó részében két izgalmaktól mentes eszköz, a HP nappaliba szánt multimédiás, dizájnos modellje, és a Fujitsu olcsó konfigurációja mutatkozik be.
Vágólapra másolva!

HP Pavilion dv6-3120eh - asztali PC és tévé helyett

Nem olcsó, de nagyteljesítményű hardverrel van felszerelve a Hewlett-Packard szórakoztató funkciókra kiélezett otthoni csúcsgépe, a Dv6. Ez a 15,6 colos laptop nagyon dögösen néz ki: váza fémből készült, dombornyomott mintákkal díszítették, a képernyő hátlapján pedig - a Mac gépek almája helyett - egy HP-logó világít.

A billentyűzet gombjai jó nagyok, és szigetszerű kialakításuknak köszönhetően kellő távolságra vannak egymástól, megkönnyítve a gépelést. Kellő nagyságú az Enter és a Backspace, az összhatást azonban jelentősen lerontja, hogy a tasztatúra bal oldalára gyorsbillentyűket helyeztek a tervezők - pedig hagyományosan ott a Shiftet, a CapsLockot és a Tabot keresi ujjával az ember. Ez komoly kényelmetlenséget okoz bárkinek, aki félig-meddig vakon tud gépelni, nagybetű helyett folyton nyomtatást indítunk, a következő Excel cella helyett pedig a számológép zavarog.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Távirányító és tévétuner is jár a HP otthoni csúcslaptopjához

Jókora, több érintést egyszerre kezelő (multitouch) tapipaddal szerelik fel ezt a gépet: tapintása és a határoltsága kellemes, az viszont rossz, hogy nincsenek külön gombjai, hanem a két alsó sarkát választották le egy festett vonallal és alakították kattinthatóvá - miközben ez a terület is érzékeli az érintést. Emiatt aki egyik ujjával gombot nyomna, míg a másikkal mozgatná kurzort (pl. így húzna arrébb egy ikont az asztalon), az igencsak furcsa mozgásokat lát majd a képernyőn.

A nálunk járt konfiguráció belsejében egy Intel Core i5-ös processzor, 4 gigabájt memória, és egy középkategóriás ATI Radeon HD5650-es grafikus lapka működött. Ez a felszereltség egy átlagfelhasználó számára bőven elegendő HD-felbontású videók nézegetéséhez, de még tavaly megjelent játékokat is lehet futtatni rajta, ha bevállalunk néhány kompromisszumot a grafikai beállítások terén. Ezt a modellt nem egész napos akkumulátoros használatra tervezték: mintegy két és fél órányi használat után lemerült a wifin keresztül történő YouTube-klipek nézegetésétől, ami átlagos értéknek számít - otthon egy-két mesefilmhez elég, de egy konferenciát már nem bír ki.

A HP Dv6-oshoz távirányító mellett egy USB-s tévétunert is mellékelnek, mellyel a MinDig TV-n elérhető adók közül az ingyenes csatornák műsorait lehet nézni. A szetthez egy összecsukható miniantenna is dukál, ettől nem érdemes sokat várni, a jó vételhez tetőantenna kell.

Kinek ajánljuk?
Egyértelműen a régi asztali PC kiváltására tervezett konfiguráció, amely elég nagy teljesítményű hardverrel rendelkezik minden multimédiás feladat esetén, kompromisszumok árán még játékra is alkalmas, 2,5 kilogrammos tömegével viszont elsősorban az asztalon a helye.

Ezt szerettük benne:

  • bár nem gamer laptop, kellően erős a hardvere átlagos célokra
  • ujjlenyomat-olvasó könnyíti a rendszerbe való belépést
  • hatalmas, 640 gigabájtos merevlemezzel szerelik
  • jó hangzást biztosító integrált Altec Lansing hangszórók

Ez nem tetszett:

  • nagyon hangos a hűtés terhelés mellett
  • zavarják a kényelmes gépelést a baloldali extra billentyűk
  • az érintést is érzékelő tapipad-gombokat egyszerűen nem értjük

Windows élményindex: 5,9
PCMark Vantage összteljesítmény: 6281
PCMark Vantage játékbeli teljesítmény: 5029
PCMark Vantage videós funkciók: 3865
PCMark Vantage munka, feladatok: 5200
Akkumulátoros üzemidő: 2 óra 20 perc
Garancia: 2 év
Ár: 239-250 ezer forint (Windows 7 Home Premium 64 bit operációs rendszerrel)

***

Fujitsu Lifebook A530 - amiről semmi nem jut eszünkbe

A Fujitsu A530-as Lifebookja bizonyára sosem nyer majd formatervezési díjat, külsőleg ez a laptop ugyanis meglehetősen jellegtelen, kevéssé szerethető. A képernyő hátlapja és kávája fekete, a billentyűzet fehér, a tenyértámaszték viszont ezüstszínű, és kissé olcsó hatást keltő műanyagból készültek. Bár a tesztelésre kapott konfigurációt modern hardverrel - így az Intel gyors Core i5 processzorával - szerelték fel, az A530-as egy néhány éves konfiguráció hatását kelti.

A 15,6 colos képernyővel szerelt gép billentyűzete nem a legújabb trendeknek megfelelő szigetes, hanem hagyományos kialakítású, azaz gombjai elég közel vannak egymáshoz, viszont legalább egy numerikus tasztatúra is elfért a gépen. Ez nagyon praktikus azoknak, akik sok adatot rögzítenek, ám a kurzormozgató nyílgombokat ők is zavaróan kicsinek fogják találni. Hasonló a helyzet a tapipaddal, amelyből a Lifebook apró, teljesen átlagos típust tartalmaz, amelynek gombjai ráadásul nagyon is kopogósak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Ezen a modellen a fülhallgató és a mikrofon csatlakozója a tenyértámasz oldalán van, nem pedig oldalt, ami azért nem praktikus, mert így gépelés közben az ember minduntalan rátámaszkodik a kezével, amivel előbb-utóbb még a csatlakozót is tönkreteszi. Jó pont jár azért, hogy a gépen van HDMI-csatlakozó is, ezen kívül legfeljebb a 4 gigabájt memóriát, valamint az 500 gigás merevlemezt lehet kiemelni a hardveres paraméterek közül. A tesztelésre kapott konfigurációban integrált grafikus lapka volt, ennek a teljesítménye játékok futtatásához kevés, HD-felbontású videók lejátszására és böngészéshez viszont elegendő.

Kinek ajánljuk?
Két és fél kilogramm körüli tömegével és nagy monitorával a Fujitsu Lifebook A530-as nem kimondottan hurcolásra való gép, inkább otthon érdemes használni. Játékokhoz nem elegendő ez a felszereltség, gigantikus Excel-adatbázisokkal dolgozóknak azonban jó választás lehet, de könyvelőkön kívül másnak csak a HDMI-csatlakozója miatt mernénk ajánlani.

Ezt szerettük benne:

  • 3 év garancia jár hozzá
  • cseppálló a billentyűzete, külön numerikus keyboard
  • felszerelték HDMI-csatlakozóval

Ez nem tetszett:

  • rendkívül kicsi kurzormozgató gombok
  • kopogós gombjai vannak a mai igényekhez képest túl kicsi tapipadnak

Windows élményindex: 4,4
PCMark Vantage összteljesítmény: 4006
PCMark Vantage játékbeli teljesítmény: 2986
PCMark Vantage videós funkciók: 2819
PCMark Vantage munka, feladatok: 4661
Akkumulátoros üzemidő: 2 és fél óra
Garancia: 3 év
Ár: 195-205 ezer forint (Windows 7 Professional vagy Home Premium 64 bit operációs rendszerrel)