Titkolt funkciók a Google Térképben

Vágólapra másolva!
Helyeket ajánl, segít tömegközlekedni, bonyolult magyar mondatokat ért meg a Google Maps. Megkerestük a keresőóriás térképszolgáltatásának apró trükkjeit, amelyekkel gyorsabban lehet navigálni és pontosabban lehet keresni.
Vágólapra másolva!

Magyarul is kérdezhetjük a Google Térképet, ha a szokásos maps.google.com helyett a magyar nyelvű felületet tartalmazó maps.google.hu webcímet gépeljük be. Ha ügyesen kérdezzük, a térkép tud benzinkutat, bankautomatát, éttermet vagy épp büfét ajánlani. A gyalogosokat végigvezeti a mobilon kijelölt útvonalon, és ha megunták a sétát, segít nekik találni egy BKV-megállót. Összegyűjtöttük a Google Térkép hatékony használatához szükséges trükköket.

Ért a szép szóból

Egy jól összerakott kereséssel is tudunk útvonalat terveztetni a Google Térképével. Az Útvonaltervezés gombra kattintás helyett elég egy egyszerű ragozott - bár egyetlen hibát tartalmazó - magyar mondatot beírni, például azt, hogy "Budapest Váci utca 8-ról Miskolc Hősök terére". A mondatot csak helynevekkel bővíthetjük, a köztes állomás megadásához vagy az autópályát elkerülő út kijelöléséhez a menüben kell kattingatnunk.

Forrás: [origo]
A ragozott mondattal is boldogul a Térkép keresője

Ez a funkció kizárólag a Maps magyar verzióján működik, még a mobilos klienséből sem tudtuk elővarázsolni a gyors útvonaltervezést. Az angol felületen, valamint az okostelefonos programban a "to" és "from" szavakkal adhatjuk meg az indulási és célállomásunkat a legegyszerűbben. A Térkép által ajánlott itineren utólag is lehet igazítani az egérrel: a kék vonal részeit bármelyik utcára áthúzhatjuk, de megtehetjük ugyanezt az indulási vagy az érkezési ponttal is. A Google Maps a lap újratöltése nélkül kiszámolja az új útvonal hosszát, és az időbecslést is javítja. Az egér jobb gombjával kék vonalra kattintva köztes állomást is fel lehet venni.

Forrás: [origo]
Egérrel alakíthatjuk át a javasolt útvonalat

Farzsebbe csúsztatható világtérkép

Az autós útvonaltervezés mellett a gyalogosokat is eligazítja a térkép, bár ez a szolgáltatás egyelőre béta állapotú. Ugyan nem garantált, hogy a gép által generált útvonalon végig lesz járda, lényegesen rövidebb, kényelmesebb utakat rak össze, mint az autós tervező. Egérrel ezt a sétatervet is át lehet alakítani, hozzáadhatunk további pontokat, így akár előre megtervezhetük vele, mit akarunk megnézni egy idegen városban.

Forrás: [origo]
A megállókat tudja, BKV-s útvonalat viszont nem ajánl még a Google Maps

A BKV járatok útvonalát még nem tanulta meg a Google Térkép - más európai nagyvárosok tömegközlekedési hálózatát már igen - a megállókat azonban már ismeri a magyar fővárosban is. A vidéki városokból még teljesen hiányzik a tömegközlekedési információ, csak a vasúti megállók megtalálásában segít a Maps.

A gyalogos és biciklis navigációt könnyíti meg az okostelefonos változat: az androidos szoftver jobb felső, az iPhone-os bal alsó sarkában található szélrózsa ikont egyszer megbökve automatikusan aktuális tartózkodási helyük kerül középre. A második kattintásra követő módba vált (azaz a tartózkodási helyünk marad középen, míg alatta mozog a térkép), a harmadik kattintás pedig navigációs módba állítja át a szoftvert, ami (ha van iránytű a telefonban) arra forgatja a térképet, amerre megyünk. Az androidos változat ráadásul ilyenkor perspektivikus nézetbe vált, azaz a navigációs készülékeknél megszokott nézőpontból (madártávlatból) látjuk a térképet.

Bankautomatához vezet a mobil

Szolgáltatások kereséséhez angolra kell váltanunk, ezzel adja a legtöbb találatot a térkép. Benzinkút helyett gas stationt, étterem helyett restaurantot írva válogathatunk a célállomások között. Ha az aktuális tartózkodási helyünk környékére szeretnénk szűkíteni, vagy adott cím közelében keresni, akkor a "near cím" kifejezéssel kiegészítve lehet szűrni a találatokat. Gyorséttermet, büfét, falatozót viszont egyszerűbb az embereket megkérdezve keresni. Egy olyan kulcsszót sem találtunk, ami a sarki büfét és a legközelebbi gyorséttermet is mutatta volna.

Forrás: [origo]
Minden piros pötty egy-egy bankautomata

Nem érdemes a near szócskával próbálkozni, ha készpénz szűkében vagyunk és bankautomatát keresünk. Ezzel a módszerrel csak a hasznos helyek (POI) közé felvitt ATM-eket dobja ki a térkép, de nem jeleníti meg az összes bankautomatát mutató réteget. A legjobb eredményeket az "ATM városnév" kereséssel lehet elérni, igaz, így ránk marad, hogy a térképen megkeressük a legközelebbi gépet. A funkció gond nélkül működik az okostelefonos Google Térképen is, így nem kell a PC előtt tervezgetni, hogy hol veszünk ki pénzt.

Forrás: [origo]
Jobb találatokat kapunk, ha több keresést jelenítünk meg egyszerre

A tallózást könnyíti, hogy a Térkép megjegyzi a korábban beírt keresőszavainkat, és el is rakja a rá kiadott találatokat. Az oldal jobb felső sarkában található, az egér megjelenésére megnövő menüben különböző színkóddal jelölve ott vannak előző kereséseink is. Ha több találatra van szükségünk, például a büfék és éttermek is érdekelnek, akkor a megfelelő színt kipipálva a régebbi keresőkifejezéssel megtalált helyek is megjelennek a térképen.