Tiltanák a magáncélú letöltést is Hollandiában

Vágólapra másolva!
Szakítani készül eddigi elnéző politikájával a holland kormányzat, amely egy olyan új szerzői jogi törvényeket készül bevezetni, amelynek értelmében a filmek, zenék kalózmásolatainak nem csupán megosztása, de letöltése is illegális. Ugyanakkor ezzel párhuzamosan az üres CD-kre és DVD-kre kirótt adathordozói díjat eltörölnék.
Vágólapra másolva!

Az illegális letöltésekkel foglalkozó TorrentFreak blog értesülései szerint egy olyan új jogszabályt terjesztettek a holland parlament elé, amelynek értelmében a jövőben már az is jogsértésnek minősülne, ha valaki egy film vagy zeneszám kalózkópiáját letölti az internetről. Hollandiában ugyanis hazánkhoz hasonlóan ez a tevékenység jelenleg nem törvénysértő, magánhasználatra bárki letölthet digitális műveket szoftverek kivételével, egyedül a terjesztés, vagyis a megosztás illegális.

Az így kieső bevételeket az üres adathordozókra, például írható CD-kre és DVD-kre kirótt díjjal ellensúlyozzák, melyből a szerzők is részesednek a jogvédő szervezeteken keresztül. Amennyiben azonban elfogadják a törvényjavaslatot, ezt a díjat is eltörlik, hiszen elveszti eredeti funkcióját. Fred Teeven holland igazságügyi államtitkár nyilatkozata szerint a kormányzatnak nem az a célja, hogy a szerzői jogi törvények modernizálásával állampolgárok tízezreit állítsa egyesével bíróság elé. Ehelyett elsősorban azt akarják elérni, hogy az internetszolgáltatók az új törvény hatálya alatt kezdjék el blokkolni felhasználóik számára az illegális tartalmakat kínáló oldalakat.

A világ egyik legnépszerűbb torrentoldala, a Pirate Bay is Hollandiában működik, Teeven nyialtkozatai szerint ez a szájt is a kormányzat fő célpontjai közé tartozik. Más, kisebb letöltőoldalakat, például a Mininovát, illetve kalóz tartalmak terjesztésére használt Usenet-hírcsoportokat egy helyi jogvédő szervezet, a BREIN sikerrel bezáratott. Ugyanakkor a szervezetnek nem sikerült elérnie, hogy a helyi netszolgáltatókat bíróság kötelezze a warezoldalak blokkolására.