Dollármilliókat összelopó zombihálózatot számoltak fel

Vágólapra másolva!
Orosz hackerek által üzemeltetett, banki adatokat gyűjtő zombihálózatot kapcsoltak le az amerikai hatóságok. A kiberbűnözők több tízmillió dollárt loptak össze a vírusokkal fertőzött PC-k gazdáitól.
Vágólapra másolva!

A Coreflood nevű vírussal fertőzött PC-kből épített zombihálózatot az ameriaki hatóságok által lekapcsolt hackercsoport. A vírus a háttérben működve a felhasználó banki belépési adatait és egyéb jelszavait gyűjtötte össze, és továbbította a hálózat gazdáinak.

A tíz éve működő kiberbűnözői hálózatot az irányítására használt gép merevlemezének lefoglalásával álították le. A vírussal fertőzött PC-k nagy része az Egyesült Államokban működött, ám a hálózatot üzemeltető hackerek valószínűleg oroszok voltak. A razzia során nem tartóztattak le senkit, csupán az irányítórendszert sikerült kiiktatni, illetve domainneveket foglaltak le, és feljelentést tettek tizenhárom külföldi személy ellen.

A szakértők csak megbecsülni tudják, hogy mennyi pénzt utalt át külföldi bankszámlákra a Coreflood botnet. Az összeg egészen biztosan tízmillió dolláros nagyságrendű és könnyen elképzelhető, hogy meghaladja a százmillió dollárt is - mondta Dave Marcus, a McAfee Labs kiberbiztonsági cég szakértője.