Néhány e-mail miatt elveszítheti a Facebook felét Zuckerberg

Mark Zuckerberg, Facebook
Vágólapra másolva!
Egy  New York-i üzletember beperelte Mark Zuckerberget, mert állítása szerint ötvenszázalékos részesedéssel rendelkezik a Facebookban, s ezt régi e-mailekkel próbálja igazolni. Bár a Facebook jogásza szerint a férfi csaló, ha a bíróság igazat ad neki, milliárdossá válhat.
Vágólapra másolva!

A New York Times amerikai napilap szerint az egyébként pellettüzelési üzletben érdekelt Paul Ceglia hétfőn újabb keresetet nyújtott be egy buffalói bíróságon Mark Zuckerberg ellen, miután korábbi beadványát elutasították.

A Facebook beindításában segédkezhetett

Állítása szerint még 2003-ban olyan szerződést kötött a világ legnagyobb közösségi oldalának alapítójával, amelynek alapján több tízmilliárd dollárt érő, ötvenszázalékos részesedésre tart igényt a vállalatban. Érvelése szerint saját munkájával és ötleteivel is hozzájárult az akkor még csak egy szűk kör számára elérhető közösségi oldal elindításához. A New York-i üzletember szerint Zuckerberg félrevezette őt, mivel hazudott a kezdetben csak a Harvard Egyetemen regisztrált e-mail címekről használható közösségi oldal sikerét illetően.

Ceglia régi 2003 és 2004 között elküldött e-mailekkel próbálja igazolni, hogy korábban együttműködött Zuckerberggel az akkor még "The Face Book" nevet viselő közösségi oldal életre keltésében. A Facebook ugyan elismerte, hogy alapítója nyolc évvel korábban programozási munkákat végzett a New York-i üzletembernek, azonban tagadja, hogy ez Cegliát feljogosítaná arra, hogy részesedést birtokoljon a 2004-ben elindított közösségi oldalt működtető társaságban.

A Facebook csalónak tartja Cegliát

A Facebook jogászának nyilatkozatai szerint Ceglia büntetett előéletű csaló, akivel szemben meg fogják védeni igazukat. Ezzel valószínűleg Ceglia egy korábbi ballépésére utalnak, a férfit ugyanis 1997-ben letartóztatták hallucinogén gomba fogyasztása miatt Texasban, és csak tizenötezer dolláros büntetés megfizetését követően térhetett vissza New Yorkba.

Az Atlantic Wire amerikai online magazin részleteket is közölt a Ceglia által közzétett e-mailekből, melyeknek valódiságát az üzletember egyelőre nem tudta igazolni. Az üzenetváltás szövege szerint Zuckerberg olyan megállapodást kötött Cegliával, melynek értelmében ha csúszik a fejlesztésekkel, akkor az üzletember minden egyes késedelmes nap után egy százalékkal nagyobb részesedést szerez a vállakozásban.

A levélváltás során Zuckerberg ezt a megállapodást tisztességtelennek tartja, mivel a késéseket azzal indokolja, hogy az üzletember egy másik projektjén, a StreetFax.com nevű szájton dolgozott. Végül a két fél megállapodik abban, hogy a késésektől függetlenül ötven-ötven százalékos részesedést birtokolnak a vállalkozásban.

Ki fog derülni, eredetiek-e az üzenetek

A magazin szerint viszonylag egyszerű lesz igazolni az üzenetek eredetiségét vagy hamisságát, miután egy másik, a Winklevoss fivérek által indított per során a Facebook-alapító által használt merevlemezek és e-mail postafiókok tartalmát a hatóságok megvizsgálták. A sportkarrierjük nyomán ismertté vált egykori harvardi diákok azzal vádolták meg Zuckerberget, hogy az ő ötletüket ellopva keltette életre a Facebookot. A bíróság nem látta igazoltnak a testvérpár vádjait, és áprilisban is elutasította ügyük újbóli megnyitását.