Megéri a pénzét? A legjobb laptopok - 2. rész

Vágólapra másolva!
Cikksorozatunk folytatásában három újabb, gyártója szerint kitűnő vételnek számító laptopot mutatunk be. Cikkünkből megtudhatja, hogyan szerepelt a kínpadon a Samsung remek felszereltségű behemótja, a Lenovo kövér törpéje, és valóban bírja-e egy töltéssel nyolc órán át az ultrakönnyű Acer TimelineX?
Vágólapra másolva!

Acer TimelineX 3820TG - piszkosul könnyű

Az Acertől egy könnyen hordozható, alig több mint másfél kilogrammos, 13,3 colos képernyővel szerelt TimelineX 3820TG noteszgépet kaptunk kölcsön. Ez a laptop ésszerű alternatívája egy netbooknak, mivel csaknem ugyanolyan kényelmes cipelni, viszont jóval erősebb hardvere, és nagyobb képernyője, ebből következően billentyűzete is van annál. Ez utóbbi nem elég merev ugyan, de a gépelési kényelmet ez különösebben nem zavarja. A tapipadot is jól lehet használni, bár ez is meghajlik komolyabb nyomás hatására. Ezek az érzések leginkább az összeszerelés minőségével kapcsolatos benyomásokat befolyásolják, de ne feledjük, cserébe egy kifejezetten könnyű gépet kapunk.

Forrás: [origo]

A TimelineX rovására írható, hogy nincs benne optikai meghajtó, míg a múlt héten kipróbált - hasonló kategóriájú, ám kicsit drágább - Toshiba R630-ast azzal is felszerelték. A tesztelésre kapott konfiguráció Intel Core i3 processzorral érkezett: ez általános internetezéshez és hasonló feladatokhoz elegendő teljesítményt biztosít. Ugyanakkor az egyre inkább standarddá váló négy helyett csak három gigabájt memória volt benne. A memória bővítését egyébként viszonylag egyszerű elvégezni, az egyik gyári modult utólag is ki lehet cserélni egy két gigabájtosra nagyjából hat-nyolcezer forintért. A laptopot egyébként eleve 64 bites Windows 7 operációs rendszerrel szállítja a gyártó, így a memóriabővítés nem igényli semmilyen szoftver cseréjét.

Játékok futtatására a beépített ATI Radeon HD5470-es grafikus lapka korlátozottan, de alkalmas, főként a kevésbé grafika-igényes programokkal érdemes próbálkozni, viszont a HD-felbontású videókat zökkenőmentesen lejátssza, és a korábbi modellektől eltérően végre nem búg folyamatosan a gép hűtése sem. Zavaróan sok próbaverziós programmal pakolják tele a TimelineX-et, melyek közt megtalálható egy GameZone nevű, tizenkét játékdemót tartalmazó csomag is, amelyeket ráadásul csak külön-külön lehet eltávolítani. Az Acer 8 órás üzemidővel reklámozza ultrakönnyű noteszgépét: próbánk során 4 óra 40 percen át volt képes folyamatosan lejátszani YouTube-videókat wifin keresztül, ezzel az egész mezőny legjobb akkumulátoros üzemidejét produkálta - s egyúttal hihetővé tette a nyolc órát, amit nyilván minimális igénybevétel (pl. wifi nélküli szövegszerkesztés) mellett érhet el.

Kinek ajánljuk? Aki a lehető legolcsóbb áron akar olyan hordozható laptopot vásárolni, amely teljes értékű otthoni számítógépként is megállja a helyét, annak jó választás az Acer TimelineX gépe. DVD-meghajtóból csak külsőt lehet csatlakoztatni hozzá, ez nyolc-tízezer forintba kerül, de amúgy sincs szükség rá túl sokszor.

Ezt szerettük benne:

  • nagyon könnyű, de sokkal nagyobb teljesítményű egy netbooknál
  • hosszú üzemidőt biztosít az akkumulátor
  • HDMI-csatlakozóval tévére köthető

Ez nem tetszett:

  • nem elég merev kivitelű billentyűzet és tapipad
  • a képernyő hátlapja nagyon gyűjti az ujjnyomokat és a koszt
  • a rendszer tele van idegesítő próbaverziójú programokkal
  • csak egy év garancia jár hozzá alapból
  • a tápegysége meglepően nagy és nehéz

Windows élményindex: 5,0
PCMark Vantage összteljesítmény: 5599
PCMark Vantage játékbeli teljesítmény: 4200
PCMark Vantage videós funkciók: 3822
PCMark Vantage munka, feladatok: 4504
Akkumulátoros üzemidő: 4 óra 40 perc
Garancia: 1 év
Ár: 175-200 ezer forint

Samsung RV511 - amire az asztali PC-t lecserélnénk

Az alacsony árat célozta be a Samsung RV511, ami tipikusan otthoni számítógépnek való, mert nagy, 15,6 colos képernyővel rendelkezik, és mintegy két és fél kilogramm a tömege. Munkába járni egy ekkora géppel nem kényelmes, a szobák közt azonban nem gond a mozgatása. A százötven-százhatvanezer forintért hazavihető noteszgép kissé rideg, de látványos dizájnnal bír, ámbár a mi ízlésünknek kicsit sok rajta a fényes felület. Gépháza nagyon stabil, sehol sem nyomódik be, nem recseg, a billentyűzetén pedig nagyon kényelmesen lehet gépelni, a tapipad szintén jól használható.

Az RV511-est az Intel Core i3-as lapkájával, négy gigabájt memóriával és egy fél terás merevlemezzel is felszerelik, ami ezért az árért nagyon is jónak mondható. A grafikus feladatok végrehajtásáról egy Nvidia GeForce 315M lapka gondoskodik, ami újabb játékok futtatására nem alkalmas, a zökkenőmentes videolejátszást és a néhány éves játékok élvezetét azonban lehetővé teszi.

Forrás: [origo]

A gépet az Nvidia Optimus nevű megoldásával szerelik fel, ami lehetővé teszi, hogy ha nincs szükség erőforrásaira, akkor a grafikus gyorsító lassabb üzemmódba kapcsoljon, kímélve az akkumulátort. Ennek köszönhetően ez a gép egyhuzamban három órán át tudott wifin keresztül YouTube-videókat lejátszani, ami jó értéknek számít.

Kinek ajánljuk? A Samsung RV511-es ideális otthoni noteszgép: semmi feltűnő nincs benne, viszont meglepően jó a felszereltsége az áráért, és akkor sem jön zavarba, ha olykor a konnektortól távol szeretnénk használni.

Ezt szerettük benne:

  • nagyon jó felszereltségű az árához képest
  • 2 év garancia jár hozzá
  • kényelmes billentyűzet

Ez nem tetszett:

  • kissé vaskos, nem hordozásra termett

Windows élményindex: 4,9
PCMark Vantage összteljesítmény: 5084
PCMark Vantage játékbeli teljesítmény: 3749
PCMark Vantage videós funkciók: 3669
PCMark Vantage munka, feladatok:
Akkumulátoros üzemidő: 3 óra
Garancia: 2 év
Ár: 150-160 ezer forint (Windows 7 Home Premium 64 bit operációs rendszerrel)

Lenovo Ideapad Z460 - kicsi a bors, de nehéz

A Lenovo IdeaPad Z460-as laptopja elég furcsa szerzet: 14 colos képernyője van, viszont cseppet sem könnyű, több mint két kilót nyom a mérlegen, bár legalább nem maradt ki belőle a DVD-író. A kipróbálásra kölcsönkapott, már 165 ezer forint körüli áron elvihető gépben ráadásul nem valamelyik újabb Intel Core processzor, hanem egy régebbi Core 2 Duo P6200-as lapka dolgozik.

Forrás: [origo]

Hiába egészül ki ez négy gigabájt memóriával és egy GeForce 310M grafikus kártyával, a teljesítmény éppenséggel nem feszegeti a technológia mai határait. Internetezésre, irodai munkára, de még nagyfelbontású videók lejátszására is elegendő, játékra viszont gyakorlatilag alkalmatlan, és a hasonló árú riválisok is gyorsabbak nála, mert a Core i3 lapka lebutított változatával szerelték fel a hozzánk eljutott tesztkészüléket.

Mi az, ami miatt mégis szerethető a Lenovo notebookja? Remek a billentyűzete: ezen a gombok szigetszerűen határolódnak el egymástól, kellő távolság van közöttük, így nagyon kényelmes gépelni rajtuk - egyedül talán az Enter gomb kicsisége ad okot panaszra. Hasonlóan remek a tapipad is, amely egy kicsit rücskös felületű, így mindig pontosan érezni, ha a szélére ér az ujjunk. Kompakt kivitele ellenére a Z460-as akkumulátoros üzemideje átlagos, két és fél óra körüli.

Kinek ajánljuk? Ez a konfiguráció viszonylagos olcsóságával hódít, komolyabb teljesítményt azonban csak a drágább 180 ezer forint körüli felszereltség biztosít. Akinek egy átlagos gépre van szüksége, az jól járhat vele a kényelmes billentyűzet és tapipad miatt.

Ezt szerettük benne:

  • nagyon kényelmes gépelni rajta, a tapipad is remek
  • HDMI-n keresztül tévéhez is egyszerűen csatlakoztatható
  • támogatja a VeriFace nevű, arcfelismerésen alapuló beléptető technológiát

Ez nem tetszett:

  • a képernyőmérethez képest túlságosan nehéz a gép
  • kissé lassúnak találtuk

Windows élményindex: 5,0
PCMark Vantage összteljesítmény: 4348
PCMark Vantage játékbeli teljesítmény: 3645
PCMark Vantage videós funkciók: 3025
PCMark Vantage munka, feladatok: 3179
Akkumulátoros üzemidő: 2 és fél óra
Garancia: 2 év
Ár: 165-180 ezer forint (Windows 7 Home Premium 64 bit operációs rendszerrel)

Cikksorozatunk első részét az Asus, a Dell és a Toshiba legjobb vételnek számító noteszgépeiről itt olvashatja el. Sorozatunk utolsó részében a HP, Fujitsu és Sony egy-egy laptopját fogjuk bemutatni.