Versenyezni tanít az új Need for Speed

Vágólapra másolva!
Ismét versenyautók volánja mögé ülhetünk a legújabb Need For Speed játékban. Az akció helyett élethű vezetési élményre vágyó játékosoknak szánt Shift 2: Unleashedbe a szeretnivaló roncsoktól a legjobb sportautókig minden járgány belekerült, a versenyek pedig épp elég nehezek ahhoz, hogy hosszú órákat töltsünk a gép előtt egy-egy pályát gyakorolva. Autós újságírókkal és hétvégi sofőrökkel közösen teszteltük a programot.
Vágólapra másolva!

Nehéz helyzetbe került 2008-ra a világ egyik legnagyobb játékcégeként jegyzett Electronic Arts: a kilencvenes évek közepe óta futtatott versenyjátéka, a Need For Speed kiüresedett, folytatásai egyre nagyobbakat buktak. Tavaly végre megtört a jég, a rendőrautós üldözésen alapuló Hot Pursuit alcímű játék nagyon jól sikerült, és sokat is adtak el belőle. Míg az a program az üldözésekre, farolásokra és hatalmas karambolokra vágyó játékosokat célózta, vele párhuzamosan életszerűbb, autóversenyzős társát is elkészítették, ez a nemrég megjelent Shift 2: Unleashed.

Tanulni kell a kezdőnek a versenyzéshez

Benzinszagú álomvilág, csillogó mérőórák, bőrkormány és üvöltő motorhang várja a programban a játékost. Az aprólékos autó- és műszerfalmodellek miatt olyan, mintha valóban ott ülnénk az autókban, a még egyszerű fokozaton is kellően nehéz játékmenet pedig garantálja, hogy valóban zöldfülű versenyzőnek érezzük magunkat. A Shift 2-ben egy pillanatig sem gondolja azt a játékos, hogy ő a jövő reménysége, a következő Colin McRae - a legkisebb, legesélytelenebb senkiként kezdhetünk versenyzésbe.

Forrás: Electronic Arts
Nem fotó - teljesen valósághű a Shift 2 grafikája

A rajt után minden megváltozik: az első kanyarban garantáltan kisiklunk vagy falnak megyünk, a gyönyörű autót - ha nem kapcsoltuk ki a sérülésmodellt - a felpattogó kavicsok karcolják össze, vagy a gumifal horpasztja meg. Ilyenkor veszi kezdetét a tanulás: többször indulunk ugyanazokon a versenyeken, kitanuljuk a meglepően aljas mesterséges intelligencia trükkjeit, megjegyezzük a kanyarokat. Ha ez sikerül, kinyílik a játék, lesz pénz új kocsikra, s bejuthatunk változatosabb versenyekre - köztük most először éjszakai futamokra - is.

Az előrehaladás nem csak az új autók vásárlásával lehetséges, a tuning menüben olyan alkatrészekből is lehet sportosabb kivitelűt, könnyebbet, keményebbet, felfúrtat és leengedettet rendelni, aminek funkciójával egy átlag úrvezető nincs is tisztában. Érezhetően más a fókusza a játéknak, mint a neoncsöveket és krómkipufogókat felvonultató, utcai gyorsulási versenyeket bemutató Need For Speed Undergroundnak. Míg ott a külsőre mehetett rá a játékos, itt minden meghúzott csavar, kicserélt légszűrő a menetteljesítményekre van hatással.

A profik előtt lebukott a Shift

Az életük jelentős részét vezetéssel töltő autós újságírók és a szerkesztőség egyetlen igazi autóversenyzője előtt már lebukott a Shift 2. A játék kormánykezelését gyengének találták, a pályák egyes kanyarjainak bevételével sem voltak elégedettek, de azért egy-két versenyre mindenki ott ragadt a játék előtt.

"Nagyon szép a grafikája, ezzel gyakorlatilag eladta magát, mert ebben a kategóriában szerintem ez a legfontosabb" - írta a karrier mód első pár szintjét leküzdő Balogh Bence. "Nagyon rendben van a sokfajta verseny és választható autó, ezen a téren nehéz megfogni a Shiftet. A játszhatósága sem rossz, de meg kell szokni az irányítást. A játék olyan sokat ígér, hogy egy kis csalódást okoz, mert nem lehet annyira precízen irányítani, ahogy kellene. Gyerekkoromban oda lettem volna érte, így csak jópofának tartom, de sokáig nem kötne le."

Forrás: Electronic Arts
Baljóslatú felhők, égett gumiszag, ez a verseny sem fog elsőre sikerülni

"A fejlesztők ügyesen találták meg a piaci rést a nagyon játéktermi autóversenyzős játékok és a szimulátorok között" - mondta Vida János, aki hivatásos autóversenyző, egyben az [origo] autó rovatának munkatársa. Bár a Shift 2-ben vezetni nem pont olyan, mint egy valódi versenyautó kormánya mögé beülni, mindkét kollégánk gyanúsan egyszerűen vette a köröket. Úgy tűnik, hogy ha nem is lett tökéletes szimulátor a legújabb Need For Speed Shift, honorálja a játék a vezetési tapasztalatot és a kilométerek ezrein keresztül csiszolt jó reflexeket.

A Shift 2 Unleashed egyetlen komoly gyengéje, hogy a kormányt nagyon furcsán kezeli, az alapbeállításai teljesen használhatatlanok. Az autók késve reagálnak az irányítóra, a kormány elfordítása után még várni kell pár töredék másodpercet, hogy a képernyőn látható volán is kövesse a mozdulatunkat. A probléma egyaránt fellépett a teszteléshez használt Logitech Momo erő-visszacsatolásos profi kormánnyal, amihez létezik beépített profil a Shift 2-ben, valamint a Techbázis szekrényéből előásott egyszerűbb Trust kormánnyal is.

Az Electronic Artstól kapott információk szerint a játékot a több mint hetvenezer forintba kerülő Logitech G27 kormánnyal fejlesztették, azzal nem merülhetnek fel bajok - kár, hogy erre aligha lesz pénze az átlagjátékosnak. A kormányproblémákat szerencsére a beállítási lehetőségek között meg lehet oldani: a különböző érzékenységi csúszkák állítgatásával közel késleltetés nélkülire lehet konfigurálni a vezérlőt.

Benne van minden az autós kártyából

A Need For Speed Shift 2 lényegesen kevesebb autót tartalmaz, mint a versenytársai. A Forza Motorsport 3-ban több mint ötszáz kocsit vehet meg és szabhat testre a játékos, a Gran Turismo 5-ben pedig ezernél is több járművet lehet birtokolni. A Need For Speed fejlesztői úgy döntöttek, hogy egy ládányi játékautó helyett jobban járnak azzal a 100-150 kocsival, amiket valóban ki akarnak próbálni.

Forrás: Electronic Arts
Minden álomautó benne van a szeretnivaló roncsok mellett

A kínálatban megtalálható az Alpina tavalyi versenyautója, az épp kapható csúcs BMW-k, vagy az a Bugatti Veyron, amiről álmodozni is csak bekapcsolt biztonsági öv mellett lehet. Az aktuális csúcsgépek mellett a retró kategóriában azokat a kocsikat is megleljük, amiket a sportközvetítések helyett inkább a régi autós kártyákban vagy a Használtautó.hu hírlevelében szoktunk látni. Lancia Integrale, driftelős Toyota AE86 Hachiroku vagy a mindent vivő, hihetetlen küllemű M1-es BMW. Bár a fejlesztők nyilatkozatokban támadták az autógyűjtögetésre koncentráló játékokat, a Need For Speedben sem nehéz ebbe a hibába esni.

Verdikt: úgy nehéz, ahogy kell

Bár nem szimulátor, hanem megőrzött valamennyit a Need For Speed sorozat játéktermi jellegéből, a Shift 2-t nem ajánljuk azoknak, akik az esztelen száguldozást kínáló autós játékokat szeretik. Ők jobban járnak a tavalyi Need For Speed Hot Pursuittal vagy a 2009-ben kiadott és időnként már ezerforintos akcióban is megkapható Colin McRae Dirt 2-vel.

Irányítási problémák ide, épp-csak-szimulátorság oda, a Shift 2 Unleashed remek játék. Gyönyörűen lemodellezett autók és környezet, változatos pályákkal teli karrier mód és inspirálóan nehéz versenyek várnak arra, aki a PC-re 9 ezer forintért, konzolokra 13 ezer forintért árult játékot megveszi. A játékhoz egy legalább két gigahertzes Core 2 Duo processzor, két gigabájt memória, valamint a DirectX 9.0c-t támogató, legalább 256 megabájt memóriával szerelt videokártya kell. Érdemes azonban erősebb géppel nekivágni, mert a látványos effektek, nagy felbontású modellek megizzasztják a legerősebb PC-t is.

Sok utolsó helyezés, számtalan rommá tört autó, a tuningképernyő birizgálásával töltött hosszú órák vezetnek az első dobogós helyezéshez, utána azonban tényleg nincs megállás.