Vágólapra másolva!
A Bloomberg üzleti lap beszámolója szerint az okostelefonjairól itthon is ismert tajvani HTC cég piaci értéke már felülmúlja a Nokiáét.
Vágólapra másolva!

Ezt a gazdasági mutatót úgy számolják ki, hogy egy vállalat által kibocsátott részvények számát megszorozzák az aktuális árfolyamukkal. Piaci értékben a HTC először volt képes felülmúlni a Nokiát, miután szerdán 5,3 százalékkal emelkedett részvényeinek árfolyama. A társaság piaci értéke ezzel 33,8 milliárd dollárt tett ki, szemben a Nokia 33,6 milliárd dolláros értékével - írja a Bloomberg. A dél-koreai Samsung után a második legnagyobb ázsiai telefongyártónak számító HTC 2007 óta megháromszorozta piaci értékét, amely az All Things Digital kütyüblog számításai szerint így már a BlackBerry mobiltelefonokat gyártó kanadai RIM cég azonos gazdasági mutatóját is felülmúlja. Ez alatt az idő alatt a Nokia piaci értéke csaknem az ötödére esett vissza.

A tajvani gyártó felemelkedése az okostelefonok népszerűbbé válásának köszönhető: ezek eladásai az alapmobiloknál kétszer gyorabban, 72 százalékkal emelkedtek. A hagyományos mobiltelefonoknál nagyobb tudású készülékeket magasabb áron és nagyobb haszonkulccsal lehet értékesíteni. A Nokia pont ebben a szegmensben nem teljesített jól, az Apple iPhone-ja és a Google Android szoftverét használó készülékek - amelyeket a HTC is gyárt - sokkal népszerűbbek a finn cég modelljeinél.

Míg az okostelefonok terén jelentős hátrányba kerül, a teljes - egyszerű készülékeket is tartalmazó - piacon még mindig a finn cég vezet: tavaly 461 millió darab telefont adott el. A társaság az év elején jelentette be, hogy a Microsofttal szövetségre lépve a szoftvercég mobilos operációs rendszerét használja majd új készülékein, hogy újra vonzóvá tegye a Nokia okostelefonokat a vásárlók körében.