Hiánycikk lehet az akkumulátor a japán földrengés miatt

Vágólapra másolva!
Átrendeződik az akkumulátorgyártó cégek térképe a japán tragédia hatására. A földrengés által sujtott területen olyan üzemek is voltak, amelyek a laptopokban, okostelefonokban és egyéb hordozható kütyükben használt lítium-ion akkumulátorok fontos alapanyagát állították elő.
Vágólapra másolva!

A piacon egyelőre nincs hiány akkumulátorból, körülbelül két hónapra elegendő raktárkészlettel rendelkeznek a gyártók - nyilatkozta Jim Tully, a Gartner elemzője a Washington Postnak. A polivinilidén-fluorid nevű anyagot több cég állítja elő, de a piac több mitnt hetven százalékát eddig a japán Kureha tartotta kezében. A földrengés által sujtott üzem gyártási kapacitása jelentősen csökkent, így a gyártók alternatív beszerzési forrásokat keresnek.

Az akkugyártók jelenleg azon dolgoznak, hogy minél több nyersanyagot rendeljenek be az amerikai, belga és tajvani polivinilidén-fluorid előállítóktól. Az új beszállítókat csak az hátráltatja, hogy hosszas ellenőrzési procedúra vezet az akkuüzletbe való bekerüléshez. Mivel a rosszul legyártott akkumulátorok hajlamosak túlmelegedni, sőt felrobbanni, így többhónapos tesztelés előzheti meg az új forrásból származó alapanyagokkal készült akkuk piacra kerülését.

A japán tragédiát elemző korábbi cikk szerint a beszerzési láncok újraépítéséhez, és a normális termelés újraindításához hat hónapra van szüksége az elektronikai piacnak.