A személyes honlap sírját áshatja meg az új iWiW adatlap

Vágólapra másolva!
Az [origo] közösségi oldalán keddtől bárki nyilvánossá teheti adatlapjának kiválasztott részleteit, egyedi kinézettel, amihez saját nyilvános webcímet is regisztrálhat magának - az iwiw.hu/felhasználónév formátumú címek segítségével bárki kidobhatja online névjegynek használt eddigi honlapját.
Vágólapra másolva!

Az iWiW regisztrált felhasználói keddtől nem csupán a közösségi oldal jelszóval védett világában oszthatják meg profiloldaluk személyes adatait, hanem minden internetező és nem utolsósorban a webkeresők számára is láthatóvá tehetik ezeket. Az új funkciót kedden teszi elérhetővé az iWiW, azonban csak fokozatosan válik hozzáférhetővé a felhasználók számára: elsőként a legrégebben regisztráltak vehetik használatba a nyilvános profiloldalakat.

Nem kell személyes honlap, ha kéznél van az iWiW-profil

Az iWiW-profiloldal minden olyan adatot tartalmaz, amit amúgy beírnánk egy önéletrajzba, egy bemutatkozó levélbe vagy akár egy randi után az első e-mailbe - persze mindegyikbe kicsit mást. Az új szolgáltatás azt teszi lehetővé, hogy a profiloldalon lévő adatokból, a feltöltött fotókból és a mások által rólunk írott véleményekből kiválasszuk a célunknak megfelelőket, ezeket egy elegáns oldalra rendezzük, aminek könnyen megjegyezhető címet is adhatunk, amit nem csak a többi iWiW-es láthat - egyfajta névjegy, személyes weboldal vagy éppen virtuális szórólap kerekedhet adatlapunkból.

A személyes honlap némiképp kiment már a divatból, manapság sokkal inkább mondjuk a nevünkre mutató webcím helyett, hogy "keress rám az iWiW-en", de az a vágy legtöbbünkben megmaradt, hogy saját képünkre formáljuk, saját ízlésünk szerint alakítsuk a weben minket bemutató oldalt. Erre ad lehetőséget az új szolgáltatás - az egyen-profiloldal helyett egyéni dizájn, fotó, csak a fontos adatok jelennek meg.

Forrás: [origo]
Egy személyes adatlap: egy jó fotó és néhány tudnivaló

A nyilvános profiloldal könnyen megjegyezhető címet és szabad hozzáférhetőséget kap, azaz nem csak az iWiW-tagok láthatják majd. A felhasználás lehetőségei végtelenek: ezt adhatjuk meg egy társkeresőben, egy chatbeszélgetésben, egy prezentációban kiírhatjuk az utolsó diára, sőt akár a névjegyünkön is szerepeltethetjük. Az oldalon aztán, egy jól megválasztott "Magamról" mezővel, egy-két további webcímmel (ami pl. az iskolát, munkahelyet, esetleg Twitter-falat vagy Videa-gyűjteményt mutat) már olyan alaposan bemutatkozhatunk, hogy képbe hozzunk magunkról a másik felet.

A névjegyre írható rövid iWiW-cím azoknak is hasznos lehet, akik nemcsak magánemberként, hanem szakemberként is használni akarják a közösségi oldalt, vagy klubot működtetnek. A szakikat és a róluk készült visszajelzéseket gyűjtő JóSzaki.hu mesterember-keresőn például biztosan lesz helye a névjegy linkjének. A szolgáltatás megspórolhatja egy üvegesnek vagy asztalosnak azt, hogy külön honlapot kelljen készítenie magának: egy iWiW-es adatlapot ez irányú képzettség nélkül is bárki össze tud rakni magának, a keresők pedig sokkal hatékonyabban megtalálják az iWiW-adatlapokat, mint egy ingyenes szolgáltatónál árválkodó amatőr honlapot.

A nyilvános adatlap nem csak a magánemberek kiváltsága, ugyanilyen készülhet az iwiwes klubok számára is. Az egyesületek, kisközösségek vagy éppen rajongói klubok, akik eddig is jelen voltak az iWiW-en, immár lecserélhetik a közösség honlapját, mert a legfontosabbakat elmondhatják magukról az iWiW szerverein keresztül is.

Forrás: [origo]
Ilyen felületen lehet saját címet regisztrálni az adatlapnak

Nem kötelező, ám csak pár kattintás és némi gondolkodás kell hozzá

Az iWiW-en továbbra sem lesz kötelező publikus adatlapot létrehozni, de az összes felhasználónak megnyílik majd az erre szolgáló felület. Ha valaki továbbra is csak a közösségi oldalon lévő ismerőseivel osztaná meg adatait, annak az adatlapján felnyíló képernyőn a "Maradok az iWiW-en belül" gombra kell kattintania.

Ha valaki igényt tart az online névjegykártyaként használható - például a Google-ból is felkutatható, iWiW-regisztráció nélkül is megtekinthető - profiloldalra, akkor a "Készítsd el a publikus adatlapod!" feliratú gombra kell kattintania. Ezt követően egy varázsló vezeti végig a felhasználót a saját oldal létrehozásának lépésein, amelynek során saját ízlésének megfelelő formára alakíthatja az oldalt.

Forrás: [origo]
Bárki saját ízlésére formálhatja publikus adatlapját

Ehhez három különböző elrendezésből választhat, ezek egyike a fotókat helyezi előtérbe, míg egy másik szakmai önéletrajzhoz hasonló elrendezést használ, így például az e-mail aláírásba lehet befűzni. Összesen tizenegyféle designt lehet hozzárendelni az oldalhoz, a lapon használt színeket azonban maga a felhasználó is kiválaszthatja, vagy az oldal hátteréül szolgáló fotót is feltölthet. Nem szükséges kötelezően minden adatot nyilvánosságra hozni, ki lehet pipálni azt, hogy mely adatokat akarja az egész világgal, és melyeket csak a barátaival megosztani valaki.

Gyorsan le kell csapni a legjobb címekre

Az oldal elkészítésének részeként egy könnyen megjegyezhető, iwiw.hu/név formátumú címet is be kell jegyeztetni a nyilvános oldalnak. Ilyet egyébként külön, akár privát felhasználói oldalnak vagy egy klubnak is regisztrálni tud bárki. Az iWiW-es címeknek legalább 4 karakter hosszúságúaknak kell lenniük, kis- és nagybetűt, pontot és számokat is tartalmazhatnak, ékezetes betűket és szóközt viszont nem.

Mivel a címek egyedi azonosításra alkalmasak, például az iwiw.hu/kovacsjanos címet a közösségi oldalon jelenlévő sok Kovács János közül csak a leggyorsabban regisztráló első ember szerzi meg, a többieknek valamilyen alternatívát kell választaniuk (például Kovacs.Janos vagy KovacsJani). A profiloldal leendő címét érdemes alaposan átgondolni, mert később nem lehet majd megváltoztatni.

Jó benyomás a külvilág felé

Viselkedhet valaki iWiW-ismerősei körében a legvadabb punk módjára, miközben publikus oldalán akár olyan professzionális munkaerőnek is feltüntetheti magát, akit a legfinnyásabb hr-esek is örömmel alkalmaznának vezető pozícióban. Ha valaki helyesen állítja be feltöltött fotóinak, személyes adatainak láthatóságát, a nyilvános oldalon nem lesznek elérhetőek a legcikibb nyaralós fotók sem, ugyanakkor egy ésszerűen kiválasztott galériával kedvező képet alakíthatunk ki magunkról.

Az iWiW tervei szerint a publikus adatlap hamarosan alkalmassá válik arra is, hogy a weben megosztott tartalomfolyamokat (például a video- vagy képmegosztóra felöltött tartalmak RSS-felsorolását, saját blog vagy Twitter-fal friss bejegyzéseit vagy éppen az intelligens közösségi rádiókban hallgatott zenék címeit) is beszippantsa, így téve folyamatosan frissülő webhellyé az eddig statikus névjegy-oldalt. Ezzel már tényleg betöltheti a webes forgalomirányító szerepét, hiszen ez lehet az az oldal, ami az irántunk érdeklődőket továbbküldheti a tőlünk származó vagy általunk talált és érdekesnek jelölt webes tartalmak felé.

Az iWiW közösségi portált az [origo] kiadója, az Origo Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. üzemelteti.