London látnivalói kütyübolondoknak

London kütyü számítógép vásárlás
Vágólapra másolva!
A brit fővárosban egész bevásárló utcája van az elektronikai cikkeknek, videojátékból vagy használt mobilból szinte minden sarkon lehet válogatni, a divatcikkek között pedig már mindennaposak a geek kiegészítők. Felderítettük London kevésbé ismert, geek látnivalóit.
Vágólapra másolva!

A brit fővárost nem tartják számon annyira a geekek, mint Tokiót vagy a Szilícium-völgyet, de lévén a világ egyik legnagyobb és leggazdagabb metropolisza, a high-tech termékekből meg lehet kapni szinte mindent. Azt azonban már kevesen tudják, hogy a belváros egy szeglete itt csak a hardverről szól. Mivel az iPad 2 bemutatója miatt úgyis Londonban jártunk, felkerestük az ottani PC- és kütyümennyországot, ami a belváros szívében, a Tottenham Court Roadon található.

Ez a sugárút a város legforgalmasabb bevásárló utcáját, az Oxford Streetet keresztezi, vagyis nem nehéz megtalálni. Itt több háztömbnyi hosszúságban csak szórakoztatóelektronikai, számítástechnikai üzletek sorakoznak egymás mellett. A kisebb-nagyobb boltok mindegyike kicsit más profilú, van, ahol Macek, van, ahol Thinkpadek sorakoznak a polcokon, van olyan bolt, amelyik hifiben és hangfalakban, más digitális fényképezőgépekben erős.

Az árak persze nem különböznek sokat a hazaiaktól, leginkább csak abban, hogy fontban vannak kiírva, és az angol hálózati csatlakozót sem lehet a magyar konnektorba bedugni, de a választék így is lenyűgöző. A rendszerint ázsiai vagy kelet-európai boltosok pedig arról is biztosítottak minket az üzletekben járva, hogy ha kell, tudnak javítani kicsit a számokon.

Adják-veszik a használtat is

Amire érdemes odafigyelni, azok a kiárusítások, az üzletek ugyanis jelentős árengedménnyel szabadulnak a kifutó készletektől. Ha nem a legújabb netbookot vagy plazmatévét keressük, akár több tízezer forinttal alacsonyabb az ár, amit egy clearance felirat mellett tüntetnek fel az árcímkéken. Gépeket persze használtan is lehet vásárolni, a következő metrómegállónál (Goodge Street), egy Computer Exchange nevű üzletet találunk az elektronikai üzletsor végén.

Forrás: [origo]
A Computer Exchange

Itt már hatvanezer forintnak megfelelő fontért, vagyis az eredeti ár töredékéért hazavihettünk volna egy ránézésre újszerű állapotú régebbi IBM laptopot. Az üzletben számítógép-alkatrészt is tartanak, és a PC mellett másik fő erőssége az okostelefon. Ezekből a készülékekből egyébként a választék körülbelül felét mindenhol Blackberry-k és iPhone-ok teszik ki, hol kártyafüggetlenül, hol nem, amit sok helyen színes címkékkel jeleznek a készülékeken. Az üzletek legtöbbje egyébként ezekből is csak az újszerű állapotú darabokat teszi ki a kirakatba, ütött-kopott példányokat nem láttunk.

Fotó: Vámosi Gergő
Feltűnően sok a Blackberry a használtpiacon

A városban hatalmas piaca van a használt videojátékoknak. A forgalmasabb külvárosi csomópontokban rendszerint van valamilyen konzolokra, PC-s játékokra és DVD-kre specializálódott üzlet, ahol adják-veszik a használt játékokat, de akkora választékban, hogy a polcokon százával sorakoznak a címek. Árban az újak szintén ugyanott vannak, mint idehaza, a pre-owned, vagyis használtan bekerült példányok pedig általában 20-25 százalékkal olcsóbbak.

A videojáték-boltokban a megunt konzoloktól is szabadulni lehet, de ezeket főleg beszámíttatni érdemes, készpénzt kevesebbet adnak értük. Talán az Ebay-en vagy a Craigslisten jobb áron el lehet sózni a régi játékgépet, ha pénz kell értük, nem pedig váltani szeretnénk valami másra. A választékból és a boltok forgalmából ítélve - hétköznap délután rendszerint tele voltak vevőkkel az apró üzletek - a Playstation vagy az Xbox itt már olyan mindennapos kellék a nappaliban vagy a gyerekszobában, mint a kenyérpirító a konyhában.

Fotó: Vámosi Gergő
Videojátékok, mint egy könyvtárban, és mindig sok a nézelődő

A geek-kultúra nem csak ebben a formában lopta be magát a mindennapokba. A város egyik legnagyobb bazár- és bohémnegyedében, Camdenben rengeteg árusnál sorakoznak Super Mariós övcsatok, Space Invaderes cukorkák vagy flitteres iPhone-tokok. Bár reménykedtünk benne, használt kütyüket, zenelejátszókat, régi számítógépeket áruló standot itt nem találtunk: a negyed üzletei designer termékekben, használt és új divatcikkekben, kiegészítőkben és antikvitásban utaznak.

Az Apple Store a legjobb helyen

Napjaink tömegkultúrájára jellemző azonban, hogy a Stables Market legnagyobb, több szintes, földalatti üzlete, az alapvetően techno-rajongóknak ruhákat áruló Cyberdog is kínál olyan geek kacatokat, mint a Pac Man-kulcstartó, a távirányítós asztali robot, vagy a Space Invader-figurákkal dekorált pólók. (Náluk, csakúgy, mint a piac legtöbb egyedi ruhaboltjában, sajnos nem lehetett fényképezni.) A kínai tömegcikkek között is rengeteg Star Warsos, vagy a Facebookkal, Google-lal viccelődő pólót találtunk.

Fotó: Vámosi Gergő
Övcsatok rockereknek, geekeknek, gengsztereknek

A félnapos városnézés alatt, amire Londonban lehetőségünk volt, persze többségében voltak azok a geek helyszínek és látványosságok, amelyeket nem kerestünk fel, de érdemes őket megemlíteni. A legnagyobb luxusmárkák üzleteinek otthont adó, elegáns Regent Street egyik patinás palotájában található például a legnagyobb londoni Apple Store. A kétszintes, galériás üzletbe a nézelődés mellett már csak azért is érdemes betérni, mert ingyen lehet netezni a kiállított gépeken.

Ismert és kevésbé ismert látnivalók

A multiplayer-játékok kedvelőinek legnagyobb londoni központja a fényreklámjairól ismert Piccadilly Circus szomszédságában, a Trocadero tömbjében található. A Gamerbase négymagos processzorral felszerelt erőgépekkel várja egy kis virtuális lövöldözésre vagy versengésre a látogatókat. A bevásárlóközpont régi részén van egy pénzbedobós játékgépekkel teli Arcade is Funland néven, de állítólag nincs valami jó állapotban.

Fotó: Vámosi Gergő
Egy átlagos pólóárusnál is a Google és a Facebook a téma

A korszerű high-tech szórakoztatóipari látványosságok közé tartozik a nyugat-londoni Westfield bevásárlóközpont i-Pilot nevű repülőgép-szimulátora, amit akár pilótaképzésre is lehetne használni, vagy a Temze déli partján, a Waterloo vasútállomás mellett álló IMAX-mozi. A tudomány és a technika iránt érdeklődők persze olyan közismert turistalátványosságokat is felkereshetnek, mint az interaktív szemléltetőeszközökben gazdag Science Museum, a Natural Histrory Museum, vagy a Greenwitch-i obszervatórium.

Ez utóbbi már eléggé messze van a belvárostól, de az odaút során meg lehet nézni London leginkább futurisztikus negyedét, az egykori kikötői dokkok helyén felépített, felhőkarcolókból és üveg-acél épületekből álló Canary Wharfot. Erre ugyanis remek kilátás nyílik a negyedet átszelő vezető nélküli magasvasútról, a DLR-ről (Docklands Light Railway), amelyre a Tower szomszédságában lehet felszállni.