Újabb triciklis képekkel bővült a Street View

Vágólapra másolva!
Vidámparkok, kastélyparkok és természetvédelmi területek fotói kerültek fel a Google utcanézeti képei közé, minden eddiginél nagyobb adagban.
Vágólapra másolva!

A Street View legújabb felvételei között egyebek mellett a dublini botanikus kert, a londoni Kew Gardens, több amerikai természetvédelmi terület, a Santa Monica móló, Legoland és egy francia kastélypark panorámaképei is szerepelnek. Az internetes vállalat mérnökei 2009-ben kezdték el triciklire szerelt kamerákkal fényképezni azokat a területeket, amelyeket a Street View kamerás autói nem érhetnek el, és most minden eddiginél nagyobb adagot tettek ebből közzé a Google Mapsen. (A új helyszínekből egy kisebb válogatást a Google Maps hivatalos blogja, a Lat Long közöl itt.)

A természetvédelmi területek, nemzeti parkok kezelői szerint a szolgáltatás hozzájárulhat ahhoz, hogy az internetezők könnyebben felfedezzék a rejtett természeti értékeket, látványosságokat és a hozzájuk elvezető kirándulóutakat - írja a San José Mercury News. A lap szerint a San Franciscó-i öböl környékének turisztikai hatóságai is örültek a kezdeményezésnek, bár a Street View nem mindenhol népszerű.

Forrás: [origo]
Street View a kaliforniai Legolandből, Lego-Pegmannel a navigációs térképen

Nagy-Britanniában egy faluból a helyiek elkergették a Google utcaképeket készítő autóit, Németországban pedig rengetegen döntöttek úgy, hogy nem engedik közzétenni a házukról készült felvételeket. A triciklik az autóknál könnyebben tévedhetnek be magánterületre, de az internetes vállalat éppen azt várja a kamerás autóflottát kiegészítő tricikliktől, hogy jó reklámot csapnak a Street View-nak. A Google ugyanis szívesen készít felvételeket azokról az üdülőterületekről, vidámparkokról vagy más magánbirtokokról, amelyek gazdái szeretnék, ha szerepelnének a Street View-n, mert az jó reklám lehet nekik.

A gyalogutak, sétálóutcák bejárására is alkalmas tricikliken kétméteres árboc tartja a kamerákat, és összesen majdnem 115 kilót nyomnak, de a meghajtásuk nem csak ezért nehéz feladat: a tekeréssel ugyanis a vezetőjük áramot is termel egy generátorral. A Google éppen ezért rendszeresen bérel fel sportolókat - hogy körbefotózzák velük a máshogy elérhetetlen területeket -, akiket a kirándulók rendszeresen fagylaltárusnak néznek - írja a Mercury News. A járműveket a cég egyik munkatársa, Daniel Ratner a szabadidős - 20 százalékos - projektje keretében fejlesztette ki a cégnél, miután Barcelonában járva látta, milyen sok az autók elől elzárt szűk utca, amelyeket a kerékpáros riksataxik könnyedén bejárnak.