Teljes levelesládákat törölt a Gmail

Vágólapra másolva!
Több mint százötvenezer felhasználó leveleit és mappáit tüntette el a Gmail. A hiba által érintetteket az elmúlt években küldött üzenetek helyett csak az ásítóan üres levelesláda üdvözölte. A Google mérnökei dolgoznak a probléma megoldásán.
Vágólapra másolva!

Hiába az erős jelszó, gyakran látogatott levelezőfiók, a Gmail egy furcsa hibája miatt azok is elveszthették üzeneteiket, akik évek óta a Google ingyenes levelezőjére támaszkodtak. Az adatok törlését nem a felhasználók váltották ki, a rendszer véletlenszerűen nullázott le fiókokat. A legriasztóbbak azok a történetek, amelyekben a levelező frissítése után köszöntötte teljesen üres levelesláda a netezőket.

A Google felhasználói fórumain több százan panaszkodnak a levelezőrendszerre. A Twitteren pedig a Gmail hibájáról szóló cikkeket, illetve a levelek lementését taglaló írásokat küldenek körbe az aggódó felhasználók. A Google február 27-én jelezte, hogy eljutottak hozzá a panaszok, és a mérnökök elkezdték a hiba kivizsgálását, valamint a kiürített fiókok helyreállítását. Azt már lehet tudni, hogy a Gmailt és a Google Apps szolgáltatáscsomagot használókat egyaránt érinti a hiba.

Százötvenezer embert érint

A Google első becslése szerint a probléma a Gmail-felhasználók 0,29 százalékát érinti (közel 560 ezer embert). Később pontosították a számot, ez alapján kevesebb mint egytized százalék (körülbelül 150 ezer felhasználó) fiókja vált elérhetetlenné vagy törlődött. "Néhány érintettnél már javítottuk a problémát. Mérnökeink dolgoznak a javításon, reméljük, mihamarabb visszaáll a rendszer normális működése" - nyilatkozta a Google szóvivője a Huffington Postnak.

Az adataikért, többéves levelezésükért aggódók több programmal is lementhetik a Google szervereiről az üzeneteiket. A Gmail Backup nevű szoftvernek az az egyetlen célja, hogy biztonsági másolatot készíthessünk a leveleinkről. Ezt a funkciót egy egyszerű, IMAP protokollt ismerő levelezőkliens (Windows Live Mail, Thunderbird) is be tudja tölteni.