Fáj a fejük az új Nintendók tulajdonosainak

árusítják Japánban a Nintendo 3DS játékkonzolt
Vágólapra másolva!
Vasárnapi premierjének napján a teljes nyitókészleten túladott a Nintendo speciális szemüveg nélkül is térhatású nézetet biztosító hordozható játékgépéből. A 3DS konzolt megvásárlók közül azonban sokan fejfájásra és szemük kifáradására panaszkodnak a közösségi oldalakon.
Vágólapra másolva!

A videojáték-gyártó legújabb hordozható masináját elsőként Japánban dobta piacra, az európai boltokba a hónap végén érkezik meg a Nintendo 3DS. A szigetországban a premier napján a Bloomberg hírügynökség szerint mintegy kétezer ember állt sorba az egyik nagy tokiói elektronikai bolt előtt, míg a Reuters tudósítója egy másik üzlet előtt néhány száz fős tömegről számolt be.

Az online boltokban már korábban elfogytak a zsebgép előrendelhető példányai, a vasárnap a boltokba kiszállított példányok pedig kivétel nélkül gazdára találtak, a gyártó összesen 400 ezer darab 3DS-t adott el egyetlen nap alatt.

Szemüveg nélkül veri át a szemeket

A Nintendo 3DS legfontosabb újdonsága, hogy a 3D-tévékéhez hasonló térhatású nézetet nyújt, azaz a játékok képének mélysége is van, ráadásul ehhez speciális szemüveget sem kell viselni. A zsebben hordozható készülék két képernyője közül a felső LCD-t olyan technológiával látták el, amely önmagában képes a játékos két szemének eltérő képet közvetíteni, ezáltal teremtve meg a térhatás illúzióját.

Ezt a technológiát egyelőre csak ilyen kis képernyő esetében lehet megvalósítani egyszerűen és aránylag olcsón: a hordozható eszközt minden bizonnyal szemből nézi a játékos, így nem kell megoldani azt, hogy ettől eltérő látószögekben is élvezhető legyen a térhatás. A készülék hátlapjára dupla kamera is került, amivel térhatású fotókat lehet készíteni.

Forrás: AFP
Még több kép a 3DS premierjéről a fotóra kattintva

Fáj a fej, fárad a szem

A Nintendo 3DS-t megvásárló japán játékosok közül sokan arról számoltak be a Twitteren és más közösségi oldalakon, hogy - az egyébként kikapcsolható - 3D-s üzemmód használatát követően megfájdult a fejük, mások pedig szemük idő előtt kifáradását tapasztalták. A gyártó egyébként már korábban közölte, hogy a masina 3D-s módját csak hatévesnél idősebb gyerekeknek szabad használni, az ennél fiatalabbaknál ugyanis problémákat okozhat a térhatás illúziója.

A készüléket egyébként hagyományos, kétdimenziós módban is lehet használni, és a szülők jelszavas védelemmel is letilthatják a 3D-mód használatát. Emellett arra is lehetőség van, hogy a zsebkonzol félóránként lekapcsolja a térhatású nézetet, így kényszerítve a játékost arra, hogy az a szemet kevésbé terhelő üzemmódot használja.

Forrás: AFP
Még több kép a 3DS premierjéről a fotóra kattintva

Jön az új PSP is

Japánban a Nintendo 3DS 25 ezer jenbe, vagyis nagyjából 60 ezer forintnak megfelelő összegbe kerül, a magyarországi boltokban a március 25-ei premier előtt 75 ezer forintért vesznek fel előjegyzést a készülékre, amely sokkal látványosabb grafikájú programokat futtat majd elődeinél. A rivális Sony ugyancsak új zsebgépet készül piacra dobni, az NGP kódnevű készülék valószínűleg nem kínál majd háromdimenziós látványt, ugyanakkor erős hardverén élethű grafikájú játékok futtatását teszi majd lehetővé, bár megjelenési ideje és várható ára még nem ismert.