Eltakarítja a webszemetet a Google a felhasználók elől

Vágólapra másolva!
Jelentős változtatásokat végzett a Google a keresések eredményeinek rangsorolását végző algoritmusában annak érdekében, hogy a találati listák éléről eltűnjenek a trükközéssel felfuttatott, a felhasználók számára haszontalan tartalmakat kínáló oldalak.
Vágólapra másolva!

Erről a cég hivatalos blogján számolt be a Google két mérnöke, akik úgy fogalmaznak, hogy bár a felhasználók számára az újítások nem igazán látványosak, a keresőmotor algoritmusában nagyon komoly változtatásokat eszközöltek.

Kisöprik a keresőből a szemetet

Ezek a fejlesztések elsősorban azt szolgálják, hogy eltüntessék a Google keresési találatai közül azokat a gyatra minőségű szájtokat, amelyek gyakorlatilag senki számára nem kínálnak releváns tartalmakat. Ezeket az úgynevezett linkfarmokat azért hozzák létre, hogy más oldalak Google-beli helyezését feljebb emeljék, a kereső PageRank nevű algoritmusa ugyanis többek közt az alapján is rangsorolja a szájtokat, hogy melyik oldalra hányan linkelnek, emellett persze a linkelő oldalak besorolása is sokat nyom a latban.

Bár a PageRank működésének módja titkos, a honlapok készítésével és működtetésével foglalkozó cégek folyamatosan próbálkoznak optimalizálással, rosszabb esetben trükközéssel magasabb szintre kerülni a Google besorolásaiban, ezáltal előkelőbb helyet elérni a találati oldalakon. Ezek az oldalak többnyire máshonnan ellopott tartalmakat, vagy értékes információk híján népszerű kereső-kifejezéseket tartalmaznak, ezért az ezeket gyanútlanul lekattintó felhasználónak bosszúságot okoznak. A jövőben a minőségi, hasznos tartalmat kínáló oldalakat a rendszer magasabb pontszámmal jutalmazza - olvasható a Google bejegyzésében.

Legitim szájtokat is érinthet a változtatás

Azt a Google is beismeri, hogy képtelenség lett volna anélkül módosítani a rangsoroló rendszert, hogy a PageRank-beli besorolása olyan oldalaknak se változzon, amelyek működtetői egyébként nem trükköznek a jobb eredmények eléréséért.

Ennek hatására előfordulhat, hogy ideiglenesen visszaesik egy-egy oldal Google-beli pontszáma, és egy ideig eltart majd, mire visszanyeri korábbi, kedvezőbb értékelését. A kereső működését egyelőre az amerikai felületen módosították, a későbbiekben azonban már a más országokban működő Google-keresők is ezt fogják használni.

Nemrég saját, Chrome nevű böngészőjéhez is kiadott egy olyan bővítményt a cég, amellyel a linkfarmok és más, nem hasznos oldalakat manuálisan tüntethetik el a felhasználók a saját PC-jükön megjelenő találatokból. A cég szerint a PageRankben végzett változtatást nem az ebből nyert adatok felhasználásával végezték, ám a felhasználók által haszontalanként megjelölt honlapok listája nagy átfedést mutatott azokkal a szájtokkal, amelyet a kereső új algoritmusai is gyenge minőségűnek ítéltek.