Elégedetlenek a kártérítéssel az Apple-gyár megmérgezett munkásai

Vágólapra másolva!
Fejenként 2,5 millió forintnak megfelelő kártérítést kapnak annak a kínai iPhone-gyárnak a munkásai, akik a képernyők tisztításához használt anyagtól betegedtek meg. A károsultak közül többen is keveslik az összeget, mondván, hogy az orvosi kezelésekre sem elég.
Vágólapra másolva!

Összesen 10 millió jüant, vagyis körülbelül 300 millió forintot különített el kártérítésekre az a tajvani iPhone-gyártó, amelynek egyik kelet-kínai üzemében több mint száz munkás szenvedett n-hexán-mérgezést - írja a Reuters. Az összegből fejenként 80 ezer jüan, vagyis körülbelül 2,5 millió forint jut kártérítésre, de a hírügynökség szerint többen keveslik az összeget.

Egy 26 éves munkás szerint az összeg tízszerese sem lenne elég, hogy a gyártó feledtesse velük a történteket. Csak az orvosi kezelés napi 800 jüanba, vagyis 25 ezer forintba kerül a férfinak, aki szerint a mérgezés következményeivel még évekig számolnia kell, így amiatt aggódik, hogy az összeg erre nem lesz elég.

A Wintek nevű vállalat üzemében az érintőképernyők tisztításához használták az n-hexán nevű anyagot 2008 májusától 2009 augusztusáig, mivel az gyorsabban elpárolog, mint az alkohol. A cég visszatért az alkohol használatához, miután bebizonyosodott, hogy a vegyület mérgező, és a gyárban 115 munkás betegedett meg tőle. Az érintettek levelet is írtak az Apple-nek, amiben kártérítést és bocsánatkérést kértek a cégtől.

A gyártó eredetileg a most megállapított összeg töredékét, 400 ezer forintnak megfelelő jüant akart adni a dolgozóknak - nyilatkozta egy 19 éves munkásnő a Reutersnek. Ez az összeg csak a nő felépüléséhez szükséges ellátás költségeit fedezte volna, a hosszú távú kórházi kezelést nem. A Wintek jogi képviselője szerint a cég a 80 ezer jüannal letudta a szükséges kártérítést, és a dolgozók jövőbeli egészségügyi problémáiért csak akkor fizet, ha törvény kötelezi rá. A mérgezést szenvedett alkalmazottak többsége az esetet követően kilépett a vállalattól.