Egy héttel a bemutató előtt tombol az iPad 2 totó

Vágólapra másolva!
Egy távol-keleti tokgyártó az általa ismert paraméterek alapján modellezte le az új iPadet, amit pár hete valaki állítólag már a saját szemével látott egy sajtóeseményen. A készülékkel kapcsolatban már nem is az a legérdekesebb, hogy pontosan milyen lesz, hanem az, hogy honnan származnak a vele kapcsolatos találgatások. Az iPad 2-őrület egy héttel a készülék bemutatója előtt sem hagy alább.
Vágólapra másolva!

Az olyan Apple-termékek újabb verzióinak bemutatója előtt, mint amilyen az iPhone és az iPad, akár bingójátékot is lehetne szervezni az új modellekkel kapcsolatos találgatásokból. Az amerikai készülékgyártó szigorúan titokban tartja az újításait, hogy nagyobbat szóljon a premier, viszont a cég berkeiből rendszeresen kerülnek ki információk a tervezett újításokról.

Ezek egy része általában félrevezető, hiszen a cég cupertinói főhadiszállásán egy sor olyan prototípus is többek kezében megfordul, amiből azután soha nem lesz kész termék - viszont jól jönnek a bloggereknek és a technológiai sajtónak, hogy addig is legyen min csámcsogni a nagy napig, amikor a végleges verzióról lehull a lepel.

Az iPad 2-vel kapcsolatban csak annyi bizonyos, hogy március 2-án mutatják be, az Apple által bevett helyszínnek számító Yerba Buena művészeti központban, San Franciscóban, ahol kicsit több mint egy évvel ezelőtt az elődöt is leleplezte Steve Jobs. A cég a sajtó európai képviselőinek Londonban mutatja be a készüléket, a BBC központjában. A brit közszolgálati televíziónak ezúttal valószínűleg csak annyi köze van az eseményhez, hogy ők garantáltan jó minőségű műholdas kapcsolatot tudnak biztosítani a két helyszín közötti élő kapcsoláshoz, de biztosan erről is csak azok után tudunk, hogy részt vettünk a bemutatón - erre ugyanis az [origo] is meghívást kapott.

A tokgyártó lemodellezte az új iPadet

Hogy mit látunk majd március másodikán, azt tényleg csak találgatni lehet. Az új iPad egészen biztosan könnyebb lesz az elődjénél, hiszen az olvasásra, mindennapi hordozásra szánt készülék súlyával kapcsolatban sok kritika érte a céget. Való igaz, a 10 hüvelykes képátlójú kijelzővel felszerelt, körülbelül hetvendekás tabletet fél kézben tartani a legtöbbeknek már kényelmetlen. Érdekes kérdés, hogy mennyit sikerül ebből a gyártónak lefaragnia: valószínűleg legalább 15-20 dekagramm lenne az a változás, ami már érdemben kényelmesebbé tenné az iPad 2 használatát.

Az elmúlt fél év során rengeteg találgatás felröppent azzal kapcsolatban, hogy lesz-e tízhüvelykesnél kisebb változat az iPadből. Az iLounge és a DigiTimes forrásai is beszámoltak 7, sőt, 5,6 hüvelykes prototípusokról, amelyek a mostanában elterjedt, az iPadnél jóval kisebb e-könyv-olvasókkal vehetnék fel a versenyt.

A kis iPadről szóló találgatásokat azután 9 to 5 Mac hírportál cáfolta tavaly novemberben, amikor arról számolt be, hogy az iPad 2 reklámfilmjeit már leforgatták, mégpedig úgy, hogy az első iPad szerepelt bennük fizikai valójában az emberi szereplők kezében, és később ezek helyére teszik oda az iPad 2-t digitálisan. Ezek szerint marad a 10 hüvelykes méret, és az Apple eddigi gyakorlata alapján is ez tűnik valószínűbbnek: története során az iPhone képméretén sem változtattak még, és bár elképzelhető lenne egy ilyen verzió, kisebb változat sem jelent meg belőle az eredeti mellett, és nem is fog, így aligha teszik ezt meg az iPaddel.

Forrás: Pocket-lint
Az iPad 2 és az új iPad az ázsiai modellezők szerint

Az egyik távol-keleti tartozékgyártó szerint azonban vékonyabb lesz az iPad 2 az elődjénél, ami már valóban reális elvárás az új készülékkel kapcsolatban. A meg nem nevezett ázsiai gyártónál makettek is készültek az iPad 2-ről, amelyek állítólag a cég által megadott méretbeli specifikációkat követik. Ennek alapján az új tablet körülbelül fele olyan vastag, mint elődje, kicsit máshogy - szögletesebben - domborodik a hátlapja, és a peremeknél teljesen elvékonyodik, vagyis nincs olyan éles pereme, mint a mostaninak.

Csak szeretnénk bővíthető memóriát

Az ázsiai modellezők nagyobb hangszóró-rácsot és a beépített tárolókapacitás bővítésére szolgáló SD-kártyahelyet is álmodtak a készülékre, de ez már inkább csak saját elképzelés. A bővíthető tárkapacitást rendszerint nem az Apple-kütyük sajátja, a nagyobb hangszórót viszont sokan hiányolják az iPadről (ami egyébként így is jól használható rádiózáshoz, közös filmnézéshez, már amennyire ezt a kis képernyő engedi). Sokan szeretnének USB-csatlakozót is a készülékre, ami lehetővé tenné a közvetlen fájlmásolást rá, de ez aligha lesz rajta. (A tablet jelenleg egy kiegészítő kábellel fogad fájlokat, de kizárólag fotókat lehet így rátölteni kártyaolvasóról vagy digitális fényképezőgépről, mást nem.)

Saját kamerát egész biztosan kap az új iPad, arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy egyet, vagy kettőt. Szintén egy távol-keleti tokgyártótól származik az információ, hogy a készülék előlapján lesz egy webkamera videochathez (Face Time), az iPad 2-t lemodellező gyártó szerint viszont hátlapi kamera is lesz rajta fotózáshoz, aminek egy ekkora készüléken nyilván nem a fényképezés a célja, hanem a képi adatbevitel, például vonalkódok leolvasása vagy könyvborítók, műtárgyak felismerése kép alapján.

A legérdekesebb hír akkor röppent fel az iPad 2 kamerájával kapcsolatban, amikor az február 3-án állítólag felbukkant a News Corporation The Daily című, tabletes napilapjának premierjén. Az észlelésről a Reuters számolt be, az információ hitelességét viszont nagyban rontja, hogy nem a hírügynökség tudósítója, hanem egy neki beszámoló szemtanú állította: látott egy iPadet a premieren, aminek volt előlapi kamerája.

Az üzemidőt féltik az erősebb hardvertől

Forrás: Pocket-lint
A vastagsága a fele

Bár a formát és a kialakítást még csak találgatni lehet, az új iPad biztosan gyorsabb processzort és több memóriát is kap majd, mint az elődje. A rendszermemória várhatóan fél gigabájtra hízik majd az eddigi 256 megabájtról, amit az indokol majd, hogy az első modell megjelenése óta mutatkozott be az iPhone-on és iPaden a multitasking, amihez már indokolt a több memória.

Arra már csak az iparági trendek engednek következtetni, hogy az új táblagép többmagos processzort kap majd, ami a hírek szerint az ARM A9 Cortexén alapul - csakúgy, mint az Nvidia Tegra. Az Apple már a jelenlegi, A4-esnek keresztelt CPU-t is ARM-es alapokon fejlesztette ki. A kijelzővel kapcsolatban is komoly elvárás, hogy megnőjön a felbontása: a maces hírportálok egy része egy 2048x1536 pixeles felbontású, négyzethüvelykenként 260 képpontot megjelenítő Retina Displayt vár az új iPadbe.

Ezeknek a paramétereknek a felturbózása viszont aggodalomra ad okot az iPad akkumulátor-üzemidejével kapcsolatban. A jelenlegi hardverrel ugyanis a készülékek gond nélkül kihúznak 9-10 órát is egy feltöltéssel átlagos használat mellett, ami a gyorsabb processzorral és nagyobb felbontással valamelyest csökkenhet.

Hetekkel ezelőtt beindult a gyártás

Az egyik legizgalmasabb kérdés persze az, hogy mikor és mennyiért lehet majd megvásárolni az iPad 2-t. A Gizmodo és más techblogok szerint legkorábban áprilisban kerülhet piacra az új modell a márciusi bemutatót követően. A Wall Street Journal szerint mindenesetre már december óta gyártásban van az iPad 2, és havonta hatmillió példány készülhet belőle - másfélszer annyi, mint az előzőből. Február 22-én viszont a Reuters közölt olyan információt az egyik ázsiai alkatrészbeszállítóra, a Hon Hai-ra hivatkozva, hogy gondok vannak a gyártással, így az új modell boltokba kerülése júniusra tolódhat.

A 9 to 5 Mac egy új tokot is szerzett, szerintük "őrülten vékony" lesz az új iPad

Egy ilyen komolyabb csúszás biztosan nem tenne jót az új modellnek, és a késésnek ellentmondani látszik, hogy az első iPad árait a brit T-Mobile és az Orange már most leszállította. Ennek alapján már sejteni lehet, hogy maximum hetek vannak hátra az iPad 2-premierig, ami várhatóan az első modellhez hasonló áron kerül majd a boltokba. (Jelenleg hatféle változat létezik a készülékből: van belőle wifis és 3G-s, mindkettő 16, 32 vagy 64 gigabájt memóriával, amelyek közül a legolcsóbb az USA-ban 500 dollárba kerül - idehaza pedig 150 ezer forint körül indul a modellek ára.)

A tervezett árakról ugyanis nem szivárogtak ki információk, de aligha várható, hogy a cég az első változat induló áránál olcsóbban kínálja majd az új modelleket. Az iPad az ár-érték arányát tekintve így is versenyképesnek számít a konkurencia modelljeihez képest, és ez feltehetően így is marad: a készülék a fő vonzerejét kezelhetőségének és szoftverválasztékának köszönheti.

Amivel az Apple a paraméterek tekintetében egészen biztosan megelőzné a konkurenciát, az iPhone 4-en megismert nagy felbontású Retina Display kijelző lenne az iPaden. Ami a többi újítást illeti: a gyorsabb processzor és a nagyobb memória kötelező frissítés, ahogy az előlapi kamera is, és a tablet jelenlegi tudása mellett sokkal több nem is kell. Az is biztos, hogy az új készülék vékonyabb, kecsesebb formájú lesz elődjénél, ez pedig már önmagában nagyon vonzóvá teheti a vásárlók számára a többi paramétere mellett. Hiszen a táblagép egy olyan készülék, ami nem feltétlenül szükséges, csak jó, ha van, akkor pedig már belefér, hogy igazán vonzó is legyen - és talán ezért is olyan nagy felhajtás a modell körül.