Wifivel és műholddal akarják megérteni, hogyan képződnek a jéghegyek

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók azt tervezik, helikopterrel jeladókat juttatnak több gleccserre, hogy megértésék, hogyan alakulnak ki a leszakadó jégtömbökből a jéghegyek. A Grönland partjainál fekvő jégmezők különösen érzékenyek a klímaváltozásra, közel fele az ott található jégnek leszakad, és a sarkpont felé ezekből a tömbökből formálódnak a jéghegyek.
Vágólapra másolva!

A teverk szerint a gleccsereket wifi-adóvevők egész hálózatával szerelik majd fel 2012 és 2013 között, hogy az adatok akkor is eljussanak a kutatókhoz, ha néhány készülék útközben működésképtelenné válna közülük.

A Swansea-i Egyetem professzora, Tavi Murray gleccserszakértő szerint az elsődleges okokat keresik, hogy megértsék, mi történik a dagályzónába eső gleccserek peremén. "Csak ezek megtalálása után tudjuk számítógéppel modellezni a jégmezőt és a leszakadó gleccsereket, hogy ebből előrejelezhessük, hogyan fognak reagálni a klímaváltozásra, és miképpen járulnak hozzá a tengerszint változásához."

Tim O'Farrell professzor hozzátette, hogy a vezeték nélküli hálózatok ilyen szélsőséges körülmények közötti használata nagyban hozzájárulhat a következő generációs hálózatok fejlesztéséhez, mint például a mobilhálózatokéhoz.