Megszünteti a Facebook androidos szinkronizálását a Google

Vágólapra másolva!
Az Android legfrissebb változatának telepítése után nem szinkronizálja többé a facebookos kapcsolatainkat. Az új kiadás egyelőre csak a Google saját márkás készülékén, a Nexus S-en érhető el, így más telefonokat még nem érint.
Vágólapra másolva!

Az Android 2.3.3 frissítéssel megszünteti a Google a Facebooknak a telefonos névjegyzékekkel való szinkronizálását, újabb lépést téve ezzel a november óta tartó adatháborúban. A Nexus S sorozatot érintő változás eredményeképpen a facebookos kontaktjaink adatai nem lesznek többé láthatók a telefon saját listájában.

Eddig a Facebook-alkalmazás használatba vétele után a telefon képes volt saját címlistáját egyeztetni ismerőseink listájával, így például a közösségi oldalon megadott profilképek, telefonszámok is megjelentek a telefon névjegyzékében. A Google azonban nehezményezte, hogy ha valaki törli Facebook-profilját, akkor az onnan letöltött adatok is törlődnek a telefonjából. Főként ezzel indokolták a "kisebb változtatásként" említett frissítést.

"Úgy véljük, nagyon fontos, hogy az emberek szabadon dönthessen adataik sorsa felől" - áll a Google hivatalos sajtóközleményében. A Google hozzátette, hogy minden fejlesztőtől elvárja a kölcsönösséget, azaz ha az adatok kinyerhetők egy alkalmazásból, akkor azok szabadon továbbvihetőkké is kell váljanak.

Természetesen a Facebook-alkalmazáson keresztül továbbra is láthatjuk majd ismerőseinket. A változás egyelőre csak a Nexus S-t és az ezt követő modelleket fogja érinteni, a régebbi készülékeken (például a Nexus One, amelyre szintén elérhető lesz az operációsrendszer-frissítés) továbbra is megmarad a Facebook-szinkronizáció. A különbségtétel oka az, hogy a Nexus One előre feltelepített Facebook-alkalmazással került forgalomba, így nem lenne fair elvenni valamit, ami eleddig része volt a telefon elvárt működésének.

A TechCrunch szerint a változás minden 2.3.3 vagy annál újabb verziójú Androidot használó telefonra vonatkozni fog, így nem csupán a Nexus S-t érinti - egyelőre azonban más gyártó nem tette elérhetővé ezt a frissítést saját készülékein.