Izrael tart a Google Street View-jától

google street view
Vágólapra másolva!
Az izraeli kormány még nem döntött arról, hogy engedélyezi-e a Google számára, hogy panorámaképeket rögzítsen és publikáljon városainak utcáiról. A világ számos országában működő szolgáltatás ugyanis az átlagemberek mellett a terroristák tevékenységét is jelentősen segítheti.
Vágólapra másolva!

A legtöbb országban a Google-nak elsősorban adatvédelmi problémái adódtak a Street View szolgáltatással, Magyarországon például azért állt le önként az utcák fotózásával, mert az adatvédelmi biztos aggályait fejezte ki amiatt, hogy a cég a nyers, nem anonimizált fotókat amerikai szervereire továbbítja.

Izrael esetében nem az állampolgárok magánszféráját féltik az utcák virtuális bejárását biztosító szolgáltatásától, a helyi kormányzat attól tart, hogy azt terrortámadások megtervezéséhez használhatják fel. Az izraeli biztonsági kabinet közlése szerint a Google-lal közösen próbálja kidolgozni, hogyan lehetne a terrorizmus szempontjából is biztonságosan működtetni a Street View szolgáltatást Izraelben. Szakértők szerint a hatóságok valószínűleg kijelölik, hogy mely utcákról lehet panorámafelvételeket készíteni, és melyekről nem.

A Street View nem az első szolgáltatása a Google-nak, amely az izraeli biztonsági szervek figyelmét felkelti: korábban a Google Föld szoftverben elérhető műholdképekkel akadt problémája a biztonsági kabinetnek. Ebből ugyanis katonai és közműszolgáltatók pontos elhelyezkedését is megszerezhették a terroristák. Szélsőséges palesztin fegyveres szervezetek korábban maguk is úgy nyilatkoztak, hogy rakétatámadásaikhoz felhasználták a Google Földön elérhető műholdképeket.

Forrás: [origo]
Street View-panoráma egy bukaresti utcáról