Az Apple új szolgáltatását figyeli az USA és az EU is

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok és az Európai Unió szabályozó szervei is vizsgálják az Apple múlt héten bejelentett szolgáltatását, amely elektronikus tartalmak, például digitális magazinok vagy online elérhető sorozatok előfizetését teszi lehetővé.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban az Igazságügyi Minisztérium indított vizsgálatot a szolgáltatás kapcsán azt követően, hogy kiadóvállalatok jelezték, nem tartják életképesnek az Apple üzleti modelljét. Ez a vizsgálat még nagyon kezdeti stádiumban van, a tárca még csak most fogja felvenni a kapcsolatot a kiadókkal és az Apple-lel.

Az amerikai gyártó új szolgáltatásában a begyűjtött előfizetési díjak 30 százalékát tartja meg, a tartalomszolgáltatókhoz a fennmaradó hetven százalék folyik csak be. Az Európai Bizottság szóvivője a Reutersnek úgy nyilatkozott, hogy a szervezet folyamatosan monitorozza a piacok fejlődését, bár valószínűtlennek tartja, hogy konkrét vizsgálatot indítsanak az Apple előfizetési szolgáltatásai miatt.

Az amerikai társaság a múlt héten jelentette be, hogy az iPhone és iPad készülékekre előfizetéses modellben nyújtható tartalomszolgáltatási modellt dolgozott ki. Ennek keretében egységesen 30 százalékát tartja meg a befolyó előfizetési díjaknak, függetlenül attól, hogy azok egy e-magazinra vagy zenét, videót tartalmazó szolgáltatásra vonatkoznak. Elsősorban az online zeneáruházat és videotékát működtető társaságok tartják tarthatatlanul magasnak az Apple 30 százalékos részesedését, érvelésük szerint ezeken a tartalmakon nincs akkora haszon, hogy a nyereség ekkora hányadát átengedjék a tartalomtulajdonosok egy rendszer működtetőjének. Az Apple szolgáltatásának bejelentését követően a Google is elindított egy One Pass névre hallgató előfizetési szolgáltatást, melynek üzemeltetéséért a befolyó díjak 10 százalékára tart igényt.