Kiberterroristák támadásától tartanak az amerikai tábornokok

Vágólapra másolva!
Az "elkerülhetetlen" kibertámadások elleni védelmi képesség erősítésére szólította fel az amerikai informatikai biztonságért felelős vezetőket Keith Alexander tábornok, a külföldön végzett elektronikus hírszerzésre 1952-ben alapított Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency, NSA) vezetője.
Vágólapra másolva!

A négycsillagos tábornok csütörtökön az informatikai biztonsági szakemberek konferenciáján felszólalva komolynak minősítette a kibertámadásokkal kapcsolatos helyzetet, hangsúlyozva, hogy a pusztító eszközöket javarészt még nem vetették be, ezért ezt az időt ki kell használni a védelem erősítésére.

William S. Lynn amerikai védelmi miniszterhelyettes néhány nappal korábban ugyancsak ilyen támadások veszélyére figyelmeztetett, amelyeket neuralgikus pontokra, például áramellátó központokra mérhetnek. Megítélése szerint katonai hálózatok vagy a polgári infrastruktúra olyan érzékeny elemei, mint a közlekedési rendszerek vagy az energiaszektor elleni támadások képzelhetők el, amelyek komoly gazdasági következményekkel, anyagi károkkal és emberveszteségekkel is járhatnak.

Lynn szerint a katonai elhárításnak kellene védenie a civil infrastruktúrának azt a részét, amely kulcsfontosságú szerepet játszanak az ország mindennapi működésében. A védelmi miniszterhelyettes szerint ez ugyanolyan együttműködés lenne a hadsereg és a szolgáltatók között, mint amikor mondjuk hurrikán esetén a katonai járművek is részt vesznek a mentésben. Alexander tábornok a hadiipari beszállítókra is kibővítené a katonai IT-biztosági felügyeletet, vagyis "biztonsági zónát", de arra is felhívta a figyelmet, hogy a magánszektor "számítógépes mágusainak" és a hadsereg szakembereinek a terrorfenyegetés ellenére is az állampolgárok jogainak tiszteletben tartása mellett kell együttműködniük.