Vágólapra másolva!
2011 az okostelefonok éve, legalábbis a gyártók szerint. Ha rajtuk - és a mobilszolgáltatókon - múlna, mindenki fejlett készülékekre váltana, hiszen előbbiek a párdolláros appokban, utóbbiak a rendszeres adatforgalomban látnak nagy üzletet. A barcelonai Mobile World Congress mobilipari szakkiállításra minden gyártó hozott magával olyan androidos készüléket, amivel az ingadozókat, az olcsó telefont keresőket akarja meghódítani.
Vágólapra másolva!

Move by T-mobile

A Pulse és Pulse Mini után újabb olcsó okostelefonok piacra dobását tervezik a Deutsche Telekom és leányvállalatai. A legolcsóbb szegmensbe szánt Move by T-Mobile nevű okostelefont mi is kipróbáltuk a barcelonai Mobile World Congressen.

A Move fémháza, funkcióbillentyűi még egy olcsóbb HTC mobilon sem festenének rosszul. A kicsit érdes tapintású, fekete, fehér és világos ibolyaszín mobilt kellemes kézbevenni, a kézben nem csúszkál, a billentyűk pedig pont kézre esnek. A 320x240 pixel felbontású, 2,8 hüvelykes - okostelefonban kicsinek számító - kijelzőnek köszönhetően a Move-ot egyszerű zsebre vágni, bármilyen táskában elfér, igaz, cserében gépeléskor a billentyűzet mellett már nem fér el semmi a képernyőn.

A készülék egyetlen komoly hiányossága a nagyon olcsó, még rezisztív technológiát használó kijelző. Ennek előnye, hogy akár kesztyűben is lehet használni, hátránya viszont, hogy a kijelzőre nagyobb erővel kell hatni, elvész az érintőképernyő által nyújtott kényelem. Az olcsó okosmobil képe sem a legszebb, a telefont gyártó Alcatel One szokás szerint a megjelenítőn spórolt a legtöbbet.

A DT standján kirakott tesztkészülék szoftvere még bőven hagyott maga után kívánnivalót. Az animációk időnként villództak, a programok pedig megmagyarázhatatlan módon megfagytak néha. Az androidosok kedvenc játékát, az Angry Birdsöt nem tudtuk telepíteni a készülékre, ám az alkalmazások között így is ígéretesen sok játék volt.

A Move tíz EU-s országban lesz elérhető, és az első helyen májusban fog megjelenni, azt azonban egyelőre nem árulták el, hogy mely tízben. A telefon pontos ára is ismeretlen, ám a készüléket bejelentő Ed Kozel, a Deutsche Telekom technológiai igazgatója szerint a belépő kategóriás készülékekkel és a hagyományos mobilokkal fog versenyezni a Move.

Samsung Galaxy Mini

Bár a Deutsche Telekom olcsóbb kategóriás androidos készülékeinek legjobb modellje kéne hogy legyen, a Galaxy Minit nem igazán jó kézbe fogni. A Move fémháza után kiábrándító, olcsó hatású, mintás műanyag hátlappal és Lada díszlécet idéző metál fényezésű kerettel rendelkezik a kis mobil. Mentségére szolgáljon, hogy a mintázatnak hála nem csúszkál a felhasználó kezében a telefon. Kár, hogy ilyen rossz benyomást kelt elsőre, mert már rövid ismerkedés után is bebizonyítja, hogy sokkal jobb minőségű alkatrészekből készült, mint a legolcsóbb androidmobil.

A Mini kijelzője valamivel nagyobb - 3,2 hüvelykes -, mint a Move-é, ám még így is kényelmes, marok méretű a készülék. A két mobil képernyőfelbontása azonos, fontos eltérés viszont, hogy a Samsungba klasszisokkal jobb, kevéssé pixeles, szebb képet adó LCD-t raktak a tervezők. Aki képeket akar nézegetni, vagy YouTube-videók megtekintésével akarja elűzni a sorban állás vagy a tömegközlekedés unalmát, annak a Mini lesz a jó választás. Az is a Samsung mellett szól, hogy az érintőpanel kapacitív technológiát használ, azaz a legkisebb érintésből is ért, nem kell erőből nyomnunk a kijelzőt, ha egy ikonra akarunk bökni.

Processzorral is jobban bírja a Samsung, mint a versenytársai. A telefon nem gondolkodik lapozás közben, gyorsan ugranak fel a menük, ám ahogy az videónkon is látható, egy nagy weblap kezelésével már nem feltétlenül tud megbirkózni.

Az egész piacot le akarja igázni a ZTE

A megfizethető nagyképernyős okostelefonokkal itthon is hódító kínai ZTE két izgalmas készüléket is piacra dob 2011-ben. Az egyik a tegnap már bemutatott Skate, amely rövid kézbe vétel után pont ugyanolyan izgalmas, mint az első hírek hallatán volt. A készülék kellően gyors, olyan nagy kijelzővel rendelkezik, amelyet eddig csak a csúcsmobilokon láttunk, igaz, ez a zsebrevághatóság rovására megy. A ZTE standján dolgozók szerint a telefonra nem is kell sokat várni a magyaroknak, információik szerint júliustól több szolgáltatónál meg lehet majd venni a Skate-et.

Forrás: [origo]
Hamarosan Budapestre jön a ZTE Skate

Míg a Skate a drágább okostelefonok riválisa lesz, a szétcsúsztatható, teljes billentyűzetet tartalmazó Amigo nevű készülékével a középkategóriát akarja bevenni a ZTE. A 2.2-es, tehát az aktuálistól egy verzióval elmaradó Androidot futtató készülék billentyűzete leginkább a számológépek csillogó gombjaira emlékeztet, ám a kedvezőtlen benyomás kialakulásáért legalább annyira felelnek a kiállítóterem reflektorai, mint az anyagválasztás.

Forrás: [origo]
A ZTE Amigo átment az Angry Birds-teszten

Az Amigo nem csak azoknak lehet a kedvencük, akik sokat chatelnek vagy leveleznek telefonjukon. Az olcsó mobiloknál megszokottnál nagyobb felbontású (320*480 pixel) és jó minőségű kijelző filmnézésre is alkalmassá teszi a telefont. Ennél a készüléknél sem hagyhattuk ki az Angry Birds-tesztet, amit az Amigo példásan teljesített. A gonosz disznós játék helyét lassan átvevő Fruit ninjával azonban már nem jártunk sikerrel egyik ZTE készüléken sem.

Kell még az idő nyárig

A Mobile World Congressen bemutatott egyik olcsó-középkategóriás készüléket sem vehetjük meg a konferencia másnapján a boltokban, ám ez nem is baj. A meggyőző, a mindennapok hasznos eszközének szerepét remekül betöltő készülékek szoftverének nem árt a polírozás. Ha azonban nyárra eltűnnek a rejtélyes fagyások - vagy kiderül, hogy ezek csak a több ezer érdeklődő újságírónak és mobilpiaci szakembernek voltak köszönhetők - akkor remek készülékekkel bővül a paletta. Az MWC-n bejelentett európai roaming kedvezménnyel, az alkalmazásokkal elérhető apró kényelmi szolgáltatásokkal azonban az év közepére biztosan megéri majd valamelyik most bemutatott okostelefonra váltani. A gyártók legalábbis mindent megtesznek ezért.