A világ minden mobiljába bekerülhet a Facebook

htc facebook mobile
Vágólapra másolva!
SIM-kártyákba sikerült beépítenie a Facebook eléréséhez szükséges funkciókat egy holland cégnek: a megoldással akár a szegény országokban használatos, régi, fapados készülékekről is elérhetővé válik a világ legnépszerűbb közösségi oldala. A tajvani HTC kedvező árú okostelefonjaiba integrálta a közösségi szájtot, ezekre még külön Facebook-gomb is került.
Vágólapra másolva!

SIM-kártyára integrált szolgáltatások sok éve léteznek, a hazai mobilszolgáltatók is szoktak élni a lehetőséggel, például saját ügyfélszolgálatuk elérhetőségeit vagy netbankos szolgáltatásokat építenek rájuk. A holland Gemalto cég mást talált ki, a Facebook szolgáltatásainak használatát építette be egy SIM-kártyába, számolt be a Register.

Ősi mobilról sms-ben lehet facebookozni

A Facebook szóvivője az All Facebooknak úgy nyilatkozott, hogy a Gemalto a közösségi szájttal együttműködve fejlesztette ki a megoldást. A szájt funkcióinak SIM-kártyába integrálása lehetővé teszi, hogy a legegyszerűbb, mobilinternetet sem támogató régi mobiltelefonokról is el lehessen érni a Facebookot. A kártyán elhelyezett miniprogram lehetővé teszi a felhasználónak, hogy státuszfrissítéseket küldjön az oldalra, más felhasználók bejegyzéseit elolvassa és kommentálja, és jelzést kapjon arról is, ha kommentárt fűztek a bejegyzéséhez.

Természetesen a SIM-kártyás megoldás csak a szöveges tartalmak elérését teszi lehetővé, szöveges menüje a mobiltelefonok saját szoftveréből érhető el, és ún. Class 2 típusú sms-üzenetekben kommunikál a közösségi oldallal. Ezek olyan speciális üzenetek, amelyek közvetlenül a SIM-kártyára mentődnek, nem hagyományos szöveges üzenetként csipogtatják meg a készüléket, hanem a háttérben folytatják az adatcserét. A SIM-kártyás megoldással olyan országokban is elérhetővé válik a mobilos facebookozás, ahol még nem terjedtek el a mobil adathálózatok vagy zömében egyszerű, mobilnetre nem képes készülékeket használnak az emberek.

Jönnek a Facebook-mobilok is

A Mobile World Congressen a HTC két olyan mobiltelefonnal is előrukkolt, amelyeken már külön Facebook-gomb szolgálja a közösségi szájt gyors elérését - persze mobilinterneten vagy wifin keresztül. Teljes QWERTY-billentyűzettel is felszerelték a HTC ChaChát, míg a HTC Salsa nevű modell érintőképernyős kivitelben készül. Mindkét modell alján megtalálható a kék F betűvel ellátott gomb, amelynek lenyomása azonnal elindítja a Facebook-kliensprogramot.

Forrás: [origo]
Balra a HTC Salsa, jobbra a ChaCha

Emellett a Google Android 2.3-as rendszert használó okostelefonokban a telefonkönyvet is összekötötték a közösségi oldalon elérhető profilokkal, így tárcsázás előtt a készüléket használó mindig áttekintheti az ismerős legutóbbi bejegyzését és profilképét is. A közösségi oldal chat- és levelezőfunkciója szintén a készülék alapszoftverébe van integrálva. Mindkét készülék az olcsóbb okostelefonok köréhez tartozik majd, mivel csak 480x320 pixel felbontású, 2,6 (ChaCha), illetve 3,4 collos(Salsa) képernyőjük van. A tavasszal boltokba kerülő mobilok 5 megapixeles, autofókuszos digitális kamerával rendelkeznek.