Milliárdokat kap a Nokia a Windowsért

Vágólapra másolva!
A Nokia elnök-vezérigazgatója egy hétvégi interjúban elmondta, hogy a finn mobilcég dollármilliárdokat kap a Microsofttól azért cserébe, hogy a Windowst fogja alkalmazni új okostelefonjain.
Vágólapra másolva!

Erről a Nokia tavaly ősszel kinevezett elnök-vezérigazgatója vasárnap beszélt a barcelonai Mobile World Congress kiállítás megnyitásának előestéjén. A finn mobilgyártó és az amerikai szoftveróriás még pénteken jelentette be, hogy együttműködésre lép, melynek keretében a Nokia saját okostelefonjain a Windows Phone 7 operációs rendszert fogja használni, miután a saját fejlesztésű Symbian rendszerével jócskán lemaradt a gyártók közötti versenyben.

A Microsofttól a Nokiához átigazolt Stephen Elop az AP hírügynökség szerint a megállapodás védelmében elmondta, hogy a Nokia több milliárd dollárt kap a Microsofttól azért cserébe, hogy a mobilos Windowst alkalmazza készülékein. Elop szerint az, hogy a Microsoft fizet a cégnek szoftverplatformjának használatáért, azt jelzi, hogy a Nokia még ma is igen komoly értéket képvisel. A mobilcég vezetője szerint korábban a Google is megkörnyékezte a céget azzal, hogy használja az Android nevű mobiltelefonos szoftverét, de a társaságok nem tudtak megállapodni erről.

Míg a Nokia összességében még mindig piacvezető a mobiltelefonok terén, a nagyobb tudású, drágább okostelefonok piacán tavaly év végén már csak 30 százalékos részesedéssel rendelkezett. A Microsoft a tavaly ősszel bemutatott Windows Phone 7 szoftvere jelenleg csak az okostelefonok néhány százalékán fut, a Nokia csatlakozásával azonban jelentősen növelhetik népszerűségét.

A két cég együttműködésének részeként egyébként a Nokia ugyanúgy licencdíjat fizet a Microsoftnak a szoftver használatáért, mint más gyártók, de összességében milliárdos összegeket takaríthat meg azzal, hogy nem saját maga vesződik a fejlesztéssel - fogalmazott Elop. A finn mobilgyártó egyébként a Nokia Térkép nevű szolgáltatását - amely a telefonjain ingyenes navigációt tesz lehetővé - a Microsoft saját online térképébe fogja beépíteni. Azt egyelőre nem közölte a mobilgyártó, hogy mikor várható az első windowsos készülék megjelenése.