Kábelnetes sebességrekordot állított fel a svájci UPC

Vágólapra másolva!
Minden eddigi eredményt és várakozást felülmúló, 1,37 gigabit/másodperces internetes adatátviteli sebességet értek el hagyományos kábeltelevíziós hálózaton keresztül a UPC svájci leányvállalatának, a Cablecomnak a mérnökei.
Vágólapra másolva!

A Cablecom bejelentése szerint az európai kábeles szolgáltatók Luzernben megrendezett közgyűlésének első napján a svájci UPC-vállalat egy sikeres rekordkísérlettel demonstrálta azt, hogy a már kiépített és széles körben használt kábelhálózatokon is megvalósítható a ma még elképesztőnek számító 1 gigabit/másodperc feletti átviteli sebesség.

A svájci szakemberek által elért sebesség körülbelül tízszer nagyobb, mint amit a jelenleg elérhető (120 megabites) kábelnetcsomagok nyújtanak. Ezen a letöltési sebességen 1 másodperc alatt a számítógépre tölthető 100 zeneszám, és egy teljes HD mozifilm lehívása sem tart tovább 5 másodpercnél.

Egyelőre azonban nemcsak a gigasebesség kezeléséhez nélkülözhetetlen modemek hiányoznak ehhez, hanem a fogadásukhoz szükséges, nagy teljesítményű otthoni számítógépek és hálózati eszközök, például wifi routerek is. A UPC svájci leányvállalata az amerikai Ciscóval működött együtt, amely külön a rekordkísérlethez állított össze egy internetmodemet a már ma is fellelhető alkatrészekből. Egyelőre nem jósolható meg, hogy mikor indulhatnak kereskedelmi forgalomban is ilyen magas sebességű szolgáltatások.