Az Androiddal is kacérkodott a Nokia

Vágólapra másolva!
Befektetőinek is bejelentette a Nokia a Microsofttal kötött partneri szerződést. Stephen Elop vezérigazgató a megváltozott mobilpiacról, a kutatási részleg leépítéséről és arról beszélt a cég londoni tájékoztatóján, hogy miért nem az Androidot választotta a Nokia.
Vágólapra másolva!

"Megváltozott a játszma, a készülékek harcából az ökoszisztémák háborúja lett" - mondta Stephen Elop, a Nokia vezérigazgatója a cég befektetőknek tartott tájékoztatóján Londonban. Steve Ballmerrel, a Microsoft vezérigazgatójával közösen tartott beszédében Elop megismételte a reggel nyílt levélben közölt hírt: a cég stratégiai partnerségre lép a Microsofttal, a Nokia okostelefonokon Windows Phone 7 operációs rendszer fog futni. Azt még egyelőre nem tudni, mikor kerülnek piacra az első Windows-t futtató Nokia okostelefonok. A választás azért esett a Microsoft mobilrendszerére, mert azzal egyszerűbb kitűnnie a Nokiának. Az Androidot azért vetette el cég, mert a Google platformján sokkal nehezebb különbözni a versenytársaktól- mondta Elop.

Forrás: REUTERS
Megfelelő szoftvert kapnak a Nokia telefonjai

A tájékoztató leggyakrabban használt szava az ökoszisztéma volt. A két cég globálisan elérhető platformot akar építeni, amelyen a vásárlók válogathatnak az alkalmazásokban és a szolgáltatásokban. Habár a felismerés helyénvaló, a Nokia későn reagált az Apple által elindított App Store-ra, vagy a Google Android Market nevű szoftverboltjára. Ebben a törekvésében a mobilcég komoly segítségére lehet a Microsoftnak, hiszen jó kapcsolatai vannak a mobilszolgáltatókkal azokon a piacokon, ahol a bankkártyás fizetés még nem terjedt el.

A Microsoft célja a WP7 elterjesztése

Újságírói kérdésre válaszolva Steve Ballmer elmondta, hogy a Nokiával kötött partnerségi szerződés nem exkluzív. Vannak egyedi fejlesztések, amelyeket a mobilcéggel együtt végeznek, de a Microsoft célja a Windows Phone 7 platform minél szélesebb körben való elterjesztése.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=E2P1XXfZhB8WhRj2
Tökéletes hardvert és szoftvert ígérnek a vezérek

A befektetői tájékoztatón kevés szó esett a Nokia által korábban használt Symbian platformról. A vezérigazgatók reggeli levele szerint a rendszer nem tűnik el a süllyesztőben, sőt a Nokia további 150 millió symbianos készülék értékesítését tervezi. A távlati cél azonban az, hogy a régi rendszert használókat lassan átállítsák windowsos mobilokra. A saját mobil operációs rendszer fejlesztésének feladása mellett a Nokia kevesebbet fog kutatás-fejlesztésre költeni. Elop állítása szerint a cég produktivitása nőni fog az elburjánzó fejlesztések rendbetételétől.

Nincs még Nokia tablet

A Nokia táblagépekkel kapcsolatos álláspontja csupán a kérdések között került elő. A cég a 2010 elején bejelentett egy netbookot, valamint hosszan kísérletezett a táblagépekhez nagyon hasonlító, ám apróbb kijelzővel rendelkező internetezős eszközökkel is, de iPad-hez hasonló géppel még nem rendelkezik. Az újságírók kérdésére Elop kitérő választ adott, azt mondta, a Nokiának nincs bejelenteni való tabletstratégiája, illeve ami van, az megegyezik a Microsoftéval.