A gépelés ritmusa buktatja le a tolvajt

Vágólapra másolva!
Egy német cég által kifejlesztett szoftver a billentyűk leütésének ritmusából képes felismerni, hogy jogosult személy használja-e a számítógépet, vagy pedig olyan illetéktelen, aki megszerezte a jogosult adatait. 
Vágólapra másolva!

Már eddig is léteztek olyan programok, amelyek a leütések ritmusának, gyakoriságának alapján azonosítani tudták a számítógép használóját. Ezekhez azonban egy megadott szöveget kellett bebillentyűzni a gépbe. A KeyTrac esetében már tetszőleges szöveggel működik ugyanez.

A program a háttérben fut, és rögzíti, mikor ütötte le a használó az adott billentyűt, és mikor engedte azt el. Az eredményt egy szerverre továbbítja, amely annak alapján profilt készít. Ha azután később a gép használója újabb szöveget ír a gépen, a program azt is rögzíti, majd összehasonlítja a tárolt profillal. Tesztek során a szoftver valóban fölismerte a gép jogos használóját, és képes volt megkülönböztetni egy másik, illetéktelen használótól.

A KeyTrac biztonsági szintje eléri azoknak az ujjlenyomatszkennereknek az érzékenységét, amelyeket biometrikus útlevelek készítésekor alkalmaznak - mondta a Die Weltnek Thomas Wölfl, az új szoftvert kifejlesztő TM3 Software cég alapítója. A KeyTrac arra is alkalmas, hogy billentyűzési módszerük alapján fölismerjen csalókat, akik lopott hozzáférési adatokkal próbálnak bankszámlákról pénzt fölvenni, illetve hamis adatokkal akarnak számlát nyitni.