A videónak a felhőben, a fényképnek papíron a helye

Vágólapra másolva!
Személyes adataink nagy része digitális formában létezik, ami különösen nehézzé teszi megóvásukat. Míg egy fotópapírra készült felvétel néhány szakadás, pecsét után is megnézhető, és megmenthető, a digitális adatok sérülése egyben halálukat is jelenti. Megvizsgáltuk, hogyan helyezhetjük biztonságba dokumentumainkat, fényképeinket és videofelvételeinket, hogy az utókornak is megmaradjanak.
Vágólapra másolva!

Okostelefonon nézünk tévéműsort, képeslap helyett saját gyártású feliratozott fotót küldünk, az időjárást pedig az Időképről tudjuk meg ahelyett, hogy kinéznénk az ablakon. A digitális technológiákra való átállás azonban nem csak az ilyen apróságokban látszik. A nyolcvanas években az emberek birtokában levő adatok nagy része analóg tárolókon (bakelitlemez, audiokazetta, VHS-kazetta) volt, 2000-ben már a világ adatainak negyede volt digitális. Az elsőséget 2007-re szerezte meg a digitális adat, ekkorra az összes információ 52 százalékát tárolták merevlemezeken. Winchesteren vannak a családi fotóink, a gyerek első lépéseit rögzítő videók, levelek, írások, zenék. Ha a lemez meghal, minden eltűnik - hacsak nem volt biztonsági mentésünk.

A kérdés az, ebben a technológiáit oly gyorsan lecserélő korszakban mennyire lehetünk biztosak abban, hogy a tetszőleges digitális módszerrel archivált információk tíz vagy húsz év múlva is olvashatóak, megnézhetőek lesznek? Az biztos, hogy amit tíz éve floppy lemezen vagy mágnesszalagon tettünk félre, ma szinte semmilyen eszközön nem tudunk hozzáférni, s a VHS kazettákra mentett családi videóknak sincs sok hátra. Az archiválás - amennyiben az adathordozókat saját magunk akarjuk megőrizni - csupán néhány évre szól, s a technológiák cserélődésével újra és újra neki kell veselkednünk az egyre növekvő adathalom átírásának a legfrissebb hordozóra. Ennél eggyel biztosabbnak tűnik, ha legalább ezt a lépést netes szolgáltatókra bízzuk. Adatainkat fel lehet tölteni valamelyik nagy előfizetéses internetes szerverfarmra, de az igazán szabályszerű az, ha van még egy, saját magunk által készített másolat.

A személyes dokumentumok biztonságba helyezése a legegyszerűbb feladat. Az ilyen fájlok kis mérete miatt egyszerűen ki tudjuk őket írni DVD-re, vagy gyorsan fel tudjuk másolni valamelyik internetes tárhelyre. A legkényelmesebb hálózati adattárolást a Jungle Disk két csomagja nyújtja. Az olcsóbb, havi két dollárba kerülő megoldás csupán automatikus mentést és öt gigabájtnyi tárhelyet biztosít. Az elmentett fájljaink között nem tallózhatunk egyszerűen, ám ha szükség lenne rá, gond nélkül, egy gombnyomással visszaállíthatjuk az adatokat. A drágább, havi 3 dolláros csomag szintén 5 gigabájtos tárhellyel érkezik, ám lehetővé teszi a tallózást is, illetve szinkronban tartja az adatainkat több számítógép között.

Forrás: [origo]
Ha egyszer beállítottuk, magától menti adatainkat a JungleDisk

Külön hely kell a videóknak

Minden adat közül a videókkal van a legtöbb baj. Bármilyen formátumot, bármilyen méretben mentünk is, a videó mindig sok helyet foglal. A nagy fájlokat merevlemezek között másolni lassú, kényelmetlen kiírni lézerlemezre, csak a baj van velük. Szerencsére vannak olyan videótárhelyek, amelyek nem szabnak méret- és felbontási korlátot. A regisztráció többnyire ingyenes ezekre a helyekre, fizetős extrának számíthat viszont a videókhoz való hozzáférés korlátozása (privát mód), vagy a korlátlan számú HD-lejátszás. A legjobb választásnak a kisfilmesek által kedvelt Vimeo és a Blip.tv tűnik. Az előbbi emelt szintű szolgáltatásainak éves tagsága 12 ezer forintba (60 dollár) kerül, a privát videókat is kezelő Blip.tv Pro előfizetés pedig majdnem húszezer forint, igaz ez nem egy évre, hanem 14 hónapra szól.

Forrás: [origo]
Fizetős funkció lehet a jelszavas védelem, a HD-lejátszás vagy a testre szabható beillesztődoboz

Az internetes tárhelyek másik előnye, hogy leveszik a felhasználó válláról a konvertálás fáradalmait. Nem kell törődnünk az újabb webes videószabványok érkeztével kitörő formátumharccal, biztosak lehetünk abban, hogy a szolgáltató a megfelelő formátumba alakítja a felvételeinket.

A Google vigyáz a fotóinkra

A fényképek archiválására több jó módszer is van, amelyek között akad csúcstechnológiát alkalmazó és száz év alatt bizonyított retró megoldás is. A legegyszerűbb, a mindennapokba is illeszkedő megoldás a Google Picasa telepítése. A keresőóriás által felvásárolt fotórendszerező és retusáló programhoz online galéria is jár. Ingyen csak egy gigabájtnyi tárhelyet kapunk, ami 10-15 fotósorozat vagy két-három hosszú nyaralás feltöltésére elég. Évi ezer forintért azonban húsz gigabájttal bővíthetjük a rendelkezésre álló területet, négyezer forintért pedig már nyolcvan gigabájttal gazdálkodhatunk.

Forrás: [origo]
Határ a csillagos ég, akár évi több terabájt tárhelyet is bérelhetünk a Google-tól

Bár a legtöbb modern digitális fényképezőgép képes digitális negatív mentésére - sőt ennek a funkciónak használatát mi is ajánljuk -, a netes tárhelyre érdemes a legnagyobb elérhető felbontású JPEG képet tölteni. A fájlok nagyobb mérete mellett a digitális negatív ellen szól az is, hogy a számtalan, csak egy-egy gyártó által támogatott fájlformátum jövője kevéssé biztos, mint a szabványos JPEG-é.

A papírkép biztosan megmarad

A fényképek archiválásának egy bombabiztos módját ismerjük. Papírképek maradtak meg a század elejéről, túlélték a világháborút, sőt a szakértő restaurálással még a tizenkilencedik század közepéről megmaradt Petőfi dagerrotípiát is láthatóvá lehetett tenni. A digitális fotók elrakására is tökéletes egy igényesen összerakott fotókönyv.

Forrás: [origo]
Saját gépünkön szerkeszthetjük meg a fotókönyvet

Több szolgáltató kínál olyan szoftvert, amelyet a saját gépünkre telepítve megtervezhetjük az oldalakat, igazíthatunk a fotókon, majd a végeredményt elküldhetjük a digitális nyomdába. A könyv lapjainak végessége arra is rákényszeríti a felhasználót, hogy válogasson a fotók között, és csak a legjobbakat érdemesítse a nyomtatott megjelenésre.

Ingyen is lehet a felhőbe menteni

Ha nem akarunk ennyi pénzt költeni az adataink biztonságban tartására, akkor megoldás lehet a Microsoft által kínált Live Skydrive szolgáltatás. A Messengerhez is használt Live ID-vel igénybe vehető netes tárhelyen minden felhasználó 25 gigabájtnyi helyet kap teljesen ingyen. Korlátozás csupán egy van: a feltöltött fájlok nem lehetnek nagyobbak harminc megabájtnál. Ez a méretkorlát alkalmatlanná teszi a videók tárolására a Microsoft felhőtárhelyét, viszont a fotók és dokumentumok esetében több ezer forintot spórolhatunk vele.

Kell még egy jó nagy merevlemez

Ha az összes adatunknak megtaláltuk a megfelelő online tárhelyet, beállítottuk a szinkronizálást a merevlemez és a számítási felhő között, már csak egy dolgunk van. El kell menni a legközelebbi számítástechnikai boltba, és megvásárolni az ésszerű árért beszerezhető legnagyobb, USB-csatlakozós merevlemezt. Az egy-másfél terabájtos típusokat már húsz-huszonötezer forintért be lehet szerezni. A lemezek egy részéhez jár saját backup program, de a Windows 7 rendelkezik remek beépített biztonsági mentéssel is, és számtalan harmadik féltől származó szoftver is van a célra.

A külső merevlemez plusz egy biztonsági réteget nyújt. Ha a felhőben tárolt adatoknak nyoma veszne, csődbe menne a választott videótárhely, problémák lépnének fel a Google szerverein, akkor még mindig lesz egy másolatunk.