Mégsem lehet gyónni iPhone-on

Vágólapra másolva!
Az amerikai katolikus egyház jóváhagyta ugyan, a Vatikán nyilatkozata szerint azonban nem gyónhatnak a katolikusok iPhone segítségével, a technológia ugyanis nem helyettesíti a személyes jelenlétet a vétkek megvallásakor.
Vágólapra másolva!

Szerdán bejárta a világsajtót, és az [origo] is beszámolt arról a hírről, hogy az amerikai katolikus egyház jóváhagyta az okostelefonon keresztül való gyónást, és pozitív fogadtatásban részesítette az erre készített iphone-os alkalmazást. A hírre reagálva a Vatikán szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a katolikusok nem gyónhatnak iPhone-on keresztül, mert a technológia nem helyettesíti a személyes jelenlétet a vétkek papnak történő megvallásakor - közölte a Vatikán szóvivője, Federico Lombardi. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a gyónás a bűnbánó ember és a pap jelenlétét igényli, ami "nem helyettesíthető egyetlen IT-alkalmazással sem".

A mai világban, amikor sokan használnak informatikai eszközöket olvasásra, elmélkedésre, például imaszövegek olvasására, nem zárható ki, hogy valakinek a gyónásra való felkészüléshez segít egy digitális eszköz használata, ahogy a múltban ezt papírra írt szövegekkel vagy kérdésekkel tették az emberek - olvasható a Magyar Kurír katolikus hírportálon a témával kapcsolatban.

Az amerikai fejlesztésű Confession: A Roman Catholic elnevezésű, 2 dollárért árusított iPhone-alkalmazás az első, amelyet jóváhagyott egy egyházi hatóság. Az alkalmazás menürendszere a tízparancsolatra épül, ebben adhatják meg a felhasználók, hogy miben vétkeztek.