Már több okostelefont adnak el, mint PC-t

Vágólapra másolva!
Majdnem kilencmillió darabbal több okostelefon kelt el 2010 utolsó negyedévében, mint személyi számítógép, ezzel az okostelefon-eladások először előzték meg a személyi számítógépekét.
Vágólapra másolva!

Az IDC adatai szerint az okostelefon-gyártók 100,9 millió készüléket adtak el 2010 utolsó negyedévében, a PC-gyártók pedig 92,1 milliót - vagyis az okostelefon-eladások először előzték meg a számítógép-piacot. Ehhez az eredményhez jelentősen hozzájárult, hogy az okostelefon-piac jelentősen megélénkült a tavalyi évben.

Az utolsó negyedévben összesen 87,2 százalékkal több készüléket adtak el, mint egy évvel korábban, amikor mindössze 53,9 millió példány kelt el az évnek ugyanebben az időszakában. Az év egészét tekintve 74,4 százalékos volt a növekedés, 302,6 millió eladott példánnyal (a 2009-es 173,5 millió után).

A PC-piac szintén nőtt 2010-ben, de csupán 5,5 százalékkal. Személyi számítógépből azonban még így is jóval több, 346,3 millió kelt el világszerte, mint okostelefonból.

A Nokia még mindig vezet

A legtöbb okosmobilt 2010 utolsó negyedében is a Nokia adta el, összesen 28,3 milliót, a második az Apple volt 16,2 millió példánnyal, majd a RIM, a Samsung és a HTC követi őket 14,6, 9,7 illetve 8,6 millió példánnyal. A Nokia az új S3 operációs rendszert futtató modelljeiből ötmilliót példányt adott el, és főleg régi modelljei kelendőek, míg az Apple-nek elsősorban Japánban lendültek fel az eladásai.

A RIM főleg Észak-Amerikában népszerű Blackberry-készülékeinek köszönhetően mind az utolsó negyedévben, mind 2010 egészében növekedésről számolhatott be. Az IDC szerint az Android operációs rendszer terjedése is jelentős lendületet adott az okostelefon-piacnak: a Google-féle szoftver az eladások számát tekintve már megelőzte a Nokia korábban piacvezető Symbian platformját.