Kivette az automata indítást a Windowsokból a Microsoft

windows xp háttérkép
Vágólapra másolva!
Kedden kiadott frissítésével a Windows XP, 2000 és Vista operációs rendszerekben megszüntette a Microsoft az AutoRun nevű funkciót, ami például  pendrive, vagy külső merevlemez csatlakoztatásakor automatikusan elindította a külső adattárolón lévő programot.
Vágólapra másolva!

A kedden kiadott patch ezt - az egyébként AutoRunnak nevezett - szolgátlatást kapcsolja ki a Windows XP, 2000 és Vista rendszereken, valamint a szerverekre szánt 2003 és 2008-as verziókon.

Vírusos pendrive-októl akarnak óvni

Erre azért került sor, mert a szolgáltatást számos vírus használta fel, többek közt a Conficker nevű kártevő, de kevésbé ismert férgek is terjesztették magukon az AutoRun segítségével pendrive-okon és hordozható merevlemezeket. Ha a szolgáltatás nincs kikapcsolva a Windowsban, és nincs vírusvédelmi szoftver sem a PC-n, elegendő csatlakoztatni a pendrive-ot, a kártevő akkor is rákerülhet a külső meghajtóra, és ha azt legközelebb egy újabb gépbe dugják, arra is megpróbál feljutni a károkozó.

CD-n és DVD-n nem tiltották le

Az, hogy egy pendrive-ról egy alkalmazás elinduljon, pofonegyszerűen megoldható egy megfelelő konfigurációs fájl, az AutoRun.inf létrehozásával. Hasonló megoldást alkalmaznak CD-ken és DVD-ken is, ezek automatikus elindítását azonban a kedden kiadott patch nem kapcsolja ki, mivel optikai lemezekről érkező kártevőket nem regisztrált nagy számban a Microsoft, bár erre is volt példa.

A társaság legújabb operációs rendszere, a Windows 7 esetén az AutoRun már más elven működik, ezért nincs szükség a szolgáltatás módosítására: elsősorban Windows 2000 és XP rendszereken tudnak ezzel a módszerrel terjedni a kártevők.