Vágólapra másolva!
Az Európai Unió negyedik legfertőzöttebb országa 2010-ben Magyarország volt, csak Szlovákia, Málta és Bulgária előzött meg minket. Büszkeségre azonban senkinek sincs oka az Unióban: a számítógépek harminc százalékán megfordult valamilyen számítógépes vírus. 
Vágólapra másolva!

A huszonhét EU-s ország részvételével végzett felmérés (PDF) szerint a legnagyobb biztonságban az ír és az osztrák internetezők vannak, a magyar és a bolgár számítógépek számítanak a legveszélyesebbnek. A 2010 második felében végzett vizsgálat több mint kétszázezer számítógépre terjedt ki. A számok különösen annak fényében ijesztőek, hogy a vizsgálatban résztvevők 84 százaléka használ vírusvédelmi szoftvereket.

Az adatsorból az arányok a legérdekesebbek. A bolgár számítógépek 58 százalékán található valamilyen kártevő, a szlovák PC-k 47 százaléka fertőzött. A magyar statisztika is kiábrándító, száz számítógépből negyvenhat vírusos. Az EU statisztikai irodája szerint a valós fertőzöttségi mutatók még magasabbak lehetnek, mert a mostani adatsor önbevalláson alapul, azaz csak azok a felhasználók jelennek meg benne, akik észlelték, hogy vírusuk van.

Az EU által kiadott statisztika a számítógépes csalásokat is tartalmazza. A huszonhét ország összes netezőjének három százaléka veszített már pénzt adathalászat vagy egyéb online csalás miatt. Az ilyen jellegű bűnözés Lettországban okozta a legnagyobb kárt, ott a netezők nyolc százaléka esett már ennek áldozatául. Dobogós helyen végzett még az Egyesült Királyság (7 százalék), valamint Málta és Ausztria (5-5 százalék).

Itt az ideje a nagytakarításnak

Ingyen is meg lehet úszni a PC vírusmentesítését, hiszen a biztonsági szoftverek összes főbb típusának van ingyenes képviselője. A védelem felépítésének első lépése a Windows saját tűzfalának és a Windows Update frissítőszolgáltatásnak a bekapcsolása, ezután a Microsoft saját vírusirtóját, a Security Essentialst érdemes letölteni és telepíteni.

A gépre települt kémprogramok eltávolítására a Malwarebytes Anti-Malware nevű termékét ajánljuk, amelynek szintén van ingyenes verziója. A modern vírusok többsége nem az operációs rendszer hibáit kihasználva terjed, hanem a minden gépen megtalálható PDF-olvasó, Java futtatókörnyezet, Flash-plugin vagy Quicktime médialejátszó sebezhetőségét használja ki. A rendszer összes összetevőjének frissen tartását szerencsére nem kell kézzel végeznünk, a Secunia PSI figyelmeztet, ha valamelyik programból új verzió áll rendelkezésre, sőt többnyire telepíteni is tudja a frissítést.