Egy negyvenes nő igazgatja a Facebook és Zuckerberg útját

Vágólapra másolva!
A Facebookról köztudott, hogy huszonéves srácok alapították, és kaszálnak vele dollármilliókat évente. Az viszont már kevésbé ismert tény, hogy egy negyvenegy éves, kiskosztümös üzletasszony anyáskodik felettük, aki az alapító, Mark Zuckerberg legfőbb bizalmasa, amióta egy véletlen találkozás után a Google-tól a közösségi oldalhoz csábította.
Vágólapra másolva!

Mark Zuckerberg, a Facebook kölyökképű, 26 éves alapító-vezérigazgatója ugyanúgy kezd minden munkahetet. A legszívesebben farmert és kapucnis pulóvert viselő fiatalember reggel tíz körül beviharzik az irodába, odaköszön néhány közvetlen kollégájának, és egyenesen a tárgyaló felé veszi az útját, ahová legalább egy órára bezárkózik egy tökéletes eleganciával öltöző, régi vágású, negyvenegy éves üzletasszonnyal. Péntekenként azután ugyanez a szertartás ismétlődik meg, csak a munkaidő vége felé.

A szertartásos rendben megtartott megbeszéléseken Zuckerberg partnere nem más, mint Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója, akivel nincsenek titkaik egymás előtt. "Nagy sávszélességű a kapcsolatunk" - fogalmazott róla Zuckerberg a New York Timesnak. "Vele fél óra alatt átbeszélünk annyi mindent, mint mással órák alatt sem." Az internetes szakma veteránjának számító nő nemcsak a cég mindennapi ügyeit beszéli át ilyenkor Zuckerberggel, hanem az alapító személyes munkájáról is elmondja a véleményét. Sheryl Sandberg valahogy úgy segíti a közösségi oldal alapítóját, mint egy gondos, megértő nagynéni.

Kilóg a srácok közül

A többdiplomás, negyvenes üzletasszony szerepe, sőt már a jelenléte is furcsa a cégnél, hiszen látszólag éles ellentéte mindannak, amit a fiatalos imázst fenntartó Facebook és annak vezetője képvisel. Az ott dolgozó fiatal webes szakemberek Zuckerberghez hasonlóan lazán öltözködnek, és az irodában uralkodó hangulatra jellemző, hogy megnyitása után gördeszkázva készítettek róla bemutató videót a YouTube-ra.

A közösségi oldalnál a legtöbben nem a tökéletes pedigréjüknek, hanem tehetségüknek és gyakorlati tudásuknak köszönhetik az állásukat. Maga Zuckerberg sem diplomázott le a Harvardon, ahol a közösségi oldalt kitalálta: másodéves korában otthagyta a neves egyetemet a munka kedvéért.

Sheryl Sandberg ezzel szemben kijárta a Harvardot, ahol közgazdaságtani és MBA-oklevelet szerzett. A szakmai gyakorlatát a Világbanknál és az USA pénzügyminisztériumánál végezte, majd a Clinton-kormány pénzügyminiszterének és korábbi egyetemi tanárának, Lawrence Summersnek a kabinetfőnöke volt. Miután a második Clinton-ciklus végével korábbi munkahelye megszűnt, Sandberg 2001-ben ment a Szilícium-völgybe szerencsét próbálni.

"Nem éppen a legjobbkor döntöttem úgy, hogy a technológiai iparágban akarom folytatni, de ez érdekelt a leginkább" - nyilatkozta két éve az üzletasszony egy konferencián. A szektor ugyanis éppen a dotkomválságból próbált kilábalni, de miközben mindenhonnan rugdosták kifelé az embereket, Sandberg sikeres felvételt nyert az ezredforduló utáni időszak meghatározó internetes cégéhez, a Google-hoz. A keresőcégnél értékesítési vezetőként dolgozott és szerzett hírnevet magának, mivel a vállalat neki köszönhette első jelentős bevételeit, és a Google néhány fős értékesítési csapata az ő keze alatt nőtt több mint 4000 fősre. A Fortune magazin listája szerint ő a világ 22. legbefolyásosabb üzletasszonya.

Forrás: [origo]
Sheryl Sandberg a Vogue-ban

Sandberg egy karácsonyi házibulin találkozott először Zuckerberggel 2007-ben, amelyet a Yahoo volt ügyvezető igazgatója szervezett. A Facebook-alapító rögtön az érkezése után, az előszobában futott össze az üzletasszonnyal, és hamarosan ugyanolyan elmélyült beszélgetésbe mélyedtek a fiatal cég növekedési problémáiról, mint amilyet a cégnél is rendszeresen folytatnak. "Többen odajöttek hozzánk, hogy csevegjenek valami semmiségről, vagy megkérdezzék, kérünk-e egy italt, de mi csak elhajtottuk őket azzal, hogy köszi, de próbálnánk beszélgetni" - idézte fel a nagy találkozást Sandberg tavaly a Vogue-nak.

Hetek alatt győzte meg

Zuckerberg akkor már jó ideje eredménytelenül keresett ügyvezető igazgatót a Facebookhoz, és saját bevallása szerint már majdnem feladta, amikor összefutottak. A Facebook alapítója ezek után hat héten át győzködte Sandberget, hogy jöjjön át a közösségi oldalhoz. Személyesen csak titokban találkoztak, addigra ugyanis mindketten ismert arcoknak számítottak, nem jöhettek tehát szóba munkaebédek. Zuckerberg Sandbergék házába járt át (az üzletasszony férje szintén webes vállalkozó: David Goldberg, a Surveymonkey.com alapítója), ahol egyszer a pincében bújtak el egy váratlanul beállító yahoo-s ismerős elől.

Ugyan Zuckerberggel gyorsan megtalálta a közös hangot, Sandberg fogadtatása a Facebooknál egyáltalán nem volt örömteli. A facebookosok visszaemlékezései szerint az érkezése idején nagyon laza hangulat uralkodott a cégnél, "mint egy albérletben", és mindenki azt hitte, ennek vége szakad, mert a kosztümös nő azért jött, hogy tisztogatást végezzen a cégnél. Ehelyett Sandberg kedélyesen elbeszélgetett mindenkivel, poénkodni kezdett a huszonéves srácokkal, és elfogadtatta magát velük. Sőt mostanra a cég működésének minden szintjén otthon van, és ő az, akihez bármivel kapcsolatban bizalommal fordulhatnak. Amikor pedig házon kívül van, a legtöbb időt a hirdetők körbeudvarlásával tölti.

Pedig Sandberg nem arra készült, hogy több milliárd dolláros bevételekkel bíró webes vállalatokat igazgasson. A nyolcvanas években, diákévei alatt még ő is farmerben és pólóban járt, feketével húzta ki a szemét, aerobikórákat adott, a jövőjét pedig a nonprofit szektorban vagy az államigazgatásban képzelte el - nyilatkozta a Vogue-nak.

Vigasztal, ha kell

Az első diplomamunkáját a családon belüli erőszakot elszenvedett nők munkavállalási esélyeiről írta. A nőket érintő karrierkérdésekkel azóta is foglalkozik, előadásokkal kampányol, a Google-nál és a Facebooknál pedig egyaránt konkrét intézkedésekkel igyekezett megkönnyíteni a női munkavállalók dolgát, például bölcsődei programok elindításával vagy a várandós anyáknak fenntartott parkolóhelyek kialakításával, és a kolléganőinek is ad tanácsokat.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=JUG4rUk1kF8fwnkL

Sheryl Sandberg előadása Davosban, 2010-ben

A konferenciáktól kezdve a davosi világgazdasági fórumig mindenhol otthonosan mozgó, a rivaldafényben valósággal tündöklő Sandberget elnézve nem nehéz elhinni, hogy a határozott, de közvetlen stílusú, kedves mosolyú negyvenes igazgatónő jól kiegészíti a saját bevallása szerint is magának való, slampos programozózsenit, aki a számítógép monitora mögött érzi magát a legjobban. "Nagyon félénk és visszahúzódó, és gyakran nem tűnik barátságosnak azokkal, akik nem ismerik jól, pedig igazán melegszívű fickó" - jellemezte a New York Timesnak Sandberg a fiatal főnökét, aki szerinte nagyon is törődik az alkalmazottaival, még ha ezt nehezen is tudja kimutatni.

Hogy Sandbergnek milyen feladatokat kell megoldania a cég mindennapi működésének menedzselése mellett, azt jól példázza az a tavalyi eset, amikor egy konferencián Zuckerberget szó szerint megizzasztották a Facebook adatvédelmi beállításaival kapcsolatos kérdésekkel. Zuckerberg az első néhány kérdése után valósággal fürdött a verítékben, és összevissza kezdett beszélni. Sandberg ezek után azzal vigasztalta fiatal főnökét, hogy ne a kudarcra koncentráljon, hanem arra, ami jól ment az interjúban, hogy legközelebb még jobban menjen a dolog.

Az igazgatónő legújabban pedig arra használja kapcsolatait, hogy védence filantróp tevékenységét segítse: ő hozta össze Zuckerberget és barátnőjét, Priscillát Michael Bloomberggel, New York polgármesterével. Sheryl Sandberg és Mark Zuckerberg furcsa párost alkot, de a tapasztalt üzletasszony, úgy tűnik, remekül kiegészíti a fiatalokból álló csapatot: ő az a "felnőtt", akire a Facebooknak, és főleg a számára idegen területre, az igazi üzleti nagyágyúk közé merészkedő Zuckerbergnek szüksége volt.