Őrizetben van a Google Egyiptomban eltűnt embere

Vágólapra másolva!
Az internetes vállalat közel-keleti marketingért felelős igazgatóját a hatóságok vették őrizetbe, és a miniszterelnök ígérete szerint ma délután engedik el.
Vágólapra másolva!

Ahmed Safík miniszterelnök vasárnap közölte az egyik egyiptomi tévécsatornával, hogy szabadlábra bocsátják Wael Ghonimot - írja a New York Times, ezzel az egyiptomi hatóságok először adtak hírt hollétéről. A Google helyi vezetője január 28-án tűnt el Kairóban, és a Twitteren adott hírt utoljára magáról, ahol közölte, részt vesz a Mubarak elnök ellen szervezett tüntetésen.

Ghonim családja és barátai kórházakban keresték a férfit, a Google pedig szintén keresést indított utána és egy londoni telefonszámon várta a vele kapcsolatos bejelentéseket. Miután a Google helyi vezetőjének eltűnéséről szóló hír bejárta a világsajtót, az egyik legbefolyásosabb egyiptomi üzletember, Nagib Szavirisz távközlési mogul is közbenjárt az ügyében a kormánynál, aki a hétvégén szintén ígéretet kapott a szabadon bocsátására.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Ghonimot online tevékenysége miatt tartóztatták-e le - a férfi a Twitteren propagálta az ellenzéki megmozdulásokat -, vagy egyszerűen csak bevitték az utcáról, ahogy sok más tüntetőt. Miután eltűnt, az egyik egyiptomi emberi jogi aktivista csoport, a 2008 óta működő Április 6-a mozgalom szóvivőjének választotta, hogy így próbálja megvédeni az őt letartóztatása alatt érő esetleges bántalmazástól.