Húsz év börtönt kaphat egy thai rendszergazda hozzászólások miatt

Vágólapra másolva!
Akár húsz év börtönt is kiszabhat a thaiföldi bíróság egy helyi ellenzéki portál rendszergazdájára, amiért az nem távolította el a királyt sértegető hozzászólásokat. A háttérben valószínűleg politikai célú támadás áll.
Vágólapra másolva!

A thaiföldi Prachatai.com portál rendszergazdát, Csiranacs Remcsajpont azzal vádolják, hogy legalább 10 esetben nem távolította el a szájtról a királyi családot becsmérlő megjegyzéseket - írja az Associated Press. A délkelet-ázsiai országban a felségsértés is büntetendő cselekmény, de a nőt a 2007-es online bűnözés elleni törvény alapján is bűnösnek találhatja a bíróság.

A thaiföldi kormány ugyanezen törvény alapján 2010-ben le is állította a Prachatai.comot és több más, nyilvános fórumot is felvonultató oldal működését, amikor a vörösinges ellenzéki tüntetőkkel szimpatizáló hozzászólások jelentek meg ott. Bár a jogszabályt eredetileg a hackerek ellen hozták, lehetőséget ad a "nemzetbiztonságot vagy a köznyugalmat veszélyeztető" tartalmak letiltására is.

A törvény alapján már több embert elítéltek az országban a zavargások óta, de Csiranacs az első webszájt-üzemeltető, akit bíróság elé citálnak hasonló vádakkal. A szólásszabadságért küzdő helyi aktivisták szerint a felségsértéssel kapcsolatos vádakat a thaiföldi kormány rendszeresen használja saját hatalmának védelmére, így a független, nonprofit és gyakran ellenzéki hangú portál rendszergazdája elleni támadás mögött is politikai indítékot sejtenek.